Cam fiyatlarında önlenemez bir artış yaşanıyor!

Ankara Camcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Keser, cam tedarikinde ciddi sıkıntıların olduğunu ve aşırı fiyat artışı yaşandığını aktararak, “cam artık karaborsada” dedi.
Büşra Bayrak
|
23 Aralık 2021, Perşembe - 17:52
Cam fiyatlarında önlenemez bir artış yaşanıyor!

Yağmur gibi gelen zamlarla ne yapacağını şaşıran camcı esnafı bir ayda yüzde 188 oranında gelen fiyat artışıyla şok yaşadı. Ankara Masası’na konuşan Ankara Camcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Keser, pandemi sürecinde başlayan cam tedarikindeki sıkıntıların ardından döviz kurunda yaşanan hareketlilikle birlikte yüksek fiyat uygulamalarının sektörü durma noktasına getirdiğini belirtti.

"Montaj edilecek cam şuanda elimizde yok"

Keser, “Pandemi başladı başlayalı camla ilgili sorunlar yaşıyoruz. Dövizde yaşanan hareketlilikle birlikte ise cam artık karaborsada. Türkiye’de cam üretimi yapan iki yer var. Biri Şişecam diğeri ise Düzce Cam. Şişecam’ın üretimi kısıtlı durumda. Düzce Cam ise fiyatlara yüzde 188 oranında zam yaptı. Dolayısıyla cam bulamıyoruz. Durumun vahametini size şöyle söyleyeyim; montaj edilecek cam şuanda elimizde yok. Renkli camlar oluyor onları hiç bulamıyoruz. Piyasada cam olmadığı için fiyatlar çok fazla artmış durumda. Biz pahalıya malzeme aldığımız için müşteriye de ona göre bir fiyat veriyoruz bu sefer vatandaş bizi yalancılıkla suçluyor.” dedi.

"Esnafının eli kolu bağlanmış durumda"

Türkiye’de cam üretiminin durduğunu söyleyen Keser, "Şişecam pandemi döneminde yaşanan kapanmalar nedeniyle fabrikalarını bakıma aldı, üretimini kısıtladı. Fabrikaların bakımı,  ocakların kapanıp geri ısınması 1 yılı buluyor. Şuanda daha yeni yeni fabrikalar ocaklarını yakmaya başladı.  İthal etmek istediğimizde de kanunla cam ithalatına kota konuldu. Örneğin aylık 5 ton dışarıdan cam getirme hakkımız olabiliyor. Fabrika üretmiyor, dışarıdan da ithal edemiyorsun bu sefer camı yok satıyorsun. Kısacası camcı esnafının eli kolu bağlanmış durumda. Hiçbir şey yapamıyoruz. Konuşabileceğimiz yetkili birini de bulamıyoruz. Sorunlarımızın çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. CİMER’e yazı yazmaktan başka bir şey yapamıyoruz." diye konuştu.

"Son 3 aydır 20-25 üye dükkan kapattı"

Camcı esnafının çok zor durumda olduğunu dile getiren Keser, "Şişecam’ın Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında da fabrikaları var. Tam kapasite ile Şişecam üretime girerse bizim bu sorunlarımıza çözüm olur. Örneğin; Polatlı’da, Bursa’da, Mersin’de fabrikaları var. Bakıma girdikleri zaman 3 fabrikayı birden bakıma alıyorlar, misal sadece Mersin’i bakıma alsalar sorun yaşanmayacak. Aynı anda birden fazla fabrika bakıma girdiği zaman üretim duruyor ve bizde cam bulamıyoruz.  Esnaf artık kan ağlıyor. İş olmadığı için sabahtan akşama kadar sobanın başında oturup çay içiyorlar. 10-20 işçi çalıştıran yerler vardı, dükkanı döndüremedikleri için işçileri ücretsiz izne gönderiyorlar. O işçiler nasıl geçim sağlayacak? Pandeminin başında esnaf odasına bağlı 430 üyemiz vardı, 330 üyeye düştük. Önceleri 1-2 esnaf dükkan kapatırken, özellikle son 3 aydır 20-25 üye dükkan kapatmaya başladı." ifadelerini kullandı.

" Fahiş fiyatla satış yapan yerlerin denetlenmesini istiyoruz"

Dövizde yaşanan düşüşün ardından cam fiyatlarının da geri çekilmesi için çağrıda bulunan Ankara Camcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Keser sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pandemiden önce metrekaresi 65 lira olan cam 210 lira oldu. Dövizde yaşanan yükselişin ardından da 210 lira olan cam 275 liraya kadar çıktı. Şimdi dolar düştü ama cam fiyatları hala düşmedi. Esnaf 275 liraya aldığı camı müşteriye kaç liradan uygulayacak? Dört gözle esnaf cam fiyatları düşsün diye bekliyor. Fabrikalardan hala herhangi bir açıklama gelmedi. Zaten Şişecam’ın fiyatları uygun oluyor dolar yükseldiği halde bir fiyat artışı yapmamıştı. Düzce Cam çok fazla bir artış yaptı. Fahiş fiyatla satış yapan yerlerin devlet tarafından denetlenmesini istiyoruz. Toptancılar fiyatları istedikleri orana çekip bize satış yapıyorlar. En azından camcılar odası olarak bize yetki versinler biz denetleyip cezai işlem uygulayalım. Fahiş fiyatlarla toptancılar bizim canımızı yakmasın bizde vatandaşın canını yakmayalım."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1191611/cam-fiyatlarinda-onlenemez-bir-artis-yasaniyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.