ANKESOB'den ekmeğe zam açıklaması

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ankara'da ekmeğe zam yapılacak haberlerinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Ankara Masası
|
13 Kasım 2021, Cumartesi - 11:56
ANKESOB'den ekmeğe zam açıklaması

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB), basında yer alan 'Ankara'da ekmeğe zam, Ankara'da ekmeğe zam sinyali' gibi haberler üzerine bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, haberlerin dikkate alınmaması gerektiği vurgulanırken, " İlimizde 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanuna tabi esnaf için ekmek fiyatlarını onaylama yetkisi Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne, tacirler için ise Ankara Ticaret Odası’na aittir" denildi.

ANKESOB’dan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son zamanlarda ekmek fiyatlarında artışa gidileceğine ilişkin yapılan açıklamalar karşısında ekmek fiyat tarifesinin onayının nasıl ve hangi kuruluşlarca yapılacağına ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapma ihtiyacı hasıl olmuştur.

5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’na tabi esnaf ve sanatkarlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifelerinin ne şekilde tespit edileceği, yine aynı Kanunun 62. Maddesi ve 14.02.2008 tarih ve 26787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmelik’ doğrultusunda, Fiyat tarifelerinin belirlenmesi ve onay esasları;

‘Madde 5 – (1) Esnaf ve sanatkârlarca üretilen her türlü mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın bağlı olduğu Birlik yönetim kuruluna sunulur. Odalar, tarifesi yapılacak mal ve hizmetler için bir önceki dönem belirlenmiş olan tarifedeki hadler üzerinden, gerekli maliyet hesaplarını yaparak, buna ilişkin belgelerle birlikte, yeni döneme ait tarifelerini, incelenmek üzere Birliğe verir.

(2) Birlik Yönetim Kurulu, fiyat tarifesinin Birliğe sunulmasından itibaren otuz gün içinde, gerektiğinde bu konuda oluşturulacak komisyon veya uzman kişi ve kuruluşların görüşlerini de alarak, inceledikten sonra tarifeyi aynen onaylar ya da gerekçesiyle birlikte reddeder. Birlik Yönetim Kurulu, bu süreyi hiçbir şekilde uzatamaz.’ (Ek cümleler:RG-24/12/2017-30280) şeklinde belirlenmiştir.

Ancak, 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4’ncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde; Tanımı yapılan (normal ekmeğin) fiyatına ilişkin tarifeler, sırasıyla, ilgili belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, ticaret ve sanayi veya ticaret odası ile ilgili odanın temsilcilerinden oluşan komisyonun değerlendirmesinin, ilgili federasyonun ve Ticaret Bakanlığının görüşünün alınmasından sonra Birlik tarafından onaylanır.’ hükmü yer almaktadır.

Aynı şekilde 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’na tabi esnaf ve sanatkarlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifelerinin bağlı bulundukları odaların teklifi ile Birliklerce onaylanmasının yanı sıra 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununa tabi tacirler için bu tarifeleri onaylama yetkisi Ticaret Odaları tarafından yerine getirilmektedir.

İlimizde 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanuna tabi esnaf için ekmek fiyatlarını onaylama yetkisi Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne, tacirler için ise Ankara Ticaret Odası’na ait olup, bu iki kuruluş dışında yetkisi olmadığı halde ekmek fiyatları ile ilgili basın açıklamasında bulunan ve tarife onay yetkisi bulunmayan kurum ve kuruluşların açıklamalarının dikkate alınmaması hususunu kamuoyunun bilgisine saygı ile duyururuz.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1116813/ankesobden-ekmege-zam-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.