Keçiören'de Aytmatov'un doğum günü kutlandı

Keçiören Belediyesi tarafından yazar Cengiz Aytmatov’un doğumunun 93’üncü yıl dönümü anısına adının verildiği ‘Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov Parkı’nda doğum günü etkinliği düzenlendi.
Ankara Masası
|
12 Aralık 2021, Pazar - 15:30
Keçiören'de Aytmatov'un doğum günü kutlandı

Keçiören Belediyesi tarafından Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un doğumunun 93’üncü yıl dönümü anısına adının verildiği ‘Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov Parkı’nda doğum günü etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe; Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Çakıcı, Kırgızistan Büyükelçiliği çalışanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Aytmatov'un kültürü, edebiyatı, değerleri yaşatan kıymetli bir yazar olduğunu söyleyen Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, "Eserleri 178 dile çevrilmiş, tüm dünyanın ışığı ve rehberi olan bir değerdir. Kızıl Elma ve Selvi Boylum Al Yazmalım eserlerini yazmak yürek ister. 1990'lara gelinceye kadar Cengiz Aytmatov’un saklı ve gizli kalan bir dünyası vardı. Kendisi acılarla, sıkıntılarla bizi bize anlatan kıymetli bir yazar. Çok özel, sayısız eser bırakmıştır. Eserleri sadaka-i cariyedir." diye konuştu.

"Yazarların sözlerini  yüreklere, gönüllere yazmak lazım"

"Devletlerimiz, milletlerimiz dillerini unutmadıysa bunu yazarlarımıza, edebiyatçılarımız borçluyuz" diyen Başkan Turgut Altınok, Er Manas Batur gibi Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan’da da birçok sanatçının olduğuna da dikkat çekti. 

Kültürlerin yaşamasında ve nesilden nesile aktarılmasında yazarların önemli rolleri olduğunu ifade eden Altınok, vatanını her şeyden önde tutan yazarların kıymetine değindi.

Başkan Altınok, şöyle konuştu: “Darağacına çekilen, idam sehpasına getirilen, kurşuna dizilen sanatçılarımız ve edebiyatçılarımız var. ‘Vatanıma ve mukaddesatıma ihanet edemem’ demiştir bu yazarlarımız. Aytmatov da ‘doğduğum topraklara ihanet edemem, bunun bir bedeli yok’ demiştir. İşte böylesine yiğit, kahraman, güzel insanlara selam olsun. Aytmatov, ‘İnsan olmak, insan kalmak; adam olmak adam kalmak' diyor. Bu sözleri yüreklere, gönüllere yazmak lazım. Derin, çok anlamlı bir sözdür.” 

Kırgızistan Büyükelçisi Kubaniçbek Ömüraliyev ise; Cengiz Aytmatov’un yaşadığı dönemde ele aldığı eserlerin dönemin sosyal problemlerini gündeme taşıdığını, Kırgızistan’ın ve Türk dünyasının uluslararası alanda tanıtılmasına büyük katkı sağladığını anlattı.

Programın sonunda dualar eşliğinde Cengiz Aytmatov büstüne karanfil bırakıldı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1172240/keciorende-aytmatovun-dogum-gunu-kutlandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.