ABD'de enflasyon 40 yılın zirvesine çıktı

ABD'de Aralık ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi yüzde 7 olarak açıklandı. Ülkede enflasyon 1982'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
Ankara Masası
|
12 Ocak 2022, Çarşamba - 16:42
ABD'de enflasyon 40 yılın zirvesine çıktı

ABD'de yıllık enflasyon Aralık'ta yüzde 7 olarak kaydedildi.

Böylelikle yıllık enflasyon Haziran 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Aralık ayında tüketici fiyatları aylık bazda ise yüzde 0,6 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,5 olarak belirlenmişti.

Çekirdek enflasyon göstergesi olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi Aralık'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 arttı. Beklenti yüzde 5,4 yönündeydi.

Aylık bazda ise gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi yüzde 0,6 arttı. Ekonomistler bu veri için yüzde 0,5'lik artış bekliyorlardı.

Faiz artışı için Mart sesleri yükseliyor

ABD Merkez Bankası Fed’in Başkanı Jerome Powell, faizlerin hangi ay itibarıyla artmaya başlayacağı konusunda işaret vermese de bilançoyu küçültmeye bu yıl başlayacaklarını net olarak ortaya koydu. Fed’in iki bölgesel başkanı dünkü açıklamalarında Powell’ı destekledi. Bu yıl faiz kararlarında oy hakkı bulunan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ekonomi mevcut görünümünü korursa mart ayında faiz artırmayı destekleyeceğini söyledi. Kansas City Fed Başkanı Esther George da Fed’in bilançosunu, normalleşmenin erken aşamalarında küçültmeye başlamaktan yana olduğunu belirtti.

Kaynak:  Bloomberg

http://www.ankaramasasi.com/haber/1234765/abdde-enflasyon-40-yilin-zirvesine-cikti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.