Ankara'daki ilçe mezarlıklarıyla ilgili karar

Akyurt, Çubuk ve Kahramankazan'daki mezarlıkların ABB'den ilçe belediyelere devrine ilişkin teklif Meclis toplantısında kabul edildi.
Ankara Masası
|
13 Eylül 2021, Pazartesi - 20:28
Ankara'daki ilçe mezarlıklarıyla ilgili karar

Akyurt, Çubuk ve Kahramankazan'daki mezarlıkların Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden ilçe belediyelere devrine ilişkin teklif ABB Meclisi Eylül Ayı Toplantısı 5. Birleşimi'nde gündeme geldi.

CHP'liler konunun Meclis'te değil istişare yoluyla çözüme kavuşmasını talep ederken, AK Partili üyeler görüşmelerden bir sonuç alınamadığını belirterek teklifin oylanmasını istedi.

Yapılan oylamada teklif oy çokluğuyla kabul edilirken, mezarlıklar ilçe belediyelere devredildi.

Konuya ilişkin Meclis'te şu konuşmalar gerçekleşti;

Ak Parti Mamak Meclis Üyesi Ercan Kınacı:

Burada mezarlıkların bakımıyla ilgili bir konumuz vardı. Akyurt Belediye Başkanlığımızın talebi raporda ödenekleriyle birlikte Akyurt Belediye Başkanlığına devredilmesi demiştik mezarlık bakımı bunu düzeltiyoruz, bütçe imkanları doğrultusunda olarak değiştiriyoruz ödenek kısmını. Onun dışında da ilaveten Çubuk ve Kahramankazan Belediyeleri’nin de ilavesiyle oylanmasını talep ediyorum.

CHP Mamak Meclis Üyesi Haydar Demir:

Öncelikle mezarlık alanların tespiti, tahsisi ya da mezar alanlarında defin işlemleriyle ilgili tüm yetkiler 5216 sayılı Büyükşehir kanuna göre Büyükşehir’e ait bir yetki, münasıran bir yetki bu. Sadece Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Diğer taraftan bu yetkinin ilçe belediyelerine devretmek demek bundan sonraki süreçte Karşıyaka Mezarlığ’ını örneği, Yenimahalle Belediyesine, Sincan Mezarlığı’nı Sincan Belediyesine devretmek gibi bir yol açar. Dolayısıyla bu doğru olmaz, bu doğru bir mantık değil, bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Diğer taraftan varsayalım ki bu önergeyi kabul ettik. Önerge olarak sayın Akyurt Belediye Başkanı tarafından meclisimize sunuldu ve görüşülmek üzere komisyona gönderildi. Şimdi komisyona gelen önergede, sadece Akyurt'la ilgili konu görüşüldü. Siz bunu hiç gündem konusu olmayan, komisyona sevk edilmeyen bir şekliyle buraya Çubuk ve Kahramankazan Belediyesi’ni de katmak istemesi bir kere usule uygun değil. Dolayısıyla bu yaklaşım, bu doğru bir mantık değildir, bunun doğru olmadığını sayın meclise sunmak isterim.

Ak Parti Mamak Meclis Üyesi Ercan Kınacı:

Yasa madddesi ve kanunlarla ilgili yaptığımız araştırmalarda, meclis kararıyla mezarlıkların bakımının devredileceği noktasında herhangi bir şüphe yok. Açık kararlar ve hükümler var. Onun dışında da meclise önerge ilave yapıyoruz. Bu meclis kararıyla son karar verilecektir. Kahramankazan ve Çubuk kararını kabul eder ya da etmez, bu meclisin takdirindedir. Onun dışında bunun usule aykırı olduğu ya da alışkanlık yapacağı Karşıyaka Mezarlığı’nın ya da Ortaköy Mezarlığı’nın istenileceği şekilde…Daha önce malumunuzdur, geçmiş yıllarda da bu tür mezarlıklar, ilçe mezarlıkları ilçe belediyeleriyle Büyükşehir arasında yapılan protokol gereği ilçelere devredilmişti. Yeni dönemde biz geldikten sonra belediye başkanlılarının talebiyle protokollerin iptaline biz karar vermiştik. Arkadaşlar bu süreçte de hiç kimse Karşıyaka Mezarlığ’ına ya da Ortaköy Mezarlığı’na talip olmadığını ben biliyorum meclise saygılar sunuyorum. 

