Abdurrahman Yıldırım'dan enflasyon ve faiz açıklaması

Habertürk Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, enflasyondaki artışın önümüzdeki aylarda da sürmesini beklediğini söylerken Merkez Bankasının açıklayacağı faiz kararıyla ilgili ise "Bir indirim veya arttırım yapmasını beklemiyorum" dedi.
Ankara Masası
|
13 Ocak 2022, Perşembe - 15:23
Abdurrahman Yıldırım'dan enflasyon ve faiz açıklaması

Habertürk Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, ekonomideki gelişmelere ilişkin Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in sorularını yanıtladı.

Yıldırım, dünya ekonomisinde yaşanan krize ilişkin, pandemi nedeniyle yaygınlaşan bol ve ucuz para yönetiminin normalleşmesi gerekliliğinin altını çizdi. 

"O sorun çözülmeden enflasyon çözülemez"

Dünyadaki enflasyon artışına da değinen Yıldırım "Dünya tarihinin 5 bin yıl öncesine kadar giden dönemde en düşük faiz oranlarını gördük, geçtiğimiz 5-10 yıllık süreç içerisinde. Bu faiz oranlarını değiştirilmeden dünyadaki tüketimin enflasyonun hakkından gelmek mümkün değil. Yani bir kere baş kaldırmayacaktı enflasyon, baş kaldırdı. O yüzden bundan sonra parada normalleşme olması lazım. Paranın miktarında ve paranın faizinde, bir de tedarik zincirlerinin yeniden çalışması lazım. Aksi takdirde arz yönüyle, arzda meydana gelen aksamalar nedeniyle maliyet enflasyonu yaşayabilir dünya. Bu yıl içerisinde çözülebilir. Ama geriye bol ve ucuz para kalıyor. O sorun çözülmeden enflasyon çözülemez. Küresel ekonomiyi bir belirsizlik bekliyor bence" dedi.

Dolar 2011'den beri değer kazandı

Türkiye'deki döviz kuruna ilişkin yaptığı bir hesabı izleyiciyle paylaşan Yıldırım "Dolar ve Euro, Türk lirası karşısında nasıl bir değer kazandı diye yaptığımız bir araştırmada 2011 yılına kadar gittik. 2011 yılından beri döviz değer kazanmış" diye konuştu. Yıldırım, Türk lirasını değer kaybetmesinin dövizin değer kazanmasının ihracaatı arttıracağını belirtti.

Yıldırım, dövizin 20 Aralık'ta Türkiye'deki tepe noktasını gördüğünü söyledi.

Dava konusu

Bankaların krediye hak kazanılması halinde döviz alınmaması için parayı 1 hafta bünyesinde tutacağı yönünde çıkan haberi de değerlendiren Yıldırım, bu durumun dava konusu olabileceğini ve piyasaları bozabileceğinin altını çizdi.

Faiz ve enflasyon beklentisi

"Yıl sonu ve yıl başında gelen zamların ardından Türkiye’de enflasyonun düşmesi artık mümkün değil" diyen Yıldırım enflasyon ve Merkez Bankasının faiz kararı beklentisine ilişkin şunları söyledi;

Enflasyon artmaya devam edecek gibi görünüyor. Enflasyonda yükseliş eğilimi birkaç ay daha devam edecektir.

Merkez Bankasının bir faiz indirimi yapmasını beklemiyorum. 3 ay yerinde duracağım diye yazılı bir sözü var. Yazılı taahhüdünü yerini getireceğini düşünüyorum.  Artırım beklemiyorum. Başka bir karar alınırsa bu piyasa bozucu olur.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1236428/abdurrahman-yildirimdan-enflasyon-ve-faiz-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.