ABB Meclisi'nde reklam alanı tartışması

Ankara Büyükşehir Belediyesine ait reklam alanlarının 2.5 yıllığına kiralanması kararına tepki gösteren CHP'li meclis üyeleri Ankaralılar'ın daha çok hizmete ulaşmasının engellendiğini savundu.
Ankara Masası
|
13 Eylül 2021, Pazartesi - 21:10
ABB Meclisi'nde reklam alanı tartışması

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Eylül Ayı Meclis Toplantısı, Büyükşehir'e ait billboardların ve reklam alanlarının kiraya verilme süresi bir kez daha tartışmalara neden oldu.

Cumhuriyet Halk Partili üyeler buraları 10 yıllığına kiraya vermenin yatırımcıyı daha çok teşvik edeceğini belirterek, sürenin 2.5 yılda tutulmasını eleştirdi.

Reklam alanlarından ABB'nin ciddi gelir elde ettiğini belirten CHP Mamak Meclis Üyesi Haydar Demir "Değerli arkadaşlar, kapalı otobüs duraklarının kiraya verilmesi, billboardların kiraya verilmesi ile ilgili konular yeniden komisyonumuzda görüşüldü.  AK Parti ve MHP’li arkadaşlarımızın oy çokluğuyla kabul edildi. Umarım bundan sonraki süreçte Meclis’te bu konular görüşülürken kabul ile geçer. Neden? Değerli arkadaşlar biliyorsunuz, bu pandemi süreci yeni bitti. Salgında esnafımızın bir çoğu iş yapamadı. Bizim Büyükşehir Belediyesine ait kapalı otoparklar, billboardlar kullanılıyor ve ucuz bir şekilde kullanılıyor. Dolayısıyla esnafın burada ciddi bir faydası olacak. Esnafın vatandaşa ulaşması, vatandaşın esnafa ulaşmasında buradaki reklamların büyük bir önemi var. Diğer taraftan  da Ankara Büyükşehir  Belediyesi buradan ciddi bir gelir elde ediyor. Aşağı yukarı bu billboardlardan aylık 2 milyon lira, kapalı otobüs duraklarından da 500 bin lira kira elde ediliyor.   Biz burada kiralama noktasındaki yetkileri büyükşehir belediyesine vermeyecek olursak Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni de esnafı da vatandaşımızı da mağdur etmiş olacağız. Bu nedenle ben bu konularda Meclisimizin duyarlı olarak belediyemizi, vatandaşımızı ve esnafımızı düşünmesi gerektiğini düşünüyorum. Kendilerinden bu konuda olumlu karar almalarını rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Amaç belediyenin daha çok menfaatinin olması"

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu da reklam alanlarının 10 yıllığına kira vermenin yatırımcıyı teşvik edeceğinin altını çizerek "Şimdi komisyondaki arkadaşımızın söylediği doğru 3 yıla kadar belediye meclisine gelmeden encümenin böyle bir yetkisi var. Encümen yetkisiyle bu yerler ihale edilebilinir. Ama şimdi şöyle bir düşünmek lazım; Bir iş yerini 3 yıllığına kiralarken ya da 10 yıllığına kiralarken kira rakamları aynı rakamlardan mı oluşur? Vatandaş orayı 10 yıl kiralayacaksa ona göre bir yatırım yapacak oraya, para harcayacak, masraf yapacak. Süre kısaldıkça buraya yatırım yapmayacak. Niye? Para kazanamam korkusuyla. Artı kira rakamlarını çok düşük teklif edecek. Yani burada 10 yıllık yapılmasındaki amaç belediyenin daha çok menfaatinin olmasını sağlamak. Bu konuda belediyenin sonuçta gelirleri artarsa Ankara halkına daha iyi hizmet götürülür. Burada arkadaşlarımızdan duyarlılık istiyorum. Bunları geçirelim bunların açık olarak ihalesi yapılacak. Ne kadar yüksek rakama giderse belediyenin karı olacak. Süre bu yüzden uzun 3 yıl olduğu zaman rakamlar düşük kalır." dedi.

"Ankaralılar’a gidecek hizmet engellenmiş oldu"

CHP Etimesgut Meclis Üyesi Ertan Işık, AK Partililerin Büyükşehir'e gelir getirecek girişimleri engellediğini, bunu Ankaralılar'a duyuracaklarını ifade ederek "Ben bir soru sormak istiyorum. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yapılacak uzun vadeli ihaleden gelecek para Ankaralılar’ın parası. Ne burada belediye başkanının ne de kişilerin şahsi çıkarı yoktur. Komisyon başkanımızın ifadeleri gerçekten benim için hiç inandırıcı değil. Neden? Bu 29-30 yıl şahıslara, vakıflara verilmiş. İnsan bunları biraz düşünür. Bence Ankaralılar’ın bunu görmesi lazım. Ben lafı çevirmeyi sevmem net söyleyeyim buradaki mesele şudur; Büyükşehir Belediyesine para gelecekse ret, eğer Büyükşehir'in kasasından bir para çıkacaksa evet. Yani ondan sonrada diyorsunuz ki arkadaşlar, biz işte Büyükşehir belediyesinin bütün kararlarını ittifakla, oy birliği ile geçiriyoruz. Doğru, geçiriyoruz; eğer bir yere yardım yapılacaksa, ikinci kere yardım yapılacaksa onda gerçekten arkadaşlarımız mahir. Ama şundan emin olun, Ankaralılar bu yayınlarla bizi görüyor. Orası 10 yıllık yapılsaydı Ankara’daki bir sürü kanalizasyonu, suyu olmayan köylere o paralar gidecekti. Burada ret oyu vererek 3 yıl yapılmasını sağlayarak maalesef Ankaralılar’a gidecek hizmet engellenmiş oldu. Biz bunu Ankaralılar’a duyuracağız bundan da emin olun." şeklinde konuştu.

"Seçime 2.5 yıl var, mantıken 3 yıl bu işe uygundur"

AK Parti Meclis Üyesi Ercan Kınacı 2.5 yıl sınırının görev süresiyle alakalı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi;

Ben Ertan Bey’e teşekkür ediyorum, sağ olsun Mansur Başkan gibi o da Meclis’in belediyeyi engellediği, gelirlerin belediyeye daha fazla gelmesi noktasında sanki engel oluyormuşuz gibi bir ifade kullandı. Bütün Ankara bizi seyrediyor, biraz sonra gelecek maddelerde görürsünüz bizim buradaki amacımız özellikle görev süresiyle ilgilidir. Seçime 2.5 yıl var, mantıken 3 yıl bu işe uygundur. Bu da encümen kararıyla yapılabilir diye düşündük. Geliri engelleme noktasında bugüne kadar hiçbir engelimiz olmadı bunu da ifade etmekte fayda görüyorum. Belediye başkanının getirmiş olduğu arsa ve gayrimenkul  satışları buradan oy birliği ile geçti. Hiçbirine engel olmadık. Biraz sonrada göreceksiniz komisyon olarak Etimesgut’ta 80 tane dairenin oy birliği ile satışına karar verdik. Böyle bir derdimiz yok. Bu engelleme siyasetinden de arkadaşların vazgeçmesi kanaatindeyim.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1005448/abb-meclisinde-reklam-alani-tartismasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.