TBMM'de 'Uludere' tartışması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, TBMM'de yaptığı konuşmada 'Uludere' olayını hatırlatırken; "Bu insanlara söz verildi ama bu sözler tutulmadı" dedi. Gök'ün kürsüdeki konuşmasının ardından Genel Kurul'da gerginlik yaşandı.
Ankara Masası
|
16 Aralık 2021, Perşembe - 19:14
TBMM'de 'Uludere' tartışması

TBMM Genel Kurulu’nda CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün parti grubu adına konuşmasının ardından ‘Uludere' tartışması yaşandı. 

Uludere’de 19’u çocuk 34 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Gök, TSK'daki istihbarat gelişmelerinin detaylarını da anlatırken "Olay karanlık değildir, son derece berraktır. Devletin bütün üst kademesinin kader birliği içerisinde olduğu ve karar süreçlerinin birlikte alındığı bir olaydır Uludere. Herkesin haberi vardı. Peki o üst düzey MİT yetkilisi kimdir? Benim tanıdığım Hakan Fidan'dır. Eğer bu olayda istihbaratı Hakan Fidan verdiyse, verdim diyecektir; vermediyse hangi üst düzey MİT yetkilisinin istihbarat verdiğini mutlaka açıklamalıdır" ifadelerini kullandı.

Gök, grubun içerisinde terörist Fehman Hüseyin'in olduğu iddiasının ise yalan çıktığını söyledi.

Öte yandan Gök, olaydan 8 ay sonra aynı yerde gerçekleşen askeri aracın devrilmesi sonucunda; 9 askerin şehit, 4 askerin yaralandığını da hatırlattı.

AK Partili Elitaş: "Bütün vicdanları yaralayan bir hadise gerçekleşti"

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Gök'ün konuşmasının ardından Uludere'de, alınan bir istihbarat çerçevesinde ‘Fehman Hüseyin’ denilen, terör örgütünün liderlerinden birisinin Türkiye üzerinden geçip Suriye'ye yerleşeceğiyle ilgili bir istihbari bilgi alındığını söyledi. Elitaş sonuçlarının kabul edilemez olduğunu söylerken; "Sonuçları, istihbari bilginin verdiği sonuçlar çerçevesinde hakikaten bütün vicdanları yaralayan bir hadise gerçekleşti. Nitekim, ilk anda sanki Fehman Hüseyin varmış gibi yapılan eylem, hareket, daha sonra, oradan, sınır dışından Türkiye içerisine gelen ve oradaki kaçak ticareti yaptığı ifade edilen genç yavrular kullanılarak, kamufle olup, onların arasına sızıp yapılan bir eylem, bir işlem gibi gösterildi. Çünkü terör örgütü zaten bunları yapıyordu” ifadelerini kullandı.

AK Partili Elitaş'ın konuşmasına şöyle devam etti;

 “Bugün Sayın Gök ‘Devlet bunun hesabını sormalı, varsa suçlu hesabını vermeli’ diyor; katılıyorum. İşte, bunun hesabını kimden soracağız biz? Sadece hedef aldığım kişi o lanet PKK terör örgütüdür. Siz niye üzerinize alınıyorsunuz? Bugün bu ülkede 1980 öncesinde, 5 bin genci birbirine kırdırıp darbe şartlarını olgunlaştırmaya çalışan, ‘Artık şartlar müsait olursa darbe kaçınılmaz’ diyen zihniyet, 1977 ile 1979 arasında, 12 Eylül 1980 arasında 4 bin 500 gencimizi "sağcı-solcu" diye birbirlerine kırdırdı. O dönemde üniversitede olan arkadaşlarımız bunları yaşadılar, bunların acısını şimdi görüyoruz. Kimlerin kimlere alet edildiklerini görüyoruz. Ama 1983 yılından itibaren PKK terör örgütünü besleyip dış mihrakların yabancı kuruluşların aleti olan, piyon olarak kullandırmaya çalışanlar bugün bu süreç içerisinde 40 bin Kürt kardeşimizi katlettiler. Kim katletti? PKK terör örgütü katletti”

Elitaş, HDP gurubunun tepkilerine de yanıt vererek ‘Benim hedefim PKK, benim hedefim lanetli teröristler; ben, teröriste lanet okuyorum, milletvekiline değil” dedi.

"Bugün Elitaş yepyeni bir şey söyledi"

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Uludere’da çocukların cenazelerini gördüğünü söyleyerek, “Hüseyin Çelik o zaman Parti Sözcüsüydü, akşam saatlerine kadar, bir önceki günden diğer akşam saatine kadar açıklama bile yapmadı, 34 çocuk ölmüştü ve şu anda önümde dönemin Başbakanı Erdoğan'ın, Sözcünün, diğerlerinin açıklamaları var. Bugün Elitaş yepyeni bir şey söyledi on yıllarca sonra, bunu savcılık takipsizlik kararı verdiği hâlde söyleyemedi” diye konuştu.

CHP'li Gök adalet olayı sorguladıklarını belirtirken “Bu insanlara söz verildi ama bu sözler tutulmadı. Roboski'de yaşayan yurttaşlarımız devlete o kadar bağlıydı ki bu ölen çocukların 27'sinin ailesi korucuydu, 1'inin de kendisi korucuydu" dedi. 

(İHA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1178039/tbmmde-uludere-tartismasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.