Selahattin Demirtaş’a “hedef gösterme” davasında beraat

İstinaf mahkemesi, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, dönemin Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiği iddiasıyla aldığı hapis cezasını kaldırarak beraat kararı verdi.
Afife Kaya
|
04 Mayıs 2024, Cumartesi - 21:13
Selahattin Demirtaş’a “hedef gösterme” davasında beraat

İstinaf mahkemesi, dönemin Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiği iddiasıyla yargılanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında beraat kararı verdi. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Ceza Dairesi, yaklaşık 7 yıl 6 aydır tutuklu olan Demirtaş'a yöneltilen suçlamaları reddederek kararını verdi.

Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman'ın itirazı üzerine dosyanın İstinaf'a taşınmasının ardından, yerel mahkemenin kararı kaldırılarak Demirtaş'ın beraatine oy birliğiyle karar verildi. 30 Nisan tarihli kararın gerekçesinde, Anayasa'da güvence altına alınan iddia ve savunma dokunulmazlığına vurgu yapıldı.

Yargıtay'ın benzer konudaki içtihatlarına atıfta bulunulan kararda, "Eğer böyle bir hak olmazsa, iddia ve savunma serbestçe yapılamayacak ve adaletin gerçekleşmesi söz konusu olamayacaktır" denildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kamu görevlilerine yönelik eleştirinin sıradan vatandaşlara göre daha geniş olduğu yönündeki içtihadına da değinilen kararda, "Bu kapsamda Demirtaş'ın yaptığı eleştirilerin olağan ve kabul edilebilir olduğu" vurgulandı.

Kararda, Selahattin Demirtaş'ın savunma hakkı çerçevesinde hareket ettiği ve suçun unsurlarının oluşmadığı sonucuna varıldı. Ayrıca, dönemin Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın kimliğinin basın ve yayın organlarınca bilindiği, ancak Demirtaş'ın sözlerinin suç unsurlarını barındırmadığı belirtildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2136840/selahattin-demirtasa-hedef-gosterme-davasinda-beraat
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.