Bülent Üstün kimdir?

Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle tanınan karikatürist Bülent Üstün kimdir?
Suat Mutlu
|
22 Mayıs 2024, Çarşamba - 11:08
 Bülent Üstün kimdir?

1974 yılında İstanbul'da doğan Bülent Üstün, Türk karikatürist dünyasının önde gelen isimlerinden biridir. Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle tanınan Üstün, karikatür dünyasına genç yaşta adım atmıştır. İlkokulu Bekir Sami Dedeoğlu İlkokulu'nda tamamladıktan sonra, Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi'nin orta bölümünden mezun olmuştur. Eğitimine Plevne Lisesi'nde devam eden Üstün, ilk karikatürünü 12 yaşında yayınlatmıştır.

Kariyerinin Başlangıcı ve Yükselişi Bülent Üstün, amatör çizimlerini bir süre Çarşaf Mizah Dergisi'nde yayınladıktan sonra, 1989 yılında profesyonel olarak Hıbır dergisinde çalışmaya başlamıştır. Kısa bir süre Gırgır dergisinde çalıştıktan sonra Hıbır'a (daha sonra HBR Maymun olarak bilinen) geri dönmüştür. Burada çizdiği Tonguç ve Kabız Kuğu gibi bant tipleriyle adını duyurmuştur.

Kötü Kedi Şerafettin ve Diğer Eserleri Üstün'ün en çok tanınan eseri, L-Manyak dergisinde çizmeye başladığı Kötü Kedi Şerafettin'dir. Bu karakter, İstanbul'un Cihangir semtinde geçen hikayeleri ve enerjik çizim tarzıyla büyük bir popülerlik kazanmıştır. Üstün ayrıca L-Manyak Kerizleri, Homo Sapiens Öyküleri ve Kuduz Doktor Hektor gibi çizgi romanları da yaratmıştır. Penguen dergisinde ağabeyi Cengiz Üstün ile birlikte Üstün Brothers köşesini çizmiş ve Uykusuz dergisinde Gittin Gideli Bebek köşesini halen çizmektedir.

Fermuar ve Uykusuz Dergileri 2006 yılında Lombak'tan ayrılarak bir grup arkadaşıyla birlikte Fermuar dergisini çıkartan Üstün, bu derginin 2008'de kapanmasından sonra Uykusuz dergisinde çalışmaya başlamıştır.

Kötü Kedi Şerafettin Filmi ve Diğer Projeler Bülent Üstün, uzun süre üzerinde çalıştığı Kötü Kedi Şerafettin'in uzun metrajlı animasyon filmini 5 Şubat 2016'da vizyona sokmuştur. Ayrıca 2016 !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali'nde gösterilen belgesel film Kedi'de de yer almıştır.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2139670/bulent-ustun-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.