Ali Babacan'ın en büyük pişmanlığı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, AK Parti'den uzaklaştığı dönemde konuşmama kararı aldığını açıklayarak, "Keşke kararımı bozsaydım. Sistem değişikliği yanlış bir iş, felakete götürecek deseydim" dedi.
Ankara Masası
|
17 Aralık 2021, Cuma - 19:06
Ali Babacan'ın en büyük pişmanlığı

2002–2015 yılları arasında AK Parti'de Bakanlık ve milletvekilliği görevlerinde bulunan, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gazeteci Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtladı. Babacan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hazırlandığı dönemde konuşmama kararı aldığını kaydetti ve bu davranışındaki pişmanlığını dile getirdi. 

Babacan konuşmasında şunları söyledi;

"Şu anda ülkeyi yönetenlerin kasıtlı olarak aldığı kararlarla attığı adımlarla gerçekleştirdiği bir çöküşü yaşıyoruz. Bu durumun nasıl bir felakete yol açtığını insanlar birkaç ay sonra anlayacak. Çok yaygın bir yoksullaşma olacak. Bu krizde zengin ve fakir arasındaki uçurum daha da artacak.

Asgari ücretin alım gücüne değindi

Asgari ücrette net ele geçen yüzde 50 oldu. Son 20 yılın en yüksek asgari ücret artışı ama asgari ücretin satın alma gücünde çok ciddi düşüş var. 1 Kasım'dan bu yana dolar kurunda artış yüzde 60'ın üzerinde. Dolar kurunun artmasıyla ocakta, şubatta, martta daha yüksek enflasyon olarak yansıyacak. Asgari ücret geçmişe endekslenmiş bir ücret. Gerçek enflasyon yüksek. Ocak ayından itibaren asgari ücret eriyecek çünkü enflasyon yükselecek. Onlar enflasyonla nasıl mücadele edilir bilmiyorlar.

"Merkez bankası ve TÜİK bağımsız olmalı"

Ben ayrıldıktan sonra milli gelir düştü. O dönemde Merkez Bankası bağımsızdı. Müdahale etmeye çalışıyordu 2011-2012 yıllarında. Merkez Bankasına müdahale etmesine izin vermedik.

Döviz kuru attığında her şeye zam geliyor. Döviz kuru arttığı için hükümet asgari ücreti yüzde 50 arttırmak zorunda kaldı. Şu an ortada büyük bir yangın var. Şu an acilen yangını söndürmenin yolu, Merkez Bankası ve TÜİK'i bağımsız hale getirmektir.

Erken seçim beklentisini hatırlattı

Erken seçim hemen olmalı. Orta direk çöküyor şuan. Zengin daha zenginleşiyor, fakir daha da fakirleşiyor. Böyle bir tabloda derhal seçime gitmeli. Ama daha gitmez, Erdoğan 1.5 senem daha var diyor.

"Keşke konuşsaydım"

Ben 6 yıldır yokum. Kendi sorumluluk alanlarımda yaptığım çalışmalardan benim işim rahat. Ancak yapmadığım söylemediğim keşkelerim var. Mesela 2017 referandumunda 15 Temmuz 2016'da darbe teşebbüsü oldu, OHAL ilan edildi hemen 6 ay sonra anayasa değişikliğine başlandı. Referanduma giderken hazırlık gizli tutuldu. Anayasa değişikliği hazırlandı ve birden gündeme geldi. Çok hızlı bir şekilde meclise sunuldu. Bunun Türkiye'yi bir felakete götüreceğini ben görüyordum. Ama bunu kamuoyuna açıkça konuşmadım. 2015 Ağustos'ta bir karar aldım ben artık konuşmayacağım, artık sessiz bir şekilde eski hayatıma döneceğim dedim ama keşke konuşsaydım."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1182319/ali-babacanin-en-buyuk-pismanligi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.