ABB Meclisi'nde gerginlik

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Başkan Mansur Yavaş ile AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse arasında gerginlik yaşandı. Başkan Yavaş, Murat Köse'nin mikrofonunu kapattırdı.
Ankara Masası
|
08 Kasım 2021, Pazartesi - 20:30
ABB Meclisi'nde gerginlik

Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı Kasım Ayı 1.Birleşimi'nde  AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan ve  İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker, pandemi döneminde yolcu sayısı azalan Özel Halk Otobüslerine destek olmak amacıyla kullandıkları hatlardaki kira bedeline uygulanan yüzde 50 indirimin 1 yıl daha uzatılmasını önerdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, öneriyi oylatırken, Meclis'te kabul edildi.

Önergeyle ilgili söz alan Murat Köse "Salgın döneminde özellikle halk otobüsü, dolmuş, taksi esnafımız yani taşımacılıkta çalışan esnaflarımız çok sıkıntı çektiler. Biz de burada değişik vesilelerde esnaflarımızın yanında olduğumuzu, onların bu gelir kaybını artırıcı neler yapacağımız konusunda istişarelerde bulunduk. Bugüne kadar da Ankara Büyükşehir Belediyesinde esnaflarımızı destekleyici pek çok karar aldık. Bu karar da yine ulaşım esnafına verdiğimiz desteğin bir göstergesi olarak tüm grup başkanvekillerimizle ile birlikte aldığımız ortak bir karardır. Bundan sonra da alınabilecek ne varsa özellikle bu dönemde zarar gören esnaflarımızın yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. Kararın burada görüşülerek oylanmasını ve en kısa zamanda uygulanmasını teklif ediyorum." dedi.

İkili arasında gerginlik

Bu konuşmanın ardından Mansur Yavaş ile Murat Köse arasında tartışma yaşanırken şu konuşmalar yaşandı;

Mansur Yavaş: Böylece önergeyi tekrar etmiş oldu Murat Bey. Ortak önerge. Tabii bütün oylar da Murat Bey’e gitti.

Murat Köse: Sayın Başkan çok kötü bir şey yapıyorsunuz şu anda. İstihza ediyorsunuz. Sayın Başkan laf attınız söz almak istiyorum.

Mansur Yavaş: Devam edin burası münazara salonu değil. Yeter artık.

Murat Köse: Siz burada her türlü lafı söylerken bir şey yok. İnsan birazcık dikkat eder ya. Burada basit bir şey söylüyoruz. Bu tavrınız çok yanlış kınıyorum sizi.

Mansur Yavaş: Ben de seni kınıyorum ya.

Murat Köse: Bir saniye ya ben söz almak istiyorum. Bakın siz burada istihza yapıyorsunuz. Bizim bir konudaki görüşümüzden dolayı aşağılıyorsunuz. Size hiç yakışmıyor.  (mikrofon kapatıldı)

Mansur Yavaş: Seninki yakışıyor mu Murat Bey?

Murat Köse: Onların da benim bu konuştuğum konuda söz almaları gerekiyor.

Mansur Yavaş: Niye alıyorlar? Almalarına gerek yok konu anlaşılmıştır. Yani siz bunları söyleyerek ulaşım esnafına destek oluyorsunuz da onlar olmuyor mu? Yazıyla bildirdiler.

Murat Köse: Zorunuza gitti değil mi?

Mansur Yavaş: Bakın şimdi Ankara halkı, ulaşım esnafı Murat Bey’e gidiyor diyor ki; ‘Bize zam yapın eğer onlar zam yaparsa bizi eleştirir diyor’…  Söz vermek istemiyorum.

 Murat Köse: Olmaz öyle şey!

Mansur Yavaş: Vermiyorum. Burayı ben idare ediyorum, vermiyorum. Vermiyorum. Basbayağı olur. Şimdi değerli arkadaşlar Murat Bey belediye meclisinde birisi söz hakkını yazılı olarak istemesine rağmen kapattı gitti. Söz hakkını orada ihlal etti. Şimdi bana diyor ki ‘söz hakkı ver.’ Burayı ben idare ediyorum, münazara yeri değil tamamen başkanın yetkisinde. Lütfen devam edelim.

Murat Köse: Söz almak istiyorum. Yargılandınız bu konuda.

Mansur Yavaş: Ya ne yargılanması. Savcılığa ver bir daha.

Grup başkanvekillerinin verdiği öneri

Konu: Ankara Büyükşehir Belediyesi 11.01.2021 tarih ve 02 sayılı kararı hakkında. 5594 sayılı kanun belde ve ilçe belediyelerince yapılan toplu taşımacılığın kent içi toplu taşımacılığa dahil edilmesinden sonra Ankara mülkü sınırlarının tamamında toplu taşıma tek çatı altına toplanmıştır. Bütün ilçe merkezlerin ve mahallelerin toplu taşıma talepleri Büyükşehir Belediyesi adına EGO Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmaya başlanmış olup gerek merkeze gerekse ilçe ve mahallelerde toplu taşıma ihtiyacı taşıma kooperatifleri ve/veya bireysel esnaf, tacir işletmeciler tarafından karşılanamayacak derecede maliyetli hale geldiği 2020 yılının mart ayından itibaren dünya genelinde yaşayan Kovid-19  salgını sebebiyle özel halk otobüsü işletmecilerinin faaliyetleri büyük sekteye uğramıştır. Gerek merkez gerekse çevre ilçelerden vatandaşlarımıza hizmet veren ÖHO’den faydalanan yolcu sayısının azalmasına rağmen kamu hizmeti esasıyla çalışan ÖHO sefer sayılarında azalma olmadığı için maliyetleri yükselerek artmıştır. Aynı süreçte yolcu azalmasıyla birlikte ÖHO’lerinden ücretsiz ve/veya indirimle faydalanan vatandaşlarımızın oranı da genel yolcu sayısı içinde en yüksek seviyeye çıkmıştır. EGO Genel Müdürlüğü bünyesinden hizmet vermeye devam eden ÖHO ve özel toplu taşıma aracı sahibi, taşıma kooperatifleri ve/veya bireysel esnaf tacir işletmeciler tarafından aylık ve/veya yıllık bazda ödenmesi gereken yıllara sarih hat işletme sözleşme kira bedelleri ile hak işletme ruhsat bedelleri tutarlarından 1 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında yüzde 50 indirim yapılmasına ilişkin kararın yukarıda belirtilen gerekçeler de göz önüne alınarak 1 yıl uzatılmasını uygun olacağı değerlendirilmektedir. Önergemizin belediye meclis gündeme alınarak karara bağlanmasını arz ederiz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1109063/abb-meclisinde-gerginlik
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.