Doğu Akdeniz'de 'vur' emri

Doğu Akdeniz'de Oruç Reis gemisine veya savaş gemilerine yönelik herhangi bir tacizde, gemi komutanlarına Ankara'ya sormaksızın 'vur' emri verildi.
Ankara Masası
|
29 Ağustos 2020, Cumartesi - 21:26
Doğu Akdeniz'de 'vur' emri

Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasında kriz devam ederken TSK’dan savaş gemisi komutanlarına ‘Vur’ emri verdi.

Bu emirle birlikte 2 yıldır uygulanan angajman seviyesi gemi komutanlarına kadar indirildi. Gemi komutanları herhangi bir tacizde Ankara’ya bildirmeden hareket edebilecek.

Tacizlere anında karşılık verilecek

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Oruç Reis başta olmak üzere Türkiye'nin araştırma ve sondaj platformlarına yönelen tehdidin arttığı bu süreçte Doğu Akdeniz'deki angajman seviyesi de gemi komutanına kadar indirildi. Mevcut durumda, bölgede görev yapan gemilerin komutanları olası tacizlere anında karşılık verecek. Doğu Akdeniz'deki gemilerin komutanları özellikle şu günlerde Ankara'ya bildirmeksizin hareket edebilecek.

Bakan Akar açıklamıştı

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz günlerde katıldığı Anadolu Ajansı Editör Masası programında, ihlal durumunda Türkiye'nin atacağı adımın da belli olduğu kaydederek, "Tatbikatlar yapacağız diyorlar. E yapın, bizim buradaki sınırlarımız belli. Prensipleri, kuralları koyduk. Eğer bir ihlaliniz olursa bizim yapacaklarımız da belli. Biz bunu istemediğimizi, diyalogdan yana olduğumuzu 50 kere söyledik. Aksi halde istenmeyen olaylar olabilir. Angajman kuralları vardır, düşünmeye tartışmaya vakit yoktur. Bütün komutanlarımız, gemilerimiz, hava kuvvetlerimiz, deniz kuvvetlerimiz yetkilidir, bilgilidir" ifadelerini kullanmıştı.

Sondaj gemileri koruma altında

Doğu Akdeniz ve Ege'de artan Yunan tacizlerine karşı söz konusu angajman, Barbaros sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'de Güzelyurt sahasındaki faaliyetleri sırasında bir Yunan fırkateyni tarafından taciz edilmesi üzerine değiştirilmişti. TCG Giresun ve TCG Gaziantep fırkateynleri hızla bölgeye hareket etmiş ve Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisine refakat etmeye başlamıştı. Olayın meydana geldiği 2018 yılından bu yana bölgedeki araştırma ve sondaj gemileri Türk donanması koruması altında faaliyet yürütüyor. Yine aynı günlerde olası tahriklere karşı Genelkurmay Başkanlığı ve Türk Deniz Kuvvetleri yeni angajman çalışmaları yaparak uygulamaya koymuştu.

Angajman 2 yıllık

2018 yılında değişen angajmanla birlikte Türkiye'nin araştırma ve sondaj gemilerine olası taciz ve tehditlere karşı Deniz Kuvvetlerine misliyle karşılık verme serbestisi getirildi. O süreçten bu yana Doğu Akdeniz'de angajman kuralları tahrik seviyesine göre tedricen devreye alınıyor, gerilimin tırmanması halinde emir yetkisi gemi komutanına devrediliyor. Oruç Reis gemisinin Türkiye sahillerinden 250 kilometre güneyde araştırma yapmak için sefere çıkmasıyla gerilimin Yunanistan ve Fransa tarafından günden güne tırmandırıldığı şu günlerde de aynı angajman devrede. Bölgedeki gemiler herhangi bir taciz ve tehdit durumunda derhal karşılık vermekle yetkilendirildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/120023/dogu-akdenizde-vur-emri
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.