Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis'te

TBMM Genel Kurulu, enerji sektöründe önemli değişiklikler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünü kabul etti. Teklif, maden işletme ruhsatları için raporlama zorunluluğunu sadece "IV. Grup" madenlerle sınırlıyor ve yenilenebilir enerji üretim santrallerinin kurulumuna yönelik düzenlemeler içeriyor. Ayrıca, doğal gazın sıvılaştırılması konusunda tanımlamalar yapılıyor ve YEKA yarışmalarına ilişkin yeni düzenlemeler getiriliyor.
Kaynak: AA
|
01 Mayıs 2024, Çarşamba - 07:16
Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis'te

TBMM Genel Kurulu, enerji sektöründe önemli değişiklikler öngören Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünü kabul etti. Teklif, 8 maddeden oluşuyor ve enerji alanındaki düzenlemeleri içeriyor.

Kabul edilen maddelere göre, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğu sadece "IV. Grup" maden işletme ruhsatları için geçerli olacak. Bu düzenleme, diğer maden grupları için raporlama zorunluluğunu ve taksir yaptırımını ortadan kaldırıyor.

Ayrıca, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından arama ruhsatı alınan madenler için UMREK Koduna göre rapor hazırlama şartı aranmayacak. İçme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar, sulak alanlar ve belirli deniz bölgeleri gibi alanlarda imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.

Doğal gaz sektöründe de önemli değişiklikler öngörülüyor. Doğal Gaz Piyasası Kanunu'na "doğal gazın sıvılaştırılması" tanımı eklenerek, Türkiye'nin doğal gazda ticaret merkezi olma hedeflerine yönelik adımlar atılıyor. Yüzen LNG tesislerinin işletilmesi ve yer değişikliği konularında EPDK tarafından belirlenecek usul ve esaslara uyulacak.

Ayrıca, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmalarına ilişkin usul ve esaslar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yarışma sonuçlarının değerlendirilmesi sürecinde YEK Destekleme Mekanizması önemli bir rol oynayacak.

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, birleşim sonrasında bir sonraki toplantının 2 Mayıs Perşembe günü saat 14.00'te yapılacağını duyurdu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2136257/enerji-alaninda-duzenlemeler-iceren-kanun-teklifi-mecliste
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.