Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu'ndan sürücülere uyarı

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte gözler kış lastiği uygulamasının başlayacağı tarihe çevrildi. Araç sahiplerini yakından ilgilendiren uygulama hakkında merak edilenleri Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası (AOSEO) Başkanı Mustafa Arslanoğlu Ankara Masası’nda anlattı.
Büşra Bayrak
|
27 Ekim 2021, Çarşamba - 17:40
Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu'ndan sürücülere uyarı

Ekim ayının sonuna yaklaşırken vatandaşların en çok araştırdığı konulardan biri de kış lastiği uygulaması. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte araç sahipleri, 2021 kış lastiği uygulamasının ne zaman başlayacağını, lastik alırken dikkat edilmesi gereken noktaları ve lastik fiyatları hakkında araştırma yapmaya başladı. Tüm merak edilenleri Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu, Ankara Masası’nda anlattı.  

Sadece şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulamasının, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık tarihinde başlayıp 1 Nisan 2022 tarihinde sona ereceğini söyleyen Arslanoğlu, kurala uymayan araçların sürücülerine ise 835 TL ceza kesileceğini aktardı.

"Termometreler 7 derecenin altına düştüğünde lastikleri değiştirsinler"

Araç sürücülerinin uygulama tarihini beklemeden havaların soğumasıyla lastikleri değiştirmesi gerektiğine vurgu yapan Arslanoğlu, “Kış lastikleri sürücülerin karlı, buzlu havalarda güvenli sürüş yapmaları için önemli. Ticari araç olsun, özel araç olsun fark etmez. Özellikle termometreler  7 derecenin altına düştüğü zaman mutlaka ve mutlaka sürücülerin kış lastiklerini taktırması lazım. Bunun aslında bir tarihi yok. Kasım'da da kar yağabilir, buzlanma olabilir, kaygan zemin oluşabilir. O yüzden araç kullanıcıları hava sıcaklıklarının 7 dereceye düşmeye başladığı zaman kış lastiklerini taktırmalı. Bu hem aracın güvenliği hem kaza riski hem de konforlu sürüş açısından önemli.” dedi.

"Lastik fiyatları 300 TL'den başlıyor "

AOSEO Başkanı Mustafa Arslanoğlu, dört mevsim lastiklerin karlı ve buzlu yollarda kullanılmasının uygun olmadığını aktararak, sürücülerin hem kendi sağlıkları hem de yolcuların daha güvenli ulaşım sağlamaları için mutlaka kış lastiği kullanması gerektiğini belirtti.

Kış lastiklerinin ortalama 4 yılda bir yenilenmesi gerektiğinin altını da çizen Arslanoğlu, lastik fiyatlarının aracın marka modeline ve lastik kalitesine göre değişkenlik gösterdiğini, minimum 300 liradan başlayan fiyatların 2 bin liraya kadar yükseldiğini aktardı.

"Lastik değişiminin yoğun olacağı bir yıl olacak"

Bu yıl tamircilerde ve lastikçilerde yoğunluk yaşanabileceğini söyleyen Arslanoğlu,”Lastik tedariki konusunda herhangi bir sorun yaşanmadı. Biliyorsunuz yasaklardan dolayı geçen yıl pek fazla araç kullanan yoktu. Bu yıl özellikle tamircilerimiz olsun servislerimiz olsun bu seneyi dört gözle bekliyor. Şuanda herhangi bir yasaklar da yok. Pandemi nedeniyle toplu ulaşım yerine herkes kendi aracını kullanıyor. Bunun için bu sene lastik değişiminin yoğun olacağı bir yıl olacak diye bekliyoruz. Dolayısıyla vatandaşlara şunu söylemek gerekir. Herhangi bir kar yağdığı zaman değil de hava sıcaklıkları düştüğü zaman kış lastiklerini mutlaka değiştirsinler. Kış bastırdığı zaman lastikçilerin önünde büyük kuyruklar oluyor.  Bu yüzden mağduriyetler yaşanıyor. Kullanıcılara biz özellikle kar yağmadan, Kasım ayından itibaren kış lastiklerini mutlaka ve mutlaka değiştirmelerini öneriyoruz. Yasal zorunluluğu beklemesinler. Bu sayede hem pandemi nedeniyle lastikçilerdeki yığılmaları en aza indirmiş oluruz hem de kimse bekleyip mağdur olmaz”diye konuştu.

"Aracınızın kışlık bakımını ihmal etmeyin"

Sürücülere araçlarının kışlık bakımını yaptırmalarını da ihmal etmemeleri gerektiği konusunda da uyarılarda bulanan Arslanoğlu,” Sürücüler araçlarının ön takımlarını ve antifrizlerini kontrol ettirmeleri gerekli. Özellikle antifriz ve cam sularını mutlaka ve mutlaka kontrol ettirmeleri lazım. Yani sadece lastikle kalmayıp araçlarının kışlık bakımlarını da yaptırsınlar.” ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1081183/ankara-oto-sanatkarlari-esnaf-odasi-baskani-mustafa-arslanoglundan-suruculere-uyari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.