Erdoğan: "AB stratejik miyopluktan kurtularak Türkiye konusunda daha cesur davranmalı"

IGF-186289
|
13 Ocak 2022, Perşembe - 15:02
Erdoğan: "AB stratejik miyopluktan kurtularak Türkiye konusunda daha cesur davranmalı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Ankara büyükelçileri ile yaptığı toplantıda, "AB stratejik önceliğimiz olmayı sürdürüyor" dedi.

ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Ankara büyükelçileri ile Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi.

20 yıllık zaman diliminde Avrupa'da sayısız lider, Cumhurbaşkanı, Bakanla görüşüp konuştuğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tam üyelik yolunda attığımız adımların nasıl engellendiğini, ülkemizin nasıl bir çifte standarda maruz bırakıldığını gördüm. Maruz kaldığımız onca adaletsizliğe rağmen Avrupa Birliği, stratejik önceliğimiz olmayı sürdürüyor. Nitekim bu yönde gayret göstermeye devam ediyoruz" dedi. 

"Paris İklim Anlaşmasını onayladık. Sıfır emisyon hedefimizi ilan ettik. Avrupa Yeşil Mutabakatı Eylem Planımızı yürürlüğe aldık" diyen Erdoğan, "Son 20 yılda ülkemize tahsis edilen toplam 9,2 milyar euroluk Avrupa Birliği fonu sayesinde 900'e yakın büyük ölçekli proje gerçekleştirildi. Avrupa Birliği'nin 2022 yılında stratejik miyopluktan kurtularak Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinde daha cesur davranmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.

"Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik 50 yıldır devam eden müzakere süreçlerinin neden başarıya ulaşmadığı hepinizin malumudur" diyen Erdoğan, Rumların kendilerini adanın sahibi olarak görmekten bir türlü kurtulamadığını ifade ederek, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin tescil edilmesinin çözümün önünü açacağını söyledi. 

Göç konusunda bizim Avrupa Birliği'nden beklentimiz sadece adil yük ve sorumluluk paylaşımından ibaret olduğunu ifade eden Erdoğan, "Yine bu süreçte geri itme hadiselerine ve göçmenlere yönelik uygulamalara da son verilmesi şarttır. Özellikle basına da yansıyan Ege'deki olaylara yönelik Avrupa'nın sesini yükseltmesini bekliyoruz" dedi. Önümüzdeki dönümde vize serbestisi ve gümrük birliği konularında ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirterek, "Vize serbestisinde üzerimize düşen görevi zaten yerine getiriyoruz. Vize serbestisi turizm ve ticaret yanında Türkiye'nin tam üyelik önündeki önyargıların kırılmasında önemli bir adım olacaktır. Müzakerelerin başlatılması bir çok konuda uzlaşmanın yolunu da açacaktır. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ortak menfaatimizdedir" diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1236430/erdogan-ab-stratejik-miyopluktan-kurtularak-turkiye-konusunda-daha-cesur-davranmali
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.