21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü Kutlu Olsun!

Dünyanın her yerinde yaşanan gelişmeleri ve olayları bilgilendirmek için tarafsız ve objektif bir şekilde kamuoyu ile paylaşan gazetecilere verilen 21 Ekim Dünya Gazeteciler günü bugün kutlanıyor.
Ankara Masası
|
21 Ekim 2021, Perşembe - 10:14
21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü Kutlu Olsun!

Kamuoyunu objektif bir şekilde bilgilendirme görevini üstlenen ve gece gündüz demeden çalışan, emek veren gazetecilerin adına sunulan 21 Ekim Gazeteciler Günü  ilk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval gazetesinin 21 Ekim 1860 tarihinde  yayına başlamasına dayandırılarak bugün de halen kutlanmaktadır.

Gazetecilere ithaf edilen günlerden birisi olan 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü, bugün dünyanın her yerinde büyük bir coşku ile kutlanmaktadır. 

Diğer Yandan, 21 Ekim “Gazeteciler Bayramı” olarak da kutlamaktadır. İstanbul Gazeteciler Cemiyeti'nin PTT idaresine 1960 yılında bastırdığı pul bu nedenle 100.yıl anısı taşımaktadır.

Tercüman-ı Ahval gazetesi 

Tercüman-ı Ahval gazetesi İstanbul'da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel gazetedir.

22 Ekim 1860'ta Agah Efendi ve Şinasi tarafından çıkarılmıştır. Önceleri Pazar günleri çıkan gazete, 22 Nisan 1861'deki 25. sayısıyla birlikte haftada üç gün (Pazar, Salı, Perşembe) yayımlanmaya başlamış. Gazete, zamanla Ceride-i Havadis gazetesiyle rekabet edebilmek için yayınını beş güne çıkarıldı. Bahçekapı'da bir matbaada basılan gazete, matbaanın altındaki bir tütüncü dükkânından satılıyordu.

Ahmed Vefik Paşa, Ziya Paşa ve Refik Bey'in sık sık bu gazetede yazıları yer aldı. Bu yazılarda Osmanlı toplumunun geri kalma nedenleri ve ülkede olup bitenler tartışılıyordu. Ancak 24. sayısından sonra Şinasi ayrılmıştır.

Ayrıca edebi eserlerin de yayımlandığı gazetede, Batılı anlamda ilk Türkçe oyun olan Şinasi'nin Şair Evlenmesi de (1860) dizi olarak yayınlamıştı.

Gazete, Ziya Paşa'nın kaleme aldığı sanılan ve eğitim sistemine sert eleştirilerde bulunan bir yazı yüzünden Mayıs 1861'de iki hafta süreyle kapatıldı. Bu olay Türk basınında yayın durdurmanın ilk örneği oldu. 792 sayı yayımlanan Tercüman-ı Ahval'in 11 Mart 1866'da yayınına son verildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1071055/21-ekim-dunya-gazeteciler-gunu-kutlu-olsun
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.