Kur düştü ilk indirim bakliyattan geldi!

Kurdaki düşüşle birlikte beklenen indirim kuru bakliyata geldi. Toptancı Mehmet Konuk kuru bakliyatlara yüzde 20 indirim uygulamaya başladığını söylerken, Fırıncılar Derneği Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğin 3 lira kalması için çalışmalar sürdürdüklerini belirtti.
Ankara Masası
|
22 Aralık 2021, Çarşamba - 18:13
Kur düştü ilk indirim bakliyattan geldi!

Türkiye Ekonomi Modelinin açıklanmasının ardından dövizde sert düşüş yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katılmış olduğu TV programında kur düşüşünden sonra fiyatlarda indirime gitmeyenlere seslenerek fırsatçılık yapanlar, ülkeyi tehlikeye sokanlar Hazine ve Maliye Bakanlığının nasıl bir bakanlık olduğunu anlayacaklar ifadelerinin ardından gözler gıda fiyatlarında çevrildi.

Gıda toptancıları 15 gün geçmeden fiyatlarda değişim olmayacağını söylerken, Bakliyat Toptancısı Mehmet Konuk ise kur dalgalanmalarının fiyatlara mutlaka yansıyacağını belirterek, "En az yüzde 20-25 düşecek. Şu an herkes düşürmeye başladı. Biz fiyatlarımızı düşürdük. Mercimek, nohut, fasulye fiyatlarını geri çekiyoruz. Örneğin mercimek 20 liraydı, 17 liraya düşürdük. Biz kur nedeniyle bir süre alım yapmadık, elimizdeki malları kısıtlayarak sattık. Şimdi normale döndük. Yeni fiyatlı malı hiç almadım, yeni fiyata da hiç satmadım. Mercimeğin Kanada’dan gelişi bin 400 dolar. İnsanlar bin 400 dolara alıyor o günkü kura göre hesaplayıp fiyat veriyordu." şeklinde konuştu.

"Ekmek fiyatlarında indirim gerçekleşmesinin mümkün değil"

Dolar kurunun etkisiyle yükselen gıda fiyatların indirilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fırıncılar Derneği Başkanı Halil İbrahim Balcı, kur fiyatlarının sert düşüşü aşırı fiyat artışının önüne geçti diyerek; ekmek fiyatlarında indirim gerçekleşmesinin mümkün olmadığını fiyat artışı yaşansa da makul seviyelerde olacağını  belirtti.

Balcı; ''Dolar kuru 18 'e çıktığında  1 ton buğday  7 bin TL iken kurun sert inişinden sonra 4 bin 850 TL oldu'' dedi. Bir çuval un 140 TL den 315 TL ye çıkmış oluyor. TMO'nun müdahalesiyle 240 TL ye harman yapılan un temin ediyoruz'' açıklamasında bulundu.

"Ekmek fiyatları 4-5 liraya çıkmayacak"

Kurdaki son durumun tüketiciye yansıması ekmek fiyatlarının 4-5 liraya çıkacağı söylentilerinden uzaklaşarak daha makul seviyelere gelmesi bekleniyor diyen Balcı, '' Ekmek fiyatlarının eski rakamlara dönmesi mümkün değil . 210 gr ekmeğin 3 TL kalması için Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığıyla sıkı çalışmalar yapılıyor'' dedi.

Ekonomik sıkıntının sürekli devam etmeyeceğinin altını çizen Balcı , kur artışının makul bir seviyede duracağını , normal hayata geri dönüleceğini söyleyerek '''Fırıncı esnafı kar etmeden halkımızın ekmeğini temin etmek için çalışacak. Ticaret yapmanın peşinde değiliz sermayeden yemeyelim zarar etmeyelim bunun için çalışıyoruz'' açıklamalarında bulundu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1189833/kur-dustu-ilk-indirim-bakliyattan-geldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.