Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, AGİ gerçeğini anlattı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, AGİ'nin kaldırılmasının bir mağduriyet oluşturmadığını, çalışanlara vergi desteği sağlandığını söyledi.
Ankara Masası
|
05 Ocak 2022, Çarşamba - 14:10
Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, AGİ gerçeğini anlattı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in yeni yılla birlikte çalışanların maaşlarına yönelik yapılan değişikliklere ilişkin sorularını yanıtladı.

Sözlerine  Asgari Geçim İndirimi(AGİ) ile başlayan Zengin, AGİ'nin tamamen çalışma hayatının gündeminden kaldırıldığını söyledi.

Asgari ücretten gelir vergisi alınmaması tartışmalarına da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son noktayı koyduğunu belirten Zengin "Sendikaların talepleri ile birlikte memurlardan da hatta asgari ücretin üzerinde maaş alan işçilerden de asgari ücret kısmı kadar gelir vergisinden muafiyet getirilmesi talepleri vardı. İlk taslakta sadece asgari ücretliler varken bu genişletilerek Cumhurbaşkanımız bütün çalışanların vergi muafiyetine tabi tutulması noktasında karar verdi." dedi.

AGİ kaldırıldı vergi desteği geldi

AGi'nin kaldırılmasıyla bir mağduriyet oluştu mu? sorusuna da cevap veren Zengin şunları söyledi;

AGİ teknik olarak vergiyle alakalı bir şey. Vergi olduğu sürece AGİ oluyor. Ama şöyle bir durum vardı; Asgari ücretin üzerinde maaş alanlarda devam etme ihtimali vardı o durumda kaldırıldı. Burada çalışanlar AGİ kaldırıldı eğer devam etmiş olsaydı 1 Ocak itibariyle 375 liraya çıkacaktı en düşüğü, en yükseği de 638 lira olacaktı. Dolayısıyla mağduriyet var mı yok mu? sorusuna vardı .Memur ve işçilere asgari ücret tutarına kadar gelirlerinde vergiden muafiyet sağlanmasıyla birlikte giderildiği söylendi. Bunu da hesap edelim asgari ücret 5 bin 4 lira ama tamamı vergiye tabi değil. 4253 lirası vergiye tabi. 4253 liranın yüzde 15'ini aldığınız takdirde bu 638 lirada denk geliyor. 38 liralık damga vergisi muafiyeti de geldi. Toplamda çalışanlara 676 lira vergi avantajının katkısı olacak.

Bu şu anlama geliyor; AGİ devam etseydi bekar bir işçiye 375 lira verilecekti. Bu kaldırıldı. 375 liradan mahrum oldular ama devletin getirdiği gelir ve damga vergisi muafiyetinden dolayı 676 liralık bir kazancı oldu. 676 liradan 375 lirayı çıkardığınızda 301 liralık bir katkı sağlandığını görürsünüz. Bu katkı en yüksek katkı. En düşü katkı ise devlet AGİ devam etmiş olsaydı 1 Ocak'tan itibaren 638 lira verecekti. 376 lira katkısı olduğu için onun da 38 lira katkısı olacak. 
Şunu diyebiliriz, tüm işçilere AGİ eşi çalışıp çalışmaması, çocuk sayısının üç olup olmamasına göre en az 38 lira en fazlada 301 lira katkı geldi tüm işçilere. 

Gelir vergisi hesaplanmasına yenilik

Ankara Masası yayınında gelir vergisiyle ilgili yeni düzenlemeyi ilk kez açıklayan Zengin " Gelir vergisi tebliğine göre, biliyorsunuz vergi dilimleri var. Eskiden 24 bin liraya kadar yüzde 15'ti, 24 bin lirayı aştığında yüzde 20'lik dilime giriyordu. Bu sene bu rakam 32 bin liraya çıkartıldı. 32 bin liradan sonra yüzde 20'ye çıkartıldı. Asgari ücretinde eğer devam etmiş olsaydı 9, 10 ve 11'inci ayda yüzde 20'lik dilime girecekti. Ve orada da gelir vergisi 638 lira değil 850 lira olacaktı. Dolayısıyla kesinti yükseldiği için vergi muafiyetinin oranı artıyor. yani ilk 8 ay 638 lira olacak. Son 4 ayda 850 liralık bir muafiyet sağlanacak. Burada son 4 ayı ve bir önceki ayda da yarısı girdiği için benim yaptığım hesaplamalarda 952 liralık bir vergi avantajı olacak bütün işçilerin. Sektörde çalışan yaklaşık 16 milyon insanın. Bunu da ya böldüğümüzde 79 liralık bir gelir vergisinin artmasından dolayı katkısı olacak. Özet olarak AGİ'den dolayı 38-301 lira arası değişen aylık bir katkı birde gelir vergisi diliminin artmasından dolayı da aylık 79 liralı bir katkıları olacak." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1218875/ogretim-gorevlisi-tarkan-zengin-agi-gercegini-anlatti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.