Suriyeli istihbaratçı Enver Raslan ömür boyu hapse çarptırıldı

"Yeryüzündeki Cehennem” olarak anılan Şam el-Hatip hapishanesinde 4 binden fazla muhalifin işkencesinden sorumlu tutulan Suriyeli istihbaratçı Enver Raslan kaçtığı Almanya'da ömür boyu hapse mahkum oldu. Böylelikle Suriye'de devlet eliyle işlenen suçlarla ilgili olarak verilen ilk hüküm kararı gerçekleşmiş oldu.
Ankara Masası
|
14 Ocak 2022, Cuma - 00:11
Suriyeli istihbaratçı Enver Raslan ömür boyu hapse çarptırıldı

Almanya Koblenz'deki dava, Suriye'de devlet eliyle yapılan işkence üzerine dünyada açılan ilk ceza davası olarak başladı. Raslan, Suriye'de 2011'de şiddetle bastırılan kitlesel hükümet karşıtı protestolar sırasında, Beşar Esad'ın altında çalışan üst düzey bir güvenlik görevlisi olmakla itham ediliyordu.

O dönemde çok sayıda protestocu ile muhalif olduğu düşünülen Suriyeliler toplanarak Şam'daki "Yeryüzündeki Cehennem” olarak anılan Al-Khatib'de gözaltına alındı ve savcılara göre burada operasyonları Raslan yönetiyordu.

BBC'nin haberine göre; Enver Raslan, sığınma talebinde bulunduğu Almanya'da 2019 yılında tutuklandı.

O dönemden bu yana kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddeden Raslan, mahkumlara yapılan kötü muameleyle hiçbir ilgisi olmadığını ve aslında bazı tutuklulara yardