Hüseyin Bağcı: Türkiye'nin kapasitesi yüksek

Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiye'nin askeri ve siyasi olarak moralinin üst seviyede olduğunu söylerken, sıkıntı bir durumda Yunanistan zararlı çıkacağını söyledi.
Ankara Masası
|
26 Ağustos 2020, Çarşamba - 21:01
Hüseyin Bağcı: Türkiye'nin kapasitesi yüksek

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiye – Yunanistan arasındaki gerilimi Ankara Masası’na değerlendirdi.

Bağcı, Yunanistan’ın Ege’de karasularını 12 mile çıkarma hamlesinin savaş sebebi sayılacağını söylerken “Bunu Türkiye’nin ne teknik olarak ne hukuki olarak ne de askeri ve siyasi olarak kabul etmesi söz konusu değil. Kaldı ki; Cumhurbaşkanı da bugün Malazgirt’ten yaptığı açıklamada, Türkiye’nin geri adım atmayacağını ifade ettiği için şimdi top karşı tarafta.” İfadelerini kullandı.

Türkiye’nin askeri ve siyasi açıdan moralinin yüksek olduğunu belirten Bağcı, Cumhurbaşkanı’nın “buyursunlar gelsinler, biz hazırız, geri adım atmayacağız” sözlerine dikkat çekti.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas’ın Yunanistan’a mavi boncuk dağıtmasının, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görüşünü yansıtmadığını ifade eden Bağcı, Merkel’in Yunanistan’ın verdiği sözleri tutmadığı için kızgın olduğunu belirtti.

Bağcı, Yunanistan’ın Avrupa Birliği’ne(AB) şantaj yaparak bugünlere geldiğini, AB’nin askeri bir gücünün olmadığını, Türkiye’nin elinde ise göçmen kartının olduğunu söyledi.

Yunanistan için en iyi seçeneğin barış olduğunun altını çizen Bağcı, Türkiye’nin savaş yapma kapasitesinin yüksek seviyede olduğunu ifade etti.

“YUNANİSTAN GERGİNLİĞİ TIRMANDIRMAYA BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEK”

Gerginliğin bir süre daha devam edeceğini belirten Bağcı “Yunanistan’ın Ege bölgesinde Ege denizinde karasularının 12 mile çıkarması durumunda, Yunanistan tarafında hiçbir Türk gemisinin bu coğrafyada hareket edemeyişini de bilmek lazım. Bunu Türkiye’nin ne teknik olarak ne hukuki olarak ne de askeri ve siyasi olarak kabul etmesi söz konusu değil. Kaldı ki; Cumhurbaşkanı da bugün Malazgirt’ten yaptığı açıklamada, Türkiye’nin geri adım atmayacağını ifade ettiği için şimdi top karşı tarafta. Avrupa Birliği’nde ve Yunanistan tarafında bu gerginliği tırmandırmak bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor ama Türkiye’nin geri adım atması da bence bu anlamda söz konusu değil. Avrupa da bunun farkında Yunanistan da bunun farkında. Bu nedenle hangi aktörlerin ve faktörlerin şimdilik devreye gireceğini hep birlikte göreceğiz.” diye konuştu.

Bağcı yaşananlarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunurken sözlerine şöyle devam etti;

ALMANYA İÇİN GÜLÜNÇ BİR DURUM OLUR

Almanya’ya verdiği sözde durmaması nedeniyle Angela Merkel, Yunan hükümetine çok kızgın. Çünkü Türkiye Oruç Reis’i limana çekti araştırmaları durdurdu. Bunun üzerine Yunanistan kör gözün kör parmağına gidip Mısır’la anlaşmayı imzaladı. Bu tabii kabul edilebilir bir durum değil, hem Türkiye açısından. Almanya Avrupa Birliği’nin dönem başkanı olarak tabii şuanda bir Avrupa Birliği üyesiyle Avrupa Birliği’ne üyeliğe aday bir ülke arasında bir askeri çatışmayı önleyemezse Almanya için çok güldürücü öncelikle onu söyleyeyim yani. Almanya da sıkışmış durumda; çünkü herhangi bir gerginlik olduğunda herhangi bir çatışmaya dönüştüğünde Avrupa Birliği’nin dönem başkanı Almanya demokrasi insan hakları bir sürü konularda şampiyon ama krizi durduramıyor.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GÜCÜ GERİ ADIM ATMAMA İRADESİ

Avrupa Birliği için krizi durduramama söz konusu olur. Çok büyük bir başarısızlık olarak değerlendirilir. O nedenle burada özellikle geri adım atması gereken taraf  kim dersen her iki tarafta eşit adımlarla geriye doğru atmalı yani bulundukları pozisyonu koruyarak eşit adımlarla geriye doğru ileri geri gerekiyor ki tansiyon düşsün. Ama Yunanistan gördüğüm kadarıyla doğal olarak tabii arkasında Avrupa Birliği başta olmak üzere işte onun üyesi Fransa, Amerika Birleşik Devletleri şimdi yanına almaya çalışıyor. Zaten Arap ülkeleriyle Mısır’da dahil olmak üzere bir işbirliği yaptı, bir anlaşma yaptı. Bunlar tabii Türkiye’yi doğal olarak bir noktada yalnızlaştıran da gelişmeler oldu. Ama Türkiye’nin halen en büyük gücü askeri açıdan geri adım atmayışı, atmama iradesi.

KRİZ ÇATIŞMAYA DÖNÜŞEBİLİR

Dediğim gibi bugün Cumhurbaşkanı Malazgirt’te yapmış olduğu açıklamalar eğer blöf değilse böyle algılanmazsa Avrupa Birliği ve Yunanistan tarafından o zaman önümüzdeki günlerde Yunanistan istediği gibi krizi konumlandırabilir, çatışmaya dönüştürebilir. O zaman yandı gülüm keten helva bütün Avrupa bundan sonra darmadağın olur.

TÜRKİYE’YE YÖNELİK BİR SAVAŞ AVRUPA BİRLİĞİ’NİN SONU DEMEKTİR

Yani Türkiye’ye yönelik bir savaş ilanı veyahutta savaş durumu Avrupa Birliği’nin teknik anlamda ve fiili anlamda sonu demektir. Avrupa’nın böyle bir lüksü yok. Bu nedenle makine tersinden çalışacak. Yani krizi engellemek için hepsi bir araya gelecek hiç birinin Türkiye ile çatışmada bir çıkarı yok. Yani Türkiye’yi çıkar mı edeceklerini düşünüyorlar. İşte bugün Malazgirt yolunda üstüne üstlük 30 Ağustos günün zaferi ülkenin en önemli zaferlerinden birini yaşadığımız bir gündeyiz 26 ağustos olarak.

AVRUPA BİRLİĞİNİ TEST EDECEĞİZ

O nedenle bu iki düşünsel ve zihinsel miras olarak Türkiye’de en azından şu aşamada soruyorum. Savaş yapma kapasitesi ve morali çok yüksek Türkiye’nin son 4-5 yılda yapmış olduğu askeri operasyonlar zaten bunun kanıtı. Yani zaten hava sıcak insanlar trafo gibi gergin. Yani Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi “buyursunlar gelsinler” yani bunu şey anlamında söylüyor biz hazırız, geri adım atmayacağız. Böyle bir siyasi irade karşısında Avrupa Birliği’nin ne kadar ciddi olup olmadığını test edeceğiz bu durumda.

http://www.ankaramasasi.com/haber/112586/huseyin-bagci-turkiyenin-kapasitesi-yuksek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.