CHP Mamak Meclis Üyesi Haydar Demir:

Nezaketen, bu belediyeleri yöneten bir belediye başkanı, bir yönetim var Ercan başkanımızın söylediği gibi he rşeye bu meclis karar verecekse, bir idareye, yönetime bir belediye başkanına ne gerek var. Ben nezaket kuralları çerçevesinde bunun görüşülerek, çözülecek bir konu olduğu görüşündeyim. Bunu mecliste benim yetkin var, çoğunluğum var bu şekilde düşünuyorum, karar veriyorum demek doğru olmayacaktır. Bu Ankara’ya yakışmaz saygılar arz ederim. 

Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık:

Bütün istişare yolları tüketildiği için evet biz meclise önerge vermek zorunda kaldık. Biliyorsunuz meclisten şöyle bir karar alınmıştı. Protokollerin iptali yenilemek isteyenler ilçelerle de görüşülmesi üzerine meclis kararı alınmıştı, satır satır hatırlamıyorum ama ana mahiyetiyle bizim aldığımız karar bu yöndeydi. Buna istişaren Mezarlık İşleri Dairesiyle , defiyetle görüşmemize rağmen, siyasi partiler üzerinden alımlar yapılarak mezarlıklar alındı. Büyükşehir tarafından ve bizim hiçbir şekilde bir talebimiz kabul dahi görmedi , dikkate alınmadı bunu söyleyeyim. Bunu defalarca görüştük, kaldı ki bunu bir meclis konuşmamda da dile getirmiştim. Mezarlıklarla ilgili sıkıntımızı bütçe konuşmasıydı diye hatırlıyorum. orada hiç endişeniz olmasın, biz elimizi uzattık ama elimiz havada kaldı. Biz bu şekilde önergemizi verdik. İlçemize de hayırlı uğurlu olsun inşallah.

Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz:

Şimdi mezarlıklar konusu tabi Haydar Bey burada bir başkan var dolayısıyla meclisin tek başına bu kararı vermesi değil, istişare gibi bir öneride bulundu. Haydar Bey’e bir hatırlatmada bulunmak isterim, mezarlıklar konusu Hilal Hanımın dediği gibi burada gündeme geldi aslında, Mansur bey dedi ki benim işimi yapmayın. Daha önce protokolle bu ilçe belediyelerine verilmişti zaten. Kahramankazan Belediyesi olarak biz de bir yazı yazdık. Mezarlıkları buyurun devralın diye, fakat 1-2 ay geçti ses seda yok. Bu beyanda da vatandaşın yine cenazesi, defin işlemi vesairesi belediyemiz tarafından yapılıyor. Arkasından 2. Bir yazı yazdık biz büyükşehir belediyemize hani madem ki devralmayacaksanız biz devam edeceğiz, protokolü yenileyelim diye. Yine cevap gelmedi. Devredelim dedik cevap yok, devralalım dedik cevap yok hani istişareyse, konuşmaksa bu önergeler gitmişti zaten. Kahramankazan Belediyesi için söylüyorum bunu. Dolayısıyla bir meclis kararına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum bu konuyla ilgili. Dolayısıyla Hilal Hanımın verdiği önergenin de doğru olduğunun düşünüyorum. Komisyonun talepler doğrultusunda diğer ilçeleri de rapora eklemesinin usulen yanlış olduğunu da düşünmüyorum. Sonuçta bu meclisin kararıdır.  

http://www.ankaramasasi.com/haber/1005441/ankaradaki-ilce-mezarliklariyla-ilgili-karar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.