Lütfü Elvan: Akaryakıt fiyatları bir doların altında

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, "Akaryakıt fiyatları Avrupa’da bir euro civarında, bizde de bir euro civarında. Şu anda akaryakıt fiyatları bir doların altında." dedi.
Ankara Masası
|
12 Kasım 2021, Cuma - 23:34
Lütfü Elvan: Akaryakıt fiyatları bir doların altında

2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşlar ile devam etti.

Görüşmelerde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan dikkat ekonomideki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Akaryakıt fiyatlarına ilişkin olarak Elvan, "Akaryakıt fiyatları Avrupa’da bir euro civarında, bizde de bir euro civarında. Şu anda akaryakıt fiyatları bir doların altında. Bugüne kadar 64 milyar liralık eşel mobil üzerinden alacağımız vergiyi almadık. Eşel mobil sistemi tamamen devreden çıktı. Brent petrol 83-84 dolar. Ocak ayına göre yüzde 60-70 artış oldu. Biz vatandaşlarımıza yansıtmamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"100 mal oluyor 25 liraya veriyoruz"

Doğal gaz fiyatlarının konutlara yönelik destekleri olduğunu hatırlatan Elvan, "Biz vatandaşlarımızın doğalgaz açısından sıkıntı çekmemesi açısından aşağı yukarı 100 liraya mal olan doğal gazı 25 liraya vatandaşla veriyoruz" diye konuştu.

" Kurumlar Vergisi’ni yüzde 25 çektik"

Bütçe konusunda Elvan, "Covid problemi var. Bunlara yönelik harcamalar var. Ne kadar borçlanma yapacağız. Bunların hepsini kalem kalem çalıştık. Türkiye’nin en azından 619 milyar TL açıkladık. Hazine olarak yılın başında açıklıyoruz. Bütçe açığı 4.3 üzerinde bütçe açığı ile karşı karşıya kalacağımızı, 619 milyar TL’nin üzerinde yüklü bir borçlanma ile karşı karşıya kalacağımız çıktı. Çok sayıda düzenlemeler yaptık. Geliri arttırıcı, kayıt dışılığı azaltıcı bir takım tedbirler aldık. Tevkifat oranlarını genişlettik. Sadece bu alanın genişletilmesi 20 milyar TL üzerinde gelir elde ettik. Kurumlar Vergisi’ni yüzde 25 çektik" ifadelerini kullandı.


Merkezi Yönetim olarak borçlarının yüzde 50’sinin yabancı para cinsinden olduğuna işaret eden Elvan, "Kontrollü gitmek zorundayım. Amerika Birleşik Devletleri rezerv para, kendi parasını kullanıyor. Covid'e yönelik ciddi harcamalar yapmamıza rağmen, covid destekleri sıralamasında Türkiye destekler gayri safi yurt içi hasılaya oranla 12. sırada. Merkezi yönetim bütçesinden yüzde 2 biraz üzerindedir. Eğer bizim sanayimiz güçlüyse, o dönemde aldığımız önlemlerin ciddi katkısı olmuştur. 2022 gelişmiş, gelişmekte olan ülkeler problemsiz devam etmeyecekler. 2022, 2023 yılı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından bütçe açısından zorlu olacak. Biz 2022 yılında daha rahat nefes alacağız" diye konuştu.

(İHA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1116547/lutfu-elvan-akaryakit-fiyatlari-bir-dolarin-altinda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.