Bakan Elvan'dan kur açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan; "Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik iddialar doğru değil" dedi. Bakan Elvan; Türkiye'nin 2021 yılını geçmiş dönem eğilimlerinin aksine yüksek büyüme ve düşük cari açık ile kapatacağını söyledi.
Ankara Masası
|
12 Kasım 2021, Cuma - 13:58
Bakan Elvan'dan kur açıklaması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşmeleri sürüyor. Komisyonda milletvekillerine sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, küresel salgının makro ekonomik dengeleri sarstığını söyledi.

 “2020 yılında küresel ekonomi yüzde 3’ün üzerinde ve küresel ticaret hacmi yüzde 8’in üzerinde daralırken, dünya genelinde 255 milyon tam zamanlı istihdam kaybı yaşandığını dile getiren Bakan Lütfi Elvan, istihdam kaybından en çok etkilenen kesimin; kadınlar, gençler ve diğer dezavantajlı gruplar olduğuna da dikkat çekti.

" Ekim ayı itibarıyla yıllık ihracatın 215 milyar doları aştı"

"Bu durumun sonucu olarak küresel yoksulluk oranları son çeyrek asırda ilk defa 2020 yılında arttı. Salgının ekonomik etkilerine cevaben pek çok ülke genişletici para ve maliye politikalarını hayata geçirdi. 2021 yılında küresel ekonominin yaklaşık yüzde 6 büyümesi beklenirken, küresel ticaret hacminin yüzde 9’un üzerinde artması öngörülüyor." diye konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Elvan;
2021 yılı Ekim ayı itibarıyla yıllık ihracatın 215 milyar doları aştığını da aktardı.

Bu dönemde 1 milyar doların üzerinde ihracat yapabilen 18 il olduğunu vurgulayan Bakan Elvan, şöyle konuştu: "Dikkatinizi çekmek isterim, bu rakam 2019 ve 2020 yıllarında sadece 15 ilimizle sınırlıydı. Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı pay da ilk defa yüzde 1’in üzerine çıktı. Elbette bu başarıdan memnun olmakla birlikte iki temel hususun altını çizmekte fayda görüyorum."

"Yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil"

Kilogram başına ihracat değerinin artmasını son derece önemsediklerini dile getiren Elvan; üretimde dijital ve yeşil dönüşümün getirdiği fırsatlardan en iyi şekilde faydalanıp, rekabet gücünün artırılması gerektiğini belirtti.

 "Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir." şeklinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Elvan; "Bir ülkedeki rekabet artışı üretkenlik artışından, inovatif kabiliyetlerden ve teknolojiyi kullanma becerisinden gelir. Verimlilik artışıyla desteklenmeyen bir büyüme modeli sürdürülebilir bir model değildir. İthalatımız, artan ithalat fiyatları ve ekonomik canlanmanın etkisiyle 2021 yılı Ekim ayı itibarıyla yıllık 259 milyar dolar oldu. " diye ekledi.

" Cari işlemler dengesini orta ve uzun vadede kalıcı olarak iyileştirme çabası içindeyiz"

Altın ithalatına yönelik hayata geçirdikleri önlemlerin etkisini kayda değer şekilde ortaya koyduklarını ifade eden Bakan Elvan; bu sayede dış ticaret dengesinin, güçlü ihracat performansı ve altın ithalatındaki gerileme ile iyileşme kaydettiğinin de altını çizdi.

2021 yılını geçmiş dönem eğilimlerinin aksine yüksek büyüme ve düşük cari açık ile kapatacaklarını kaydeden Bakan Elvan; "Cari dengede yaşanan iyileşme, ülkemizin dış finansman ihtiyacındaki azalmaya katkı sunmanın yanında, yapısal cari açığı kapatmada kat ettiğimiz mesafeyi de ortaya koyuyor. Cari işlemler dengesini orta ve uzun vadede kalıcı olarak iyileştirme çabası içindeyiz." şeklinde konuştu.

"KDV ve kira stopajı indirimi uyguladık"

Enflasyonla mücadele konusunda bütüncül bir yaklaşıma sahip olduklarının altını çizen Elvan, şu ifadelere yer verdi: “Bu amaçla maliye politikalarını, arz yönlü politikaları ve makro ihtiyati düzenlemeleri kararlılıkla devreye alıyoruz. Bu çerçevede eşel mobil uygulaması ile önemli bir maliyete katlanarak akaryakıt fiyatları üzerindeki baskıyı hafiflettik. KDV ve kira stopajı indirimi uyguladık. Tütün ürünlerindeki vergi güncellemelerini yapmadık, nispi oranları düşürdük. Alkollü içeceklerde maktu vergiyi artırmadık."

