Küresel piyasalarda karışık seyir

Küresel piyasalarda, Orta Doğu'daki çatışma endişeleriyle birlikte bugün yoğun bir makroekonomik veri gündemi ve tahvil piyasaları takip ediliyor.
Ersin Küçükbarak
|
24 Ekim 2023, Salı - 09:16
Küresel piyasalarda karışık seyir

İsrail-Filistin çatışmasının tırmanma riski, piyasalarda geniş bir belirsizlik yaratırken jeopolitik risklerin etkisi altında pay piyasaları baskı altında kalmaya devam ediyor. Ancak ABD'de tahvil faizlerindeki hafif gerileme, piyasalarda kısmi bir rahatlama sağladı. Bu durum, şirketlerin finansman maliyetlerinin artması ve karlılığın olumsuz etkilenmesi endişelerini artırarak hisse senetlerindeki düşüş eğilimini güçlendirdi.

Yatırımcılar, yükselen tahvil getirileriyle birlikte risk algılarının ön plana çıktığını vurgularken, bazıları tahvil alımlarına yönlenebileceği için pay piyasalarında satış baskısının arttığını ifade etti.

Öte yandan, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizinde uzun süreli bir sabitlik öngörüsü, para piyasalarında fiyatlamaları etkilemeye devam ederken, Microsoft, Google, General Electric ve RTX Corporation gibi büyük şirketlerin finansal sonuçlarının açıklanması bekleniyor.

Brent petrol varil fiyatı hafif bir düşüşle 89,1 dolara gerilerken, altının ons fiyatı ise 1.976 dolara yükseldi.

New York borsasında endekslerin karışık bir performans sergilediği dünün ardından ABD endeks vadeli kontratları yükselişle güne başladı. Benzer şekilde, Avrupa borsalarında da karışık bir seyir izlendi ve yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politika kararlarına odaklandı. ECB'nin faiz oranlarını sabit bırakması beklenirken, Avrupa'da da tahvil faizlerinde yükseliş gözlendi.

Asya piyasaları da karışık bir seyir izlerken, Çin'deki varlık fonunun hisse senedi piyasasına yönelik alımları risk iştahını kısmen artırdı. Japonya'da ise Merkez Bankası'nın tahvil alımlarıyla faizlerdeki düşüş dikkat çekti.

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dünkü yükselişle günü tamamladı. Dolar/TL ise hafif yükselişle 28,0920 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugünün yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi ve dünya genelinde imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin gelişmeleri takip edeceğini ve teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.900 ve 8.000 seviyelerinin direnç, 7.650 puanın ise destek konumunda olduğunu belirtti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

http://www.ankaramasasi.com/haber/2106476/kuresel-piyasalarda-karisik-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.