Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri uzun süre yüksek tutacağı endişelerine karşın, bilanço sezonunda şirket karlılıklarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle karışık bir seyir ortaya çıktı. Bugün, yatırımcıların odak noktasında yoğun veri gündemi bulunuyor.
Kaynak:AA
|
30 Nisan 2024, Salı - 09:31
Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Fed'in faiz indirimi beklentilerinin öne çıkmasına rağmen, şirketlerin güçlü gelir raporları piyasalarda hisse senedi ve sektörel dalgalanmalara yol açıyor.

Yarınki Fed faiz kararı ve ardından Başkan Jerome Powell'ın yönlendirici açıklamaları ile bu hafta istihdam raporları gibi yoğun veri akışı takip edilecek. Bu süreçte, Amazon, Apple, Coca-Cola, McDonald's ve Qualcomm gibi şirketlerin finansal sonuçları da yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Para piyasalarında, Fed'in faizi sabit bırakacağına dair kesin beklentilere rağmen, haziran ayında faiz indirimi olasılığı %11, temmuzda %30 ve eylülde %58 olarak fiyatlanıyor.

ABD Hazine Bakanlığı dün, ikinci çeyrekteki borçlanma tahminini 243 milyar dolara yükseltti. Haziran sonu nakit dengesinin 750 milyar dolar olması beklenirken, tahminler, ocak ayındaki rakamlardan 41 milyar dolar daha yüksek çıktı.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %4,61, dolar endeksi ise önceki kapanışın %0,1 üzerinde 105,8 seviyesinde bulunuyor. Altın ons fiyatı %0,4 azalışla 2.326 dolara gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı da %0,4 azalışla 86,9 dolara geriledi.

Tesla'nın Çin'de arabalarına yönelik kısıtlamaların kaldırılması haberleriyle hisseleri %15'in üzerinde değer kazandı. Philips'in uyku apnesi cihazlarının geri çağrılmasıyla bağlantılı uzlaşması sonrasında hisseleri yaklaşık %27 arttı. Ayrıca, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın medya şirketi Trump Media & Technology Group'un hisseleri %12'den fazla değer kazandı.

New York borsasında Nasdaq endeksi %0,35, S&P 500 endeksi %0,32 ve Dow Jones endeksi %0,38 artış kaydetti. Avrupa borsaları karışık bir seyir izlerken, Almanya'da büyüme ve Avro Bölgesi'nde enflasyon verileri takip edildi.

Bölgedeki veriler, enflasyonla mücadelenin devam ettiğine işaret ediyor. ECB yetkilileri gelecek adımlara ilişkin açıklamalarını sürdürüyor. Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, haziran ayında yapılacak ilk faiz indirimi sonrası süreç için herhangi bir taahhüt olmadığını belirtirken, diğer ECB üyeleri temkinli bir yaklaşımı savunuyor.

Almanya'da mart ayında yıllık enflasyonun %2,2 olduğu açıklandı. İngiltere ve İtalya borsaları yükselirken, Almanya ve Fransa borsaları ise düşüş yaşadı.

Asya'da, Çin hariç olumlu bir seyir izlendi. Çin'de imalat sanayi PMI beklentilerin üzerinde gelirken, hizmet sektörü PMI tahminlerin altında kaldı. Japonya'da işsizlik oranı artarken, öncü sanayi üretimi beklentilerin üzerinde arttı.

Dolar/yen paritesi Haziran 1986'dan bu yana ilk kez 160'ın üzerine çıktıktan sonra %1 değer kaybetti. Nikkei 225 endeksi yükselirken, diğer Asya borsaları karışık bir seyir izledi.

Türkiye'de BIST 100 endeksi tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, dolar/TL dalgalı bir seyir izledi. İslam Kalkınma Bankası'nın 50. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kamu borç stokunun gelişmekte olan piyasaların ortalamasının altında olduğunu vurguladı.

BIST 100 endeksinde 10.200 ve 10.300 seviyeleri direnç, 10.000 ve 9.900 puan destek konumunda değerlendirliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

09.00 Almanya mart ayı perakende satışlar

10.00 Türkiye mart ayı dış ticaret dengesi

11.00 Almanya 1. çeyrek büyüme

12.00 Euro Bölgesi nisan ayı TÜFE

16.00 ABD şubat ayı konut fiyat endeksi

17.00 ABD nisan ayı New York Fed tüketici güven endeksi






http://www.ankaramasasi.com/haber/2136091/kuresel-piyasalar-karisik-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.