Ankara'nın ilçelerinde Cumhuriyet coşkusu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Ankara'nın birçok ilçesinde birbirinden farklı etkinlikler ve organizasyonlarla büyük bir coşku ile kutlandı.
Ankara Masası
|
29 Ekim 2021, Cuma - 14:03
Ankara'nın ilçelerinde Cumhuriyet coşkusu

Ankara'da Cumhuriyet heyecanı yaşandı. 

29 Ekim kutlamaları kapsamında ilçelerde birbirinden farklı etkinlikler düzenlendi. 

Kızılcahamam'da 29 Ekim

Cumhuriyetin 98. yılı törenleri Kızılcahamam'da dün 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı'nda Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması ile başladı.

Kutlamaların ikinci adresi  ilçe stadı oldu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kızılcahamam Kaymakamı Can Aksoy ile Belediye Başkanı Süleyman Acar öğrencileri selamladı. Kaymakam Aksoy,  günün anlam ve önemi belirten konuşmasını yaptı.

Öğrenciler tarafından okunan şiirler ve oynanan halk oyunlarının ardından, resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Program, Kızılcahamam Anadolu Lisesi Bando takımının eşliğindeki geçiş töreni ile sona erdi.

Mamak'ta 29 Ekim coşkusu

Mamak’ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 98. yıldönümü coşku ile kutlandı. Kutlama kapsamında gerçekleştirilen koro, halk gösterileri, şiir ve barkovizyon gösterimi izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kutlama programına Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özel, Mamak İlçe Başkanı Erhan Sarıgöl, Mamak MHP İlçe Başkanı Mustafa Esen, belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program sonrası Cumhuriyet temalı resim sergisi ziyaretçilerin büyük beğenisini topladı.

" Cumhuriyetin ilanı milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir"

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de ‘Türk Milletinin karakterine en uygun idare, Cumhuriyet idaresidir’ diyerek ilan ettiği Cumhuriyetin bizlere bırakılmış en büyük miras olduğunu ifade eden Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı, "Cumhuriyetimiz bundan 98 yıl önce ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, Türkiye devletinin hükümet şekli Cumhuriyet’tir’ ifadesi ile ilan edilmiştir. Cumhuriyetin ilanı milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir. Cumhuriyet, birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimizde olmaz denilenin başardığımız ispatıdır. Cumhuriyet, Türkiye’nin çağdaş ve demokratik bir ülke olarak varlığını ve gelişimini sürdürmesinin en önemli güvencesidir. Cumhuriyet’i ayakta tutan yegâne kuvvet milletin kendisidir. Mamaklılar, Cumhuriyet bizi geleceğe bağlayan en büyük halkadır. Bu anlamlı günde, Türk Milleti’nin tarih sahnesinde dirilişinin simgesi olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 98. Yıl dönümünü birlikte kutlamanın heyecanı ve coşkusu içerisindeyim. Başta Cumhuriyetimizin varisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, şanlı ecdadımızı kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyor, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutluyorum" ifadelerine yer verdi. 

" Cumhuriyet, gücünü milletten alan bir yönetim şeklidir"

Türk milletinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Cumhuriyet, düşüncesi hür, anlayışı hür, vicdanı hür nesiller ister" sözünden hareketle bedenini, aklını, vicdanını ve ruhunu kimseye teslim etmeden sadece devletine adayan bir millet olduğunu dile getiren Mamak Belediye Başkanı Murat Köse "Bugün, tarihi şan ve şerefle dolu olan aziz milletimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yedi düvele karşı göğsünü siper ederek kurduğu Cumhuriyetimizin 98.kuruluş yıl dönümü. Bugün 29 Ekim, şanlı bir tarihe en büyük zarafetlerimizden birini kazandığımız ve Cumhuriyetimizi kurduğumuz günün yıl dönümü. Milletimizin özgürlük ve bağımsızlığın simgesi olan üzerine titrediğimiz vatandaşı olmaktan gurur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin 98. Yılını yürekten kutluyorum. 100. Yılımıza ulaşacak olmanın ümidi ve heyecanı ve sevincini yaşıyorum. Cumhuriyet, milletin egemenliğinin kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler içerisinde seçtiği temsilciler aracılığıyla kullandığı, milletimizin her zaman söz sahibi olduğu, gücünü milletten alan bir yönetim şeklidir. 1923’te nasıl milli irademizden aldığımız güçle yeni bir devletin kuruluşu başladıysa, 15 Temmuz’da da Türkiye Cumhuriyetimizin sonsuza kadar payidar kalacağını Türk Milleti ispat etmiştir. Bu vatan hepimizin. Bu bilinç ve ruhla vatanımıza, devletimize, demokrasimize ve Cumhuriyetimize her hal ve şartta bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da canımız pahasına sahip çıkacağız. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ülkemizin refahı için, geleceği için çalışma yapan herkese şükranlarımı sunuyorum. Daha nice yıllar birlik beraberlik ve esenlik içinde var olmayı devletimizin ilelebet payidar olmasını diliyorum. Bu anlamlı gün vesilesiyle binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca her dem yeniden doğuşlara ve şanlı yürüyüşlere imza atmış olan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları başta olmak üzere kanlarıyla canlarıyla bu vatanı bu toprağı bizlere vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mız kutlu olsun" şeklinde konuştu. 

Keçiören'de çocuklarla bayram 

Keçiören'de Cumhuriyet coşkusu belediyeye ait Gül Kreş Adası’nda yaşandı. Türk bayrakları ile rengârenk donatılan sınıflarında saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nı okuyan öğrenciler, daha sonra müzik ve marşlar eşliğinde çeşitli oyunlarla Cumhuriyetin kuruluşunun 98’inci yılını öğretmenleri ile birlikte kutladı. 

Milli ve manevi değerlerin nesilden nesile aktarılması için Gül Kreş Adası'nda coşkulu bir Cumhuriyet kutlaması yapıldığını aktaran Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, "İstiklal savaşımızda çocuklarımız da savaştı. Ahmetler, İsmailler, Mahmutlar hep 10 yaşında, 12 yaşındaydılar ve savaştılar. Kütahya Gediz’de Hayriye Onbaşı 12 yaşındaydı. Çocuklar ve gençler milletlerin ve devletlerin geleceğidir. Bu yüzden çocuklarımızı çok seviyoruz. Cumhuriyet bayramımız milletimizin ve devletimizin aynı zamanda gelecek bayramıdır. Geleceğimiz aydınlık ve mutlu olsun. Devletimizi ve cumhuriyetimizi kuran başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve beraberindeki silah arkadaşlarıyla birlikte tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum." değerlendirmesinde bulundu. 

Kahramankazan’da Cumhuriyet heyecanı

Cumhuriyet Bayramı, Kahramankazan’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar kapsamında ilk olarak Milli Egemenlik Parkı’ndaki Atatürk Anıtı'na düzenlenen törenle çelenk bırakıldı.

Törene Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Kaymakam Abdullah Selim Parlar ve ilçe protokolü ile siyasi parti temsilcileri, şehit yakınları, gaziler ve öğrenciler katıldı. 

Başkan Oğuz, törenin ardından vatandaşlarla sohbet ederek, bayramlarını kutladı. Daha sonra Kaymakam Parlar, Başkan Oğuz ve ilçe protokolü kaymakamlıkta bayram dolayısıyla tebrikleri kabul etti.

Kutlama programında ilçedeki tüm okulların öğrencilerinin katılımı ile kortej geçit töreni yapıldı. Mustafa Hakan Güvençer Fen Lisesi öğrencileri tarafından da çeşitli gösteriler gerçekleştirildi. Cumhuriyet’in ilan edilmesine ilişkin tiyatro gösterisi izleyenlerden büyük alkış aldı. Kız öğrencilerin karate ve kick boks gösterisi de heyecanla takip edildi. Okul korosunun seslendirdiği şarkı ve türküler izleyenlerden tam not alırken, seymen ekibi tarafından oynanan Ankara havaları ise Cumhuriyet Bayramı coşkusunu artırdı. Öğrencilerin sergilediği gösteriler büyük alkış alırken, izleyenleri hayran bıraktı. Program, Başkan Oğuz ve ilçe protokolü ile öğrencilerin çektirdiği hatıra fotoğrafıyla son buldu.

"Cumhuriyet sonsuza dek yaşayacak"

Başkan Oğuz yaptığı konuşmada, "Türk milleti olarak en zor şartlara ve bütün imkansızlıklara rağmen hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadık, bağımsızlığımızdan asla taviz vermedik. İnanç ve kararlılıkla sürdürdüğümüz istiklal mücadelesini zaferle neticelendirerek tüm dünyaya karşı 98 yıl önce bağımsızlığımızı ilan ettik. Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğe emin adımlarla yürüyeceğinden ve sonsuza dek yaşayacağından eminiz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere 1071’den bu yana istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakarlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize hayırlı ömürler diliyorum" diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1084930/ankaranin-ilcelerinde-cumhuriyet-coskusu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.