Bebekleri özel hastanelerin yenidoğan servislerine naklederek haksız kazanç sağlayan 14 şüpheli tutuklandı

İstanbul ve Tekirdağ'da, yeni dünyaya gelen bebekleri özel hastanelerin “yenidoğan” servislerine naklederek haksız kazanç sağladığı öne sürülen şüphelilere yönelik operasyonda gözaltına alınan 40 kişiden 14’ü tutuklandı.
AA
|
01 Mayıs 2024, Çarşamba - 12:10
Bebekleri özel hastanelerin yenidoğan servislerine naklederek haksız kazanç sağlayan 14 şüpheli tutuklandı

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, doktor ve 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının da içinde bulunduğu bir şebekeyi ortaya çıkarmıştı.

Şebeke elemanlarının, irtibatlı oldukları özel hastanelere “yenidoğan” yoğun bakım ünitelerinin tam kapasite çalışması için bebek yönlendirdiği, böylece yüklü miktarda menfaat sağladığı ortaya çıkmıştı.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul ve Tekirdağ'da düzenlenen operasyonda 40 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan 40 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlanırken bir kişi emniyet aşamasında serbest bırakıldı.

Sağlık kontrolünden geçirilen 39 şüpheli adliyeye sevk edildi.

Şüphelilerden 5'i savcılıkta ifadelerinin alınmasının ardından serbest kaldı, 34 şüpheli ise nöbetçi hakimliğe gönderildi.

Şüphelilerden 14'ü  nöbetçi hakimlik tarafından  tutuklanırken 20'si için de adli kontrol şartıyla serbest bırakılma kararı çıktı.

Ne olmuştu?

Doktorlar Fırat S. ile İlker G'nin, irtibatlı oldukları 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarıyla ortak hareket ettikleri anlaşılmıştı.

SGK’nın, yeni doğan yoğun bakımlarında kalan her bebek hasta için özel hastaneye günlük 8 bin TL ödeme yaptığı, bu sebeple özel hastanelere 112 acil servisten kasıtlı olarak yönlendirme gerçekleştirildiği, bebekler iyileşseler dahi SGK'nın ödeme yaptığı maksimum gün süresince hastane yoğun bakımında tutulduğu ortaya çıkmıştı.

Doktorların kimliği kiralandı

Hastanelerin, yoğun bakım ünitelerinde 7/24 bulunması zorunlu doktor personeli, masraflardan kaçınmak için yoğun bakım ünitesinde bulundurmadığı, yalnızca resmi kayıtlarda isminin görünmesi için kimliğini kiraladığı doktorların evrakta ismini gösterdiği de belirlenmişti.

Evrak üzerinde yoğun bakım ünitesinde görevli görünen doktorların HTS kayıtları da incelemeye alındı. HTS kayıtları, özellikle, bebek hastaların durumları ağırlaştığı günlerde görev listesinde görünen doktorların bambaşka noktalarda olduklarını ortaya koymuştu.

Ayrıca yoğun bakım ünitelerinde hemşirelerin çalıştırıldığı, acil durumlarda telefonla hemşirelerin birbirlerine hangi müdahalede bulunmaları gerektiğini anlattıkları da tespit edilmişti.

Üstelik, yapılan denetimler esnasında veya hasta yakınları doktorla görüşmek istediğinde hemşirelerin kendilerini doktor olarak tanıttıkları bilgisi de soruşturma dosyasına girmişti.

6 hastanede arama yapıldı

Bunun üzerine polis tarafından İstanbul ve Tekirdağ'da eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirilmişti.

Operasyonda aralarında  doktor,  hemşire ve hastane görevlilerinin de olduğu toplam 40 kişi gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerin ikamet ve iş yerlerindeki aramalarda çeşitli dijital materyaller, muhtelif nitelikte hasta raporları ve belgeler, 102 sayfa usulsüz tıbbi işlemlere ilişkin doküman ile 55 kutu yenidoğan hasta ilacı ele geçirilmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2136283/bebekleri-ozel-hastanelerin-yenidogan-servislerine-naklederek-haksiz-kazanc-saglayan-14-supheli-tutuklandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.