Fırıncılar maliyetten şikayetçi: Ekmek fiyatı 3 lira olmalı

Son günlerde artışa geçen un ve ekmek fiyatları hakkında Ankara Masası'na konuşan ATO Fırıncılar Meslek Komite Başkanı Süleyman Yılmaz, "Fırıncılar 1 yıldır zararına üretim yapıyor. 1 ekmeğin maliyeti 2.25'in üzerinde. Artan maliyetler nedeniyle bir saat sonrasını bile göremiyoruz. Bizim beklentimiz ekmek fiyatının 3 lira olması" dedi.
Ankara Masası
|
29 Kasım 2021, Pazartesi - 14:01
 Fırıncılar maliyetten şikayetçi: Ekmek fiyatı 3 lira olmalı

ATO Fırıncılar Meslek Komite Başkanı Süleyman Yılmaz, artan un fiyatları ve ekmeğe beklenen zam hakkında Ankara Masası'na konuştu. 

Un fiyatlarındaki artışın nedeninin kuraklık olduğunu söyleyen Süleyman Yılmaz, "Biz dışarıdan da buğday ithal ediyoruz. Dünya'da da aynı kuraklığın yaşanmasıyla beraber anormal bir artış söz konusu. Bu kuraklık artışı olmadan zaten fiyatların artacağını öngörüyorduk. Biz yeni yıl itibariyle unun 300 lira olacağını tahmin ediyorduk ama bu maalesef daha öncesinde yaşanmış oldu. Tabi kuraklığın etkisi çok büyük." şeklinde konuştu.

 "1 saat sonrasını bile öngöremiyorsunuz artık"

Fiyatlardaki artışın öngörülerinin üstüne çıktığını belirten Yılmaz, "Öngörümüz yılbaşı itibariyle 300 lira civarında artış olmasıydı ama yılbaşına 1 ay kalmasına rağmen 340 lira seviyesine gelmiş oldu. Bundan sonrası için öngörümüz tamamen devletin sübvanse politikasını devreye koymasıyla alakalı. Şu anda devlet tahmini ekmeklik buğday için fabrikalarla anlaşma yaptı. Dolayısıyla devlet, '195 liraya bir torba unu vereceksiniz ben de size buğday vereceğim. Bunu da bana faturalandıracaksınız ve bunu göreceğim' dedi. Bu anlamda devletimiz ekmeklik buğdayda tüketimini yüzde 5'in üzerinde yani yüzde 50'ler civarına çıkarabilirse bu fiyatlar belli seviyede durabilir. Ama yapmaz ise bunu öngörmek mümkün değil. 1 saat sonrasını bile öngöremiyorsunuz artık." ifadelerini kullandı.


"Sulh meydana gelirse bu fiyatlarda bir durağanlık yaşanacaktır"

Süleyman Yılmaz şöyle devam etti: "40-50 lira bir torba una zam geldiğini düşünürsek bu bir panik ortamı oluşturuyor. Panik ortamında da insanların parası varsa hemen una bağlayıp işini götürmeye çalışıyor. Bu durumda da bir sirkülasyon yaşanıyor. Arkasından da zam gelmez de bir sulh meydana gelirse bu fiyatlarda bir durağanlık yaşanacaktır. Çünkü insanlar almış oldukları unlarla o dönemi geçireceklerdir. Bu olayın devamında da standart bir hale gelir. Çünkü tüketimde bir azalma söz konusu değil."

" Fırıncılar 1 yıldır zararına üretim yapıyorlar"

Ekmek fiyatlarına beklenen zam konusuna da değinen Yılmaz, "Şu andaki maliyetlerimiz 2,25 lirayı geçiyor. Dolayısıyla bir torba undan 300 tane ekmek çıkıyor. 1 ekmekte hesaplarımıza göre 1,13 lira un maliyeti var. Genel maliyet hesaplarımızı yaptığımızda 2,85 lira gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Şu anda da bizim maliyetlerimiz 2,25'in üzerinde. Dolayısıyla mecburen yılbaşında asgari ücrete yapılacak zam ile birlikte diğer ürünlere de zam gelecek. O yüzden şimdiden bir fiyat tarifesinde bulunmamız gerekiyor. Çünkü fiyatın tescil edilmesi 1-2 ay sürüyor. Bu anlamda mutlaka yeni bir fiyat tarifesi talep edilecektir. Bizim talebimiz 3 lira olması şeklinde. Bu fiyatlarla devam edilmesi mümkün değil. Fırıncılar 1 yıldır zararına üretim yapıyorlar." diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1145542/firincilar-maliyetten-sikayetci-ekmek-fiyati-3-lira-olmali
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.