ibrahim Çanakçı: Bu modelin adı 'Fakirleştirici Büyüme Modeli'dir

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı ibrahim Çanakçı Ankara Masası'na konuk oldu. Fatih Atik'in sorularını yanıtlayan İbrahim Çanakçı Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili 'Çin Modelinin 30-40 yıl önceki halini uygulayabiliriz. Şuandaki halini kaldı ki 6 ayda uygulamak mümkün değil. Bu model sağlam bir model olsa Çin bugün Türkiye'nin çıktığı sisteme geçmek için çalışmalar yürütmez.' dedi.
Ankara Masası
|
08 Aralık 2021, Çarşamba - 13:04
ibrahim Çanakçı: Bu modelin adı 'Fakirleştirici Büyüme Modeli'dir

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı ibrahim Çanakçı, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in sorularını yanıtladı. ibrahim Çanakçı, Çin'in onlarca yıl takip ettiği ekonomik bir modeli Türkiye'nin 6 ayda gerçekleştireceği söyleminin inandırıcı olmadığını söyledi.

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı ibrahim Çanakçı'nın değerlendirmelerinden satırbaşları şu şekilde;

Çin Türkiye'nin çıktığı modele girmeye çalışıyor

Düşük faiz yüksek kur tek başına bir büyüme modeli olamaz. Bunun yanında sanayileşme, tarım, teknoloji, eğitim, teşvik politikalarının da olması lazım. Düşük faiz yüksek kur politikası para politikası bile olamaz.

Biz şuandaki Çin modelini uygulayamayız. Ancak 30-40 sene önceki Çin modeli olabiliriz. Şuanda Çin modelinin kendisi tıkanmış durumda. Orada da finans sektöründe ciddi sıkıntılar var. Çin modeli diyorlar ama 30-40 yıl önceki Çin modeline gitmeye çalışıyorlar. Çin zaten Türkiye'nin çıkmaya çalıştığı modele geçmeye çalışıyor.

Bu modelin adı 'Fakirleştirici Büyüme Modeli'dir

Bu model Türkiye için söylenen neticeleri sağlayamaz. En önemlisi 6 ayda sağlayamaz. Çin'in on yıllarca süreyle takip ettiği bir yönteme Türkiye'de 6 ayda sonuç verecek demek çok gerçekçi değil.

Bu yol niye çalışmaz? Çünkü bizim ithalatımızın yapısına baktığımızda yüzde 75 ara malı oluşturuyor. TL değersiz hale geldiği zaman sizin ara malı maliyetleriniz yatırım maliyetleriniz yukarıya gidiyor. Bu durumda ne oluyor? Yatırım olmuyor. Dış ticaret aleyhinize dönüyor. ihracat artışı sağlanmıyor. Kur bu kadar çok oynaklık gösterince fiyatlandırma da yapılamıyor. Oradan da ihracat bir darbe yiyor. Kurun istikrarı önemli seviyesi değil.

Bu model bu anlamda kalıcı bir ihracat artışı sağlayamaz. Bu ancak iş gücü maliyetlerini baskılamakla mümkün olur neticesi de fakirliktir. Türkiye belki bir miktar büyür ama refah değişmez.

Düşük faiz diyorlar ama durum ortada. Bu modelde değersiz ve itibarsız bir Türk Lirası var, Ucuz emek var. Bu modelin adı olsa olsa 'Fakirleştirici Büyüme Modeli' olur.

Bu sistemde zor

Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan çıkması Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile mümkün değil. Hukukun üstünlüğü açısından adımlar atılması lazım. Kamu yönetiminde liyakatı esas almak lazım. Madem model arayışı içindeler bıraksınlar Çin'i bizim ortaya koyduğumuz güçlü, sürdürülebilir kapsayıcı yönetim modelini hayata geçirsinler.

Merkez Bankası yasası, TÜİK yasası ile ilgili adımlar atılması gerekiyor. Karadelik haline gelen Varlık Fonu'nun kapatılması lazım. Kaynakların rant projelere aktarılmaması lazım. Tek başına ortaya bir model koyarak bu durumdan kurtulmak mümkün değil. Bunların hepsi bir bütündür. Bunları mevcut hükümet yapamaz. Bu hükümet zaten bunu yapabilseydi bu durumda olmazdık.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1165217/ibrahim-canakci-bu-modelin-adi-fakirlestirici-buyume-modelidir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.