Mansur Yavaş'tan o ilçeye metro müjdesi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Dikmen için yapılması planlanan metro için şubat-mart gibi ihaleye çıkacaklarını söyledi.
Zeliha Demirci
|
24 Kasım 2021, Çarşamba - 00:43
Mansur Yavaş'tan o ilçeye metro müjdesi

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Başkent'teki metro çalışmalarıyla ilgili son bilgileri ABB Meclisi'nde paylaştı.

Yavaş, havalimanı metrosuyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı'yla bir sorun yaşadıklarını belirtirken "Bizim havalalanı metro projemiz Gülveren-Siteler üzerinden geçiyordu. Ulaştırma Bakanlığına biz başvurduğumuz zaman, ‘hayır, projeyi biz yapıyoruz’ dediler. Biz yapıyoruz diyor Ulaştırma Bakanlığı ama onun da bedelini biz ödeyeceğiz.  Yaparsa projeyi Ankara  Büyükşehir Belediyesi olarak onu da biz ödeyeceğiz. Şimdi Ulaştırma Bakanlığı Keçiören metrosunu bizden de önce almış. ‘Siz neden yapmadınız?’ deniliyor da biz kaynağını da bulduk 350 milyon euro ön anlaşmasını da sağladık, başlayacaktık ama ortada proje yok. Şu anda 46 tane sondaj var, bugün yarın bu proje bitecek." ifadelerini kullandı.

Metro projelerinde yürütülen prosedürü de aktaran Yavaş "Proje bittikten sonra Ulaştırma Bakanlığına gidecek. Bakanlık uygundur derse Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yatırım programına alınacak. Yatırım programına alındıktan sonra izin verilirse borçlanma izni meclise de gelecek.  Sonra yine Cumhurbaşkanı onayına sunulacak. Böyle bir prosedür var. İstanbul o konuda şanslı, yarım kalan metroları hemen başlattı. Şimdi böyle bir prosedür varken ‘daha bir metre metro yapmadın’ demenin ne anlamı var arkadaşlar. İlkokuldaki birinin bile buna verecek cevabı bellidir. ‘Niye söyledin?’ o zaman diyorlar neden söylemeyeyim? Bu memlekete metro yapılması lazım. Bu yaptığımız alt-üst geçitlerinin hepsi Ankara halkının cebinden boşuna giden para. Düğme yanlış iliklendiği için gidiyor." dedi.

" Belki onlarda yapma iradesi yoktu"

Yavaş "Yani toplu ulaşımla ilgili bizi nasıl suçlarsınız?" ifadelerini kullanırken, sözlerine şöyle devam etti;

2013’ten sonra otobüs alınmış. 2010’da 2 bin 200 olan otobüs sayısı şu anda bin 400. Bunun da 100 tanesi her hafta bir şekilde seyri seferden çıkıyor. Yapılabilecek başka bir şey varsa, ‘sen yapmadın’ diyeceğiniz başka bir şey varsa bu olumlu eleştiriye elbette kulak veririm. 377 tane otobüs kazandırıyoruz bunu 600-700’e de çıkarırız. Bir yandan da  elektriğe dönüştürerek kaynakları kullanmaya çalışıyoruz. 15-20 yıl metro yapılmamış, ‘niye yapmadınız?’ diyorsunuz. Benden önceki başkanın Keçiören metrosunu 2004’te bitecek tabelaları daha yeni kalktı. Belki onlarda yapma iradesi yoktu bende yapma iradesi var. Öyle olmasaydı bu kadar yükün altına girmezdik.

Şubat-mart gibi ihaleye çıkacak

Dikmen'e metro müjdesi veren Yavaş "Aynı zamanda metro ile ilgili Ankara halkının ilk defa duyacağı bir şey daha söyleyeyim. Dikmen metrosu için de şu anda anketler yapılıyor, çalışmalar yapılıyor. Dikmen metrosunun da proje ihalesine önümüzdeki yıl şubat-mart gibi çıkacağız. İnşallah ona da başlamak bize nasip olur." şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1134832/mansur-yavastan-o-ilceye-metro-mujdesi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

Yorumunuz İletilmiştir.
ülküdaş
24 Kasım 2021, 08:42
mevcut metroları işletebilme kabiliyetine de sahip olmak lazım, ya merdivenler çalışmaz ya anonslar çalışmaz veya alakasız durak isimleri söyler, garibim yaşlılarla çocuklar stres içinde nerede ineceğini şaşırır.. aslında başggan bu metrolar eski yönetim döneminde yapıldı ya malum işletme maliyetide yüksek, gel kapat tünellere toprak doldur sonra istasyon girişlerine paten, kaykay, bisiklet falan koy hem algı yaparsın hem de ucuza mal olur bir de üzerine yandaş köşe oldu mu, oooh suyundan da koy