Şereflikoçhisar'da çiftçiler soğandan yana dertli

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, CHP Milletvekilleri Levent Gök ve Ömer Fethi Gürer ve CHP Şereflikoçhisar İlçe Başkanı Mustafa Alıcı çiftçilerle bir araya geldi. Çiftçilerin emeklerinin heba edildiğini ve yaptıkları çalışmaların maliyetlerini kurtarmadığını konuştuklarını ifade eden Alıcı, "yapmış oldukları ürünlerin maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, girdilerinin çok yüksek olduğunu gübrenin ve işçiliğin şu aşamada çok yüksek olduğunu dile getirdiler" dedi.
Ankara Masası
|
07 Ekim 2021, Perşembe - 15:52
Şereflikoçhisar'da çiftçiler soğandan yana dertli

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve CHP Şereflikoçhisar İlçe Başkanı Mustafa Alıcı, Şereflikoçhisar Meydanında çiftçilerle bir araya geldi. 

Görüşmenin detaylarıyla ilgili Ankara Masası'na konuşan Şereflikoçhisar İlçe Başkanı Mustafa Alıcı, çiftçilerin emeklerinin heba edildiğini ve yaptıkları çalışmaların maliyetlerini kurtarmadığını konuştuklarını ifade etti. 

Mustafa Alıcı, "TİGEM üzerinden kiralanan arazilerde soğan ekilip, büyük marketlerin oralarla anlaşmalar yaptığını, geçen sene vermiş oldukları marketlere veremediklerini, kabzımalcılarla sorun yaşadıklarını, ürünlerin maliyetlerinin, girdilerinin, gübrenin ve işçiliğin şu aşamada çok yüksek olduğunu, soğan torbalarının bile geçen sene 30 -40 kuruşken bugün 1.5 TL'ye aldıklarından bahsettiler." dedi.

"Çiftçiler: Paramızın karşılığını alabilecek miyiz?"

Çiftçilerin şikayetlerini dile getirdiklerini ifade eden Mustafa Arıcı, "Ziyaret ettiğimiz arkadaşlarımız 'Aşağı yukarı 1 aydır buradayız. Evimize gitmedik, banyo yapmadık. Paramızın karşılığını alabilecek miyiz?'  şikayet ettiler. Üretici arkadaşlarımız hep yetkili aramışlar. Kiralamış oldukları yerlerin paralarının yarısını vermişler, yarısını hasattan sonra diye anlaşmışlar. Onun sıkıntılarını yaşıyorlar. Onları dile getirdiler. Soğanların bir kısmının söküldüğünü, 10 gün içerisinde kaldırılmazsa genetik yapısından dolayı çekileceğini, soğanın kullanılmaz hale gelebileceğinden bahsettiler. Onun için bir an önce pazar bulmaları gerektiğini bunlarla ilgili bayağı bir sorunlarını anlattılar." şeklinde konuştu.

Bazı çiftçilerin ödemeleri için evlerini satmayı düşündüklerini aktaran Alıcı, "800 kuruş maliyeti olan soğanın 650 liraya istendiğini, 650-300'e verildiği zaman işçinin parasını nasıl vereceklerini, elektrik ve suyun giderlerini nasıl karşılayacaklarını... Bunlardan bahsettiler. Gerçekten içler açısı bir durumdalardı. Zaten yaşantıları da içler açısı gittik yerlerinde de gördük." değerlendirmesinde bulundu. 


"Konuyu Meclis'e taşıyacağız"

Şereflikoçhisar Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt'la yaptıkları görüşmede de Oda Başkanı'nın İrfanlı Barajı'nın Konya Ovası'ndan sulanırken Koçhisar Ovasının sulanamamasından şikayetçi olduğunu aktaran Alıcı, çiftçilerin sorunları karşısında üzüldüklerini belirterek gerekli yerlerle görüşüp konunun Meclis'e taşınacağının mesajını verdi.

CHP'nin topraklar konusunda farklı politikaları olduğunu dile getiren Alıcı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki açıklamalarını hatırlattı. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/1045443/sereflikochisarda-ciftciler-sogandan-yana-dertli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.