Servislere orjinal parça kullanma zorunluluğu

Zorunlu Trafik Sigortasını düzenleyen genel şartlarda yapılan değişiklikle, araç hasarlarının onarımında öncelikle orijinal parça kullanımı şartı hakkında Ankara Masası'na konuşan ATO 55 No’lu Komite Başkanı Recep Atmaca, "Yeni düzenleme herkesin elini güçlendirdi. Sigorta şirketleri eskisi gibi en ucuz malzemeyi bile muadil malzeme kullanın diyemiyor." ifadelerini kullandı.
Ankara Masası
|
06 Aralık 2021, Pazartesi - 15:00
Servislere orjinal parça kullanma zorunluluğu

ATO 55. No’lu Motorlu Kara Taşıtları Servis, Bakım ve Onarım Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Recep Atmaca, Zorunlu Trafik Sigortasına gelen düzenleme ve araç hasarlarının onarımında öncelikle orijinal parça kullanımı şartını Ankara Masası'na değerlendirdi.

"Bu durum herkesin elini güçlendirdi,  Sigorta şirketleri eskisi gibi muadil malzeme kullanın diyemiyor"

Zorunlu Trafik Sigortasına gelen düzenleme ve araç hasarlarının onarımında öncelikle orijinal parça kullanımının vatandaşların elini güçlendirdiğini söyleyen Recep Atmaca, " Daha önceki düzeleme de muadil malzeme kullanılabilir ibaresi vardı. Muadil malzeme kullanımı denildiğinde ise bu yeni genelge statüsüne giriyordu. Fakat sigorta şirketleri bunu lastik gibi sündürerek en basit malzemeyi bile muadil kabul edip bunu piyasaya sürüyordu. Yani vatandaşlara bu malzemeye kullanmaya zorluyordu. Aracı üreten firmanın dışarıdan başka firmalara ürettirdiği ürünler muadil ürün anlamına gelmektedir. Sigorta şirketleri de üretim malzemesi düşük olduğu için onu kullanmaya teşvik ediyor. Bizde Sigorta Denetleme Kurumu'na çabalarımızla, Ankara Milletvekilimiz Hacı Turan'ın ve Mehmet Muş'un desteğiyle bu konuyu Sigorta Denetleme Kurumuna ilettik. Bu yeni çıkan yasada artık her şey açık bir şekilde yazıyor. 'Yani aracın üretici bandından aynı patent üzerinden çıkan malzeme muadil malzemedir.' diye açıklaması var. Bu durum da herkesin elini güçlendirdi. Sigorta şirketleri eskisi gibi en düşük malzemeyi bile muadil malzeme kullanın diyemiyor." şeklinde konuştu.

"Sigorta şirketleri hasarlı ürün orijinal ise orijinal ürün verecek eğer yan sanayi ise yan sanayi ürün verecek"

Çıkan düzenlemenin sürücülerin avantajına olduğunu ifade eden Atmaca, "Zorunlu Trafik Sigortasına yapılan düzenlemenin vatandaşlar için avantajları var.  Avantajı sigorta şirketi aracın üzerindeki malzeme orijinal ise orijinal ürün verecek eğer yan sanayi ise yan sanayi ürün verecek. Yani daha önce müşteri yan sanayi ürün takmıştır. Sigorta şirketine bağlı eksper aracı kontrol etmeye gittiğinde arabanın üzerindeki malzeme bire bir orijinali ise orijinalini verecek. Bu durumda araç sahipleri için avantaj yaratacak." dedi.

"Doların yükselmesi ve pandemi koşulları nedeniyle yedek parça tedariğinde sorunlar yaşanmakta"

Yedek parça tedariğinde  yaşanan sıkıntılara da değinen Atmaca, " Doların yükselmesi ve pandemi koşulları nedeniyle yurtdışından gelen malzemelerin kısıtlı girmesi bu ürün tedariği konusunda ciddi sorunlar doğurdu. Bu sorunlar şuanda da yaşanmaya devam etmektedir. Parça geliyor gelmiyor, geç geliyor, bulunmuyor. Bugün fiyat alıyoruz 5 lira, yarın öbür gün müşterimize diyemiyoruz bu ürün 5 lira. Çünkü ertesi gün malzeme oluyor 7 lira. Net bir şekilde müşterilerimize cevap veremiyoruz. Aynı gün malzemeyi alıp faturayı kestireceksiniz. Yoksa fiyat değişikliği yüzünden müşterilerimiz mağdur kalabiliyor." ifadelerini kullandı.


http://www.ankaramasasi.com/haber/1158438/servislere-orjinal-parca-kullanma-zorunlulugu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.