Yapılan indirim ve fiyat ayarlamalarının TÜFE’yi düşürücü etkisinin yaklaşık 5,3 puan olduğunu söyleyen Bakan Lütfi Elvan; bu uygulamaların sonucunda 125 milyar TL’lik kamu gelirinden vazgeçtiklerini de sözlerine ekledi. 

"Maliyet artışlarını vatandaşlarımıza en az düzeyde yansıtıyoruz"

"Böylece enflasyonla mücadelede maliye politikası kararlılığını çok net biçimde gösterdik. Bu tutara doğal gaz ve elektrik alanında verdiğimiz destekler dâhil değildir. Malumunuz, küresel enerji fiyatlarında bu sene olağanüstü artışlara şahit oluyoruz. 2020 yılı sonuna göre brent petrol varil fiyatı yüzde 64, Avrupa doğal gaz fiyatı da metreküp başına yüzde 250 arttı. " diyerek konuşmasını sürdüren Elvan, şunları da ekledi: "Maruz kaldığımız kuraklık, hidroelektrik santrallerinin toplam elektrik üretimindeki payını epeyce düşürdü, elektrik üretim maliyetlerimiz arttı. Bu yükselişlerin neden olduğu maliyet artışlarını vatandaşlarımıza en az düzeyde yansıtıp maliyetin önemli bir bölümünü biz üstleniyoruz."

Bankacılık sektörüne dair bilgi verdi

Bankacılık sektörü hakkında bilgi veren  Hazine ve Maliye Bakanı Elvan; bankacılık sektörünün finansal istikrar için çıpa görevi ifa ettiğini, üretimi, yatırımı, ticareti ve istihdamı desteklediğini kaydetti. Elvan; "Temel bankacılık kriterleri olan sermaye gücü, aktif kalitesi, likidite ve risk yönetimi gibi göstergeler dikkate alındığında bankacılık sektörümüz sağlıklı bir duruş göstermektedir. Sektördeki kredilerin takibe dönüşüm oranı 2021 yılı Eylül ayı itibarıyla yüzde 3,5 seviyesindedir. Bu oran makul ve yönetilebilir düzeydedir. Tahsili gecikmiş alacakların takibe alınması ve sınıflandırılması ile ilgili esneklikler 2021 Eylül ayı sonunda kaldırılmıştır. Bu durumun, takibe dönüşüm oranını kısıtlı bir miktarda artırmasını bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Çiftçi ve esnafa destek sürüyor

Çiftçi ve esnaflara desteklerinin artarak sürdüğünü kaydeden Bakan Lütfi Elvan, şunları aktardı: “Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile 2021’de 701 bin üreticiye yaklaşık 50 milyar TL’lik hazine faiz destekli kredi kullandırdık. Bu kredilerden doğan faizin, ortalama yüzde 70’ini Bakanlık olarak karşıladık. Böylece üreticilere bütçeden 3,7 milyar TL faiz desteği sağladık."  Bu tutarın yıl sonunda 5,5 milyar TL’ye ulaşmasını hedeflediklerine de dikkat çeken Bakan Elvan;
Tarım Kredi Kooperatifleri’nden kredi kullanarak takibe düşen 4 bin 215 üreticinin, 227 milyon TL’lik kredisini yeniden yapılandırdıklarını da söyledi.

"Halk Bankası aracılığı ile 2021’de 185 bin esnaf ve sanatkâra yaklaşık 24 milyar TL’lik hazine faiz destekli kredi kullandırdık." diyen Bakan Elvan; bu kredilerden doğan faizin de yaklaşık yüzde 50’sini Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılandığını hatırlattı.

"Mali disiplin şiarımızdan asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz"

Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpasının kamu maliyesi olduğunun altını çizen Lütfi Elvan; “Bütçemizi, ekonomiye ve ihtiyaç sahibi sosyal kesimlere destek vermek için 20 yıldır esnek bir yaklaşımla yönetiyoruz. Bunu yaparken de mali disiplin şiarımızdan asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz." dedi. 2021 yılında salgınla mücadele kapsamındaki harcamalar ve diğer zaruri giderler nedeniyle başlangıç ödeneklerine kıyasla 160 milyar TL ilave harcama gerçekleşmesini öngördüklerini de vurgulayan Bakan Elvan; ilave harcamalar yapılırken ihtiyaçları önceleyen seçici ve odaklı bir yaklaşım izlediklerini de belirtti.

Elvan; "2021 yılının ilk dokuz ayında bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 36 artarak 990,6 milyar TL, vergi gelirleri tahsilatı ise yaklaşık yüzde 40 artarak 808,4 milyar TL olarak gerçekleşti.” şeklinde konuştu.

(İHA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1115323/bakan-elvandan-kur-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.