Elon Musk dünyanın beklediği beyin çipini tanıttı

Tüm dünyanın merakla beklediği, Elon Musk’ın yeni buluşu, "Neuralink çip” tanıtıldı. Beyin-makine arayüzü şirketi Neuralink’in çipi ile beyin kontrolü sağlanacak.
Zeliha Demirci
|
29 Ağustos 2020, Cumartesi - 10:43
Elon Musk dünyanın beklediği beyin çipini tanıttı
Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, geçen ay Neuralink'in ürettiği beyin mikroçipinin maymunlar üzerinde test edildiğini ve birini bilgisayar zihniyle kontrol ettiğini açıklayarak şirketin insan denemelerine yıl sonunda başlayacağını ifade etmişti.
Merakla beklenen yeni buluşu Neuralink çipini dün internet ortamından canlı olarak tanıtan Elon Musk, bu teknolojinin hafıza kaybından depresyona ve görme engeline kadar, çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini söyledi.
Neuralink çip bir madeni para büyüklüğünde ve kulağın arkasına yerleştiriliyor. İnsan saçının dörtte biri inceliğinde 4 elektrot iplikten ve onlara bağlı bir çipten oluşuyor.
Söz konusu çipin 'bir akıllı saatten beklenebilecek tüm özelliklere sahip olduğunu' söyleyen Musk, çipin endüktif olarak şarj edildiği bilgisini paylaştı.
Çipin 'Tesla' arabalarının otomatik pilotunu kontrol etmek için de kullanılabileceğini belirten Elon Musk, çipin bir gün oyun oynamak için de kullanılabilme ihtimalinin 'yüzde 100' olduğunu vurguladı.
Musk, çipin ayakta tedavi prosedürü ile bağlanabileceğini, ancak elektrotları beynin içindeki kan damarlarına çarpmayacak kadar hassas bir şekilde yerleştirebilecek 'harika bir robota' gerek olduğunu ifade etti.
Söz konusu çipin çalışma prensibi, sunum sırasında domuzlar üzerinden tanıtıldı. Domuza takılan çipin güvenli bir şekilde çıkarılabileceği gösterildi.
Çip, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden 'çığır açan cihaz' unvanını alsa da henüz insan üzerindeki denemesine başlanmadı.
Musk, geriye kalan en büyük sorunlardan birinin korozyonu önlemek olduğunu, böylece çipin on yıllarca kullanılabileceğini söyledi.

İcadın yakın vadeli hedefi, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkları tedavi etmek.

İşte Neuralink'in özellikleri

WebTekno'da yer alan bilgilere göre Neuralink'in öne çıkan özellikleri şöyle:"Bataryası 1 gün boyunca yetecek, her bağlantı için 1024 kanal (var olan teknolojilerden daha yüksek hız vadediyor), cihaz sadece 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip, doğrudan kafatasına entegre olacak, sıcaklık, basınç gibi verileri ölçebilecek, seri üretime geçilip tüketiciye sunulması hedefleniyor.

Bir lazer göz ameliyatı kadar kolay uygulanıyor, cihaz takılırken anestezi ile uyutulmaya gerek kalmıyor, enfeksiyon riski yok, beyin içerisine uzanan kalın kablolar yerine saç telinden ince kablolar var. Büyük kasklar, uzun kablolar, dev sensörler bulunmuyor, cihaz, internete bağlanabilen her türlü elektronik aletin beyin sinyalleri ile kontrol edilmesini sağlıyor."

http://www.ankaramasasi.com/haber/117862/elon-musk-dunyanin-bekledigi-beyin-cipini-tanitti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.