Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü’den boş kontenjan uyarısı

Milliyet Gazetesi Eğitim Yazarı Abbas Güçlü, iki buçuk milyonun üniversiteye giremediği bir ortamda yüz bin kontenjanın boş kalmasının manidar olduğunu belirterek, “Bunun anlamı şudur; öğrenciler, gençler şunu diyorlar. Bizim önümüze koyduğunuz menüyü biz beğenmiyoruz diyorlar. Daha farklı bir menü yapmanız gerekir diyorlar. Bu açıdan öğrencilerin istedikleri fakültelerin sayısını arttırmak lazım. İstihdama yönelik mesleklerin gelişiyor olması lazım.” dedi.
Büşra Bayrak
|
27 Ağustos 2020, Perşembe - 19:06
Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü’den boş kontenjan uyarısı

Abbas Güçlü, Ankara Masası’nın YouTube kanalında Gökhan Gökyıldırım’ın sorularını cevaplandırdı.

Şu an 57 bin kontenjan boş kaldı, kazanıp kayıt yaptırmayanlarla birlikte yüz bini aşacağı yönündeki tahminini dile getiren Güçlü şunları söyledi:

“Gençler menüyü beğenmiyoruz diyorlar”

“Ek yerleştirme döneminde bunlardan bir  kısmına yine yerleştirme yapılacak ama yine de dolacağını sanmıyorum. Üstelik kapıda 2 buçuk milyon insan dururken yüz bin kontenjanın boş kalması manidar. Bunun anlamı şudur; öğrenciler şunu diyorlar, gençler şunu diyorlar. Bizim önümüze koyduğunuz menüyü biz beğenmiyoruz diyorlar. Daha farklı bir menü yapmanız gerekir diyorlar. Bu açıdan öğrencilerin istedikleri fakültelerin sayısını arttırmak lazım. İstihdama yönelik biraz daha mesleklerin gelişiyor olması lazım. Yoksa gerçekten daha fazla kontenjan boş kalacaktır.”

Abbas Güçlü, kesin kayıt bittikten sonra Eylül’ün ortalarında ek yerleştirme olacağını belirterek, kimin hangi şartlarda bundan faydalanabileceğine şöyle açıklık getirdi:

“Ek yerleştirmeden sadece açıkta kalanlar faydalanabiliyor”

“Bir şans daha olabilir ama bu şanstan sadece açıkta kalanlar faydalanabiliyor. Yani bu yerleştirme döneminde herhangi bir yeri kazananlar gidip kayıt yaptırmasalar dahi ek yerleştirmeden faydalanamıyor. Sadece hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için ikinci bir şans ve çok sayıda fakülte var boş kalan. Ama burada adaylar puanından daha düşük yerleri tercih edebilecekler. Puanından yüksek yerleri tercih edemeyecekler. Öyle de bir handikabı var.” 

500 bin öğrencinin de tercih hakkı olmasına rağmen tercih yapmadığına dikkati çeken Güçlü, “Tercih yapsa rahatlıkla bir yere girebilecek. Bu 57 bin kontenjandan birine rahatlıkla girebilir ama girmek istemiyor. Neden? Çünkü burayı bitirsem ne olacak diyor? Bitirmenin hiçbir anlamı olmadığı için, karşılığı olmadığı için onları tercih etmiyor.” şeklinde konuştu.

“Öğrencinin girmek istediği yerde baraj, istemediği yerde ise alabildiğine kontenjan var”

Güçlü şöyle devam etti:

 “Bir de baraj getirilen alanlardan da tıpta, hukukta, mühendislikte açıklıklar var. Mühendisliklerde 15 bine yakın açıklık var. Ki bu az bir rakam değil. Oralara da öğrenciler girmek istemiyor. Bu bir başarı sınavı değil yani 100 üzerinden  50 alan buralara girer almayan giremez değil.  100 üzerinden 15-20’yi alan öğrencide yani yüzde 70  barajını geçen her öğrenci bu fakültelerden birine girebilirdi. Barajı olmayanlardan biri de oraya da giremedi. Barajı olanlarda, onlarda orada o puan diliminde yeterince öğrenci olmadığı için boş kaldı. Ek yerleştirmede de boş kalacak. Bir yanda öğrencinin çok girmek istediği yerlerde baraj var. Öte yanda öğrencinin hiç girmek istemediği yerlerde de alabildiğine kontenjan var. O yüzden de öğrenci giremiyor.”

“Devletin kaynaklarını, gençlerin hayallerini heba ediyoruz”

Ortada büyük bir plansızlık olduğunu vurgulayan Güçlü, “YÖK’ün son yaptığı çalışmalarda, son yıllarda bu boş kontenjan sayısını azalttı çünkü 250 binlerden 50 binlere indi. Ve YÖK, bunu bir başarı olarak söylüyor. 3 yılda 250 binden 50 binlere indirdi. Peki o 250 bin kontenjanı kim verdi yine aynı YÖK verdi. Yani ortada bir plansızlık var. Bu plansızlıktan bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Burada hem  devletin kaynaklarını heba ediyoruz hem de gençlerin hayallerini heba ediyoruz.  Bundan artık vazgeçmeliyiz.“ değerlendirmesinde bulundu.

“10 yıl içinde işsiz Tıp Fakültesi mezunlarını görebiliriz”

Abbas Güçlü, bu hızla öğrenci almaya devam edilmesi halinde 10 yıl içerinde işsiz Tıp Fakülteleri mezunları görmeye şaşırmamak gerektiğini vurguladı.

Ayrıntılar Video Analiz'de

Milliyet Gazetesi Eğitim yazarı Abbas Güçlü’nün birbirinden önemli değerlendirmelerinin tümünü Video Analiz bölümünde izleyebilirsiniz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/114828/milliyet-gazetesi-yazari-abbas-gucluden-bos-kontenjan-uyarisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.