Etimesgut'ta Ahi Evran Yılı anma kutlamaları

Etimesgut Belediyesi, Ahi Evran Yılı kapsamında Etimesgut'ta anma programı düzenlendi.
Ankara Masası
|
06 Ekim 2021, Çarşamba - 13:18
Etimesgut'ta Ahi Evran Yılı anma kutlamaları

UNESCO ve Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılının “Ahi Evran Yılı” ilan edilmesi kapsamında Ahi Evran'ın Doğumunun 850. yıl dönümünde Etimesgut'ta anma programı düzenlendi. 

Etimesgut Belediyesi tarafından Türk Tarih Müzesi ve Parkı Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Ankara Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yiğiner, AK Parti Etimesgut İlçe Başkanı Halil Hotaman, MHP, AK Parti, CHP ve İYİ Parti belediye meclis üyeleri, Kırşehir dernek ve vakıf yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı. 

İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr.Mehmet Fatih Köksal, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu'nun konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte "Gelenekten Geleceğe Ahilik" konulu konferans düzenlendi. Akademisyenler, ahiliğin özelliklerini anlatırken, iyi bir ahinin iyi bir Müslüman olduğuna vurgu yaptılar.

Etimesgut tarihinde ahilerin önemli yer tuttuğunu belirten Enver Demirel, "Dönemlerinde fikir ve düşünceleriyle cemiyet hayatına yön veren Ahilerimizden Ahi Mesut ve Ahi Elvan ilçemizde yaşamıştır. Biz de belediye olarak tarihçilerimizle birlikte Ahi Mesut ve Ahi Elvan ve Emir Yaman'ın kabirlerini tespit ederek yerine türbe, camiler inşa ettik. Ahilerimizin hatıralarını ilçemizde yaşatıyoruz. Atatürk tarafından örnek nahiye olarak kurulan ilçemizin ilk adı da Ahi Mesut'tur. Atatürk daha sonra Etibank, Sümerbank'ı kurduğu dönemlerde ilçemizin adını Etimesgut olarak değiştirmiş tarihini de daha eskilere götürmüştür" şeklinde konuştu 

Mehmet Yiğiner ise Ankara'nın Ahiler şehri olduğunu ifade ederek Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda ahilerin büyük rol oynadığını söyledi.

Başkan Demirel, Türkmen Beyi ilan edildi

Ahilik geleneklerinin de yaşatıldığı programda 4 dönem belediye başkanlığını icra eden Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel'e Kırşehir Ahiler Şed Kuşatma Ekibi tarafından Ustaların Ustası unvanı verilerek şed giydirildi. Omzuna yağlık giydirilen Demirel, Türkmen Beyi ilan edildi.

Törende Etimesgut'ta bir ilk gerçekleştirilerek Ahiler gibi hizmet veren ve hizmette 40 yılını dolduran zanaatkârlara Ahilik Beratı verildi. Başkan Demirel Ankara ve Etimesgut'ta uzun yıllar hizmet veren zanaatkarları tebrik ederken, "İlçemizde elbette ki birçok esnafımız ahiler gibi dürüst esnaf ve zanaatkarlık yapan hemşehrilerimiz vardır. Burada temsilen bazı zanaatkarlarımıza bu beratı veriyoruz" dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1044177/etimesgutta-ahi-evran-yili-anma-kutlamalari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.