Birleşmiş Milletler, 25 Mayıs'ı 'Dünya Futbol Günü' ilan etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 25 Mayıs'ın "Dünya Futbol Günü" olarak kutlanmasına ilişkin karar tasarısını kabul etti.
AA
|
08 Mayıs 2024, Çarşamba - 10:17
Birleşmiş Milletler, 25 Mayıs'ı 'Dünya Futbol Günü' ilan etti

BM Genel Kurulunun gündeminde bu kez futbol vardı.

Türkiye’nin ve gözlemci üye statüsündeki Filistin'in de aralarında bulunduğu 160'tan fazla ülkenin sponsorluğunda sunulan 25 Mayıs'ın "Dünya Futbol Günü" olarak kutlanmasını teklif eden tasarı, Genel Kurul’da görüşüldü.

Diğer bazı spor dalları gibi, futbolun da dünya barışına kalkınmaya yaptığı katkı yaptığına işaret edilen oturumda, futbolun da özel bir günle kutlanması gerektiği dile getirildi.

Tasarı, oy birliğiyle kabul edildi.

Tarihin ilk uluslararası futbol turnuvası esas alındı

Futbola adanan bu gün tarihsel bir geçmişe dayanıyor.

1924'te Paris'te düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında tüm bölgelerin temsil edildiği tarihin ilk uluslararası futbol turnuvası oynanmıştı.

Bu turnuvanın 100. yılı 25 Mayıs 2024'e denk geliyor.

Bu yüzden de 25 Mayıs Dünya Futbol Günü olarak belirlendi.

BM tarafından paylaşılan karar mektubunda, "sporun sürdürülebilir kalkınmada önemli bir kolaylaştırıcı olduğu" teyit edildi.

Ayrıca sporun "barışın gerçekleştirilmesine, hoşgörü ve saygının teşvik edilmesine ve toplumsal cinsiyetin güçlendirilmesine" katkısının da altı çizildi.

Birleşmiş Miletler, tüm uluslar, BM organları, uluslararası organizasyonlar  ve sivil toplum örgütlerini Dünya Futbol Günü'nü kutlamaya ve futbolun avantajlarını herkes için yaymaya davet etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2137351/birlesmis-milletler-25-mayisi-dunya-futbol-gunu-ilan-etti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.