Diyetisyen Burcu Dikmen Tezcan, kış aylarına özel beslenme önerilerini anlattı

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte hastalıklar kapımızı çalmaya başladı. Koronavirüs salgını da dikkat alınırsa bu süreçte beslenme daha çok önem arz ediyor. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Diyetisyen Burcu Dikmen Tezcan, kış aylarına özel beslenme önerilerini Ankara Masası'nda anlattı.
Büşra Bayrak
|
19 Ocak 2022, Çarşamba - 09:30
Diyetisyen Burcu Dikmen Tezcan, kış aylarına özel beslenme önerilerini anlattı

Kış mevsimiyle birlikte hastalık mevsimi de başlamış oluyor. Birçok kişide halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler görülüyor. Bu belirtilerin altında ise çoğu zaman mevsim değişiklikleri, yetersiz ve dengesiz beslenme, stres gibi nedenler yatıyor. Bunlar bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak vücudu hastalıklara karşı daha açık bir hale getiriyor. Söz konusu tehlikelere karşı en büyük silahlarımızdan biri ise beslenme. Kış aylarında doğru gıdalardan doğru miktarlarda tüketmek çok önemli.Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklardan mümkün olduğunca uzak durabilmek için nasıl beslenmeliyiz? İşte uzmanından yanıtlar…

Ankara Masası’na konuşan Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Diyetisyen Burcu Dikmen Tezcan, özellikle kış mevsiminde dengeli ve düzenli beslenmenin şart olduğunu hatırlatarak, “Artık her mevsimde her besini bulabiliyoruz. Önemli olan mevsiminde  yetişen meyve ve sebze tüketimini tercih etmek. Örneğin; kış mevsiminde karnabahar, ıspanak, pırasa, lahana gibi sebzeleri günde bir porsiyon tüketmeliyiz. Bu sayede çok vurgulanan prebiyotiklerden faydalanıyoruz ve bağırsaklarımızda yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayarak bağışıklık sistemimizi güçlendiriyoruz. Dolayısıyla sağlıklı beslenme ilkelerini uygulayabildiğimiz takdirde fazladan takviye almamıza gerek kalmaz.” dedi.

" Birey, sağlıklı besinlerle, mevsiminde olanı tercih etmeli"

Kış aylarında insan vücudunun yağlanmaya daha meyilli olduğunu söyleyen Tezcan, ”Bu mevsimde insan metabolizması güneş ışığının daha az  dik gelmesi, havanın erken kararması, soğuk hava koşulları gibi etmenler nedeniyle vücudumuzun “sirkadyen ritmi” etkilenmektedir. Bu nedenlere bağlı olarak, karbonhidrat içeriği yüksek besinler tüketme eğiliminin arttığı bilinmektedir. Ancak, bireyler sağlıklı tercihler yapabilirler. Özellikle çay, kahve sınırlandırılmalı, su tüketimine dikkat edilmelidir. Ortalama olarak su tüketimi günde 1,5 – 2 litre arası olmalıdır. Suyun yerini asla diğer içeceklerin tutmadığını bilmeliyiz. Uyku düzeni çok önemli olmakla birlikte 6 saatten az  uyumamaya dikkat edelim. Özellikle 23:00 - 02:00 saatleri arasında melatonin  hormonu en yüksek seviyeye ulaştığı için bu saat aralığında uykuda olmak, günlük tempomuzu pozitif yönde etkilemektedir. Daha sağlıklı güne başlamak daha verimli olabilmek için bunlara dikkat etmek gerekiyor.” diye konuştu.

" ‘Bu bana iyi geliyor’ diyerek vitamin kullanmak yanlış"

Diyetisyen Burcu Dikmen Tezcan, ezbere vitamin kullanmanın doğru olmadığını belirterek,” Birey öncelikle doktor kontrolünden geçerek kan değerlerine baktırmalı. Eğer bir eksiklik var ise demir, D vitamini, C vitamini, çinko, magnezyum gibi doktorunun da önerisi ile takviye kullanmalı. ‘Bu bana iyi geliyor’ diyerek vitamin kullanmak yanlış.” ifadelerini kullandı.

Kışın nasıl beslenilmeli?

Mevsiminde olan meyve ve sebzenin tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Burcu Dikmen Tezcan, şu tavsiyelerde bulundu:

“Yeterli miktarda su içmeli, uykunuzu almalı, sabah, öğle, akşam olarak ana öğünler düzenli tüketmeli ve en az bir ara öğün yapmalısınız. İşlenmiş gıdalardan, rafine şeker içeren besinlerden,  aşırı karbonhidrat tüketiminden uzak durulmalı. Haftada 1-2 defa balık tüketmek (hamsi,sardalya,uskumru) omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir, günde 2 su bardağı süt veya yoğurt grubu tüketilebilirsiniz. Posalı gıdalar dediğimiz nohut, mercimek, fasulye gibi kuru baklagilleri haftada 1-2 gün, yine günde 1 avuç kadar fındık, ceviz, badem vb. yağlı tohumlar tüketilebilir. Sabahları kahvaltı kesinlikle yapılmalı. Her gün mutlaka bir yumurta tüketilmeli. Özellikle çocuklar asla kahvaltı yapmadan okula gitmemeli ve abur cubur tarzı besinlerden uzak durmalıdır. Akşam saatlerinde metabolizmamız daha yavaş çalıştığı için kompleks karbonhidrat kaynakları, sebze ağırlıklı yemekler, yoğurt-cacık  vb. alternatifler tercih edilmeli, yağlı besinler veya kızartma-kavurma tarzı besinlerden uzak durulmalıdır. Tatlı yerine mevsim meyveleri tercih edilmelidir. Çünkü her mevsimin kendine özgü meyve sebze grupları olduğu unutulmamalıdır. Güneş ışığından yararlanmak ve D vitamini açısından kemik ve kaslarımızın sağlığı için fiziksel aktivite veya egzersizde hayatımızda olmalıdır.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1124074/diyetisyen-burcu-dikmen-tezcan-kis-aylarina-ozel-beslenme-onerilerini-anlatti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.