HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı planı ortaya çıktı

Terör örgütü ile ilişkileri nedeniyle hakkında kapatma davası açılan HDP'nin, kapatılma ihtimaline karşı 4 partiden biriyle birleşmeyi planladığı iddia edildi.
Ankara Masası
|
24 Ekim 2021, Pazar - 11:39
HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı planı ortaya çıktı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hakların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamenin Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından kabul edilmesinin ardından kapatılma davasına ilişkin süreç başladı.

HDP'nin savunma yapacağı önümüzdeki aylarda dava sürecinin partinin kapatılmasıyla tamamlanacağı tahmin ediliyor.

Parti yetkililerinin de olası kapatmaya karşı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nden (ESP) birine geçmeyi planladığı iddia edildi.

"Kapattırmayacağız"

Gazete Duvar'ın "Duvar Arkası" bölümünde, "HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada ön savunma kasım ayı başında verilecek. HDP'li hukukçular "kapattırmayacağız" sloganıyla çok kapsamlı bir savunma hazırlığı sürdürürken parti yönetimi de en kötü senaryoya karşı tedbir alıyor.

4 partiden birine geçiş

Partinin kapatılması halinde dahi siyaset alanını "kesinlikle terk etmeyeceklerini", "seçmeni kesinlikle seçeneksiz" bırakmayacaklarını söyleyen parti yöneticileri "alternatif" olabilecek partileri de belirledi. HDP kulislerinde konuşulanlara göre olası bir kapatma durumunda partinin bileşeni olan 4 partiden birine geçiş yapılacak.

Bu partilerin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) olduğu ifade ediliyor.

Siyasi Partiler Kanunu'na göre bir siyasi partinin seçime katılabilmesi için, "İllerin en az yarısında (41 il) seçim gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması" gerekiyor. Bu partilerin de söz konusu yeterliliği elde etmek için ülke genelindeki teşkilatlanma çalışmalarına hız verildiği belirtiliyor." ifadesi kullanıldı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1075427/hdpnin-kapatilma-ihtimaline-karsi-plani-ortaya-cikti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.