Doğal gaz fiyatlarına zam yolda

BOTAŞ eski Doğal Gaz Daire Başkanı ve Enerji Uzmanı Arif Aktürk, yıl sonuna kadar maliyetlerdeki artış nedeniyle doğal gaz fiyatlarına yüzde 30'u bulan zam yapılacağını söyledi.
Ankara Masası
|
22 Eylül 2021, Çarşamba - 18:52
Doğal gaz fiyatlarına zam yolda

Bloomberg HT'ye konuk olan BOTAŞ eski Doğal Gaz Daire Başkanı ve Enerji Uzmanı Arif Aktürk, doğal gaz fiyatlarıyla ilgili vatandaşı üzecek açıklamalarda bulundu.

Kışın gelmesi ile spot alımların artacağını, buna bağlı olarak dünyaya entegre olan doğal gaz maliyetlerinde artış yaşanacağını belirten Aktürk, Türkiye'de yıl sonuna kadar doğal gaz fiyatlarında artışın yüzde 30'u bulacağını söyledi.

"Açıklanabilecek noktada değil"

Aktürk, Avrupa'da bazı tesislerin yüksek maliyetlerden dolayı üretimi durdurduğunun altını çizerken "İspanya ve Fransa artışın konutlara yansımaması için çeşitli önemler alıyor. Enerji fiyatlarındaki seviyeler mantıkla ve arz-taleple açıklanabilecek noktada değil" ifadelerini kullandı.

Önceden gaz fiyatlarının bölgesel olduğunu ve spot LNG'nin yaygınlaşması ile daha global bir gaz piyasası meydana geldiğini söyleyen Aktürk "Bu yüzden ABD'nin Avrupa yerine Uzak Doğu'ya LNG göndermeye başlaması fiyatları artırdı" dedi.

"Spot alımlar artacak"

Aktürk, sözlerine şöyle devam etti;

"İlave gaz alımı için görüşmeler yapılsaydı ve 2021'de biten kontratları uzatmak için 2020'de anlaşılsaydı daha iyi olurdu çünkü gaz fiyatları daha ucuzdu. Rusya özel sektöre kontratlardan gaz tedarikini kesti; BOTAŞ ile devam ediyor. Kış döneminde konutlardan gelen spot alımlar artacak. Bu alımlar tümüyle dünyaya entegre bu yüzden maliyet artışları Türkiye için yıl sonuna kadar %30'u bulacak"

http://www.ankaramasasi.com/haber/1019695/dogal-gaz-fiyatlarina-zam-yolda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.