Yatırım araçlarında stopaj oranları yeniden belirlendi!

Mevduat ve yatırım araçlarında stopaj oranlarında yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Kararı ile vadeli mevduat ve katılım hesaplarından elde edilen faiz ve kar paylarında indirimli gelir vergisi kesintisi oranları belirlendi. Yatırımcıların Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönlendirilmesi için yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulaması süresi uzatıldı. Bankaların ihraç ettiği borçlanma araçlarından elde edilen gelirlerde ise vadeli hesaplara göre indirimli tevkifat oranları belirlendi.
Afife Kaya
|
01 Mayıs 2024, Çarşamba - 04:02
Yatırım araçlarında stopaj oranları yeniden belirlendi!

Geçici olarak düşürülen mevduat hesaplarından alınan gelir vergisi stopaj oranlarına ilişkin düzenleme sona erdi. Ancak, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yeni bir düzenlemeye gidildi.

Cumhurbaşkanı Kararı ile mevduat ve katılım hesaplarından elde edilen faiz ve kar paylarında vadesine göre indirimli gelir vergisi kesintisi oranları belirlendi.

Bu karara göre, 1 Mayıs - 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında açılan veya vadesi yenilenen vadeli mevduat/katılma hesaplarına ödenecek faizler ve kar payları üzerinden yapılacak tevkifat oranları şu şekilde düzenlendi:

  • 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15 yerine yüzde 7,5,
  • 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12 yerine yüzde 5,
  • Bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 yerine yüzde 2,5.

Ayrıca, 30 Eylül 2020 - 30 Nisan 2024 tarihleri arasında açılan veya vadesi yenilenmiş hesaplardan elde edilecek faiz ve kar payları için, önceki düzenlemeye göre geçerli olan indirimli oranlar (yüzde 5, yüzde 3 ve yüzde 0) uygulanmaya devam edilecek.

Yatırım Fonlarından Elde Edilen Gelirlerde İndirimli Stopaj Uygulaması

Yatırımcıların Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönelmelerini teşvik etmek amacıyla, Türk lirası ve Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetler olan yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.

Bu kapsamda, Türk lirası yatırım fonlarından elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı yüzde 10 yerine yüzde 7,5 olarak belirlendi. Ancak, değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ve döviz ifadesini içeren yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde yüzde 10 tevkifat uygulanmaya devam edecek.

Bankalar Tarafından İhraç Edilen Borçlanma Araçlarından Elde Edilen Gelirlerde Uygulanan Stopaj Oranı

Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ile bankaların bu fonlardan elde ettiği kira sertifikalarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Temmuz'a kadar uzatıldı. Vadeler itibarıyla uygulanan indirimli tevkifat oranları mevduatlarda olduğu gibi vadelere bağlı olarak belirlendi.

Bu düzenlemeyle bankaların ihraç ettiği borçlanma araçlarından elde edilen gelirler için uygulanan tevkifat oranı, vadelerine göre şu şekilde belirlendi:

  • 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli olanlarda yüzde 7,5,
  • 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli olanlarda yüzde 5,
  • Bir yıldan uzun vadeli olanlarda yüzde 2,5.

Ayrıca, 23 Aralık 2020 - 30 Nisan 2024 tarihleri arasında edinilmiş banka tahvil ve bonoları ile bu bankaların kira sertifikalarından elde edilecek gelirler için geçerli olan indirimli oranlar uygulanmaya devam edecek.

Kur Korumalı Mevduat Hesaplarından Elde Edilen Gelirlerde Stopaj Oranı

Kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen faiz ve kar payı gelirleri için uygulanan tevkifat oranı yüzde 0 olarak belirlendi. Bu hesaplardan elde edilen gelirler için indirimli tevkifat oranı uygulaması 31 Temmuz'a kadar yüzde 0 olarak devam edecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2136232/yatirim-araclarinda-stopaj-oranlari-yeniden-belirlendi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.