Putin'den Erdoğan'ın BM eleştirilerine destek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Dünya 5'ten büyüktür' sözüne hak verirken "BM 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kuruldu ve o zaman farklı güç dengeleri vardı" diye konuştu.
Ankara Masası
|
21 Ekim 2021, Perşembe - 22:38
Putin'den Erdoğan'ın BM eleştirilerine destek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 18. Valday Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısına katıldı.

Programda kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili  "Kısa süre önce Rusya'ya geldi ve görüştük" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın Türkiye'nin de Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi üyesi olabileceğini düşündüğünü aktaran Putin, "Ancak buna Rusya tek başına karar veremez, oy birliği gerekiyor. Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeler de var. Önemli olan dengeyi sağlayabilmek. Erdoğan'a da söylediğim gibi, eğer daimi üyelerin haklarını ellerinden alırsak, BM ölür. Uluslar birliğine dönüşür ve sona erer. Sadece bir tartışma platformuna dönüşür. Valday Tartışma Kulübü 2 olur" dedi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Dünya 5'ten büyüktür' sözünün sorulması üzerine, Güvenlik Konseyi'nde değişiklik yapılabileceğini söyleyen Putin, "Ancak Güvenlik Konseyi'ni temelini yıkmadan bir değişiklik yapılması gerekiyor, zira bugün Güvenlik Konseyi, BM'nin anlamıdır. Daimi üyeler var, onların hakları var. Güvenlik Konseyi'nde temsil edilip daimi üye olmayanlar var. Dolayısıyla bu yapıyı nasıl daha dengeli, etkin kılacağımızı düşünmeliyiz. Bu açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı. BM 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kuruldu ve o zaman farklı güç dengeleri vardı. Artık bu değişti. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Elbette bunların hepsini tartışmalıyız ancak reform yolunda hata yapılmasına izin vermemeliyiz" şeklinde konuştu.

"ABD büyük darbe vurdu"

ABD'nin, Irak'tan sonra Afganistan'dan çıkması ve bölgede karmaşaya sebep olmasını eleştiren Putin, "20 yıldır dünyanın en güçlü ülkesi kendisiyle denk olmayan 2 bölgede askeri operasyonlar yürütüyor. 20 yıldır kendi hedefleri için girdiği bölgelerden çıkarken büyük zararlar verdi. ABD'nin yürüttüğü savaşlar operasyon bölgelerine büyük darbe vurdu" ifadelerini kullandı.

(İHA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1073154/putinden-erdoganin-bm-elestirilerine-destek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.