Almanya'da bir dönem kapanıyor

Almanya, yarın genel seçimler kapsamında sandık başına gidecek. 20. federal hükümeti belirlemek için yapılacak seçimle Angela Merkel’in 16 yıllık Başbakanlık görevi de son bulacak.
Samet Dirican
|
25 Eylül 2021, Cumartesi - 10:22
Almanya'da bir dönem kapanıyor

Almanya 26 Eylül Pazar günü 20. federal hükümeti seçmek için yarın sandığa gidecek. Federal Seçim Kurulu, 83 milyon nüfuslu Almanya'da 26 Eylül'de düzenlenecek genel seçimlerdeki yaklaşık 60 milyon 400 bin Alman vatandaşı 85 bin sandıkta oy kullanılacak. Seçmenin 30 milyon 100 bini kadın, 29 milyon 200 bini ise erkek. Ülkede 2 milyon 800 bin seçmen ise ilk kez oy kullanacak.

11,4 milyon kişinin oy kullanma hakkı yok

Almanya’da yaşayan ancak Alman vatandaşı olmayan 11,4 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunmuyor. Yurt dışında yaşayan Alman vatandaşlarının oy kullanabilmek için önce başvuru yapması gerekiyor. Diğer tüm seçmenler, kayıtlı oldukları yerde herhangi bir kayıt ya da başvuruya gerek duyulmaksızın oy kullanacak.

Seçmen 2 oy kullanacak

Almanya’da seçmen yarın yapılacak seçimde, Almanya Parlamentosu'nun alt kanadı olan ve 598 milletvekilinin bulunduğu Federal Meclis (Bundestag) üyelerini belirlemek üzere oy kullanacak. Seçmen, seçimde iki oy kullanacak. Oylarından birini direkt kendi seçim bölgesinden Federal Meclis'e göndermek istediği milletvekiline için kullanacak. Bir seçim bölgesinde en fazla oyu alan aday bölgenin vekili olacak.

Seçmen ikinci oyunu ise bir partiye vererek, partilerin eyalet listesini oluşturmasını sağlayacak. Seçmenin kullandığı oyların yüzde 5’ini alan parti meclise girebilecek.

Yüzden fazla Türk kökenli aday

Mevcut Başbakan Angela Merkel’in 16 yıllık Başbakanlık görevini sonlandıracak seçimde Türk kökenli aday bulunuyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD), yarın yapılacak seçimde en çok Türk kökenli milletvekili adayı gösteren parti oldu. 14 Türk kökenli SPD’li aday, Pazar günü rakiplerine karşı yarışacak. Türk kökenli adayın en fazla bulunduğu ikinci parti olan Sol Parti’nin 12 Türk adayı bulunuyor. Yeşiller’in Türk kökenli aday sayısı ise sadece 5. Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birliği’nde (CDU) ise 3 Türkiye kökenli vekil aday seçimde mücadele edecek.

(İHA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1023254/almanyada-bir-donem-kapaniyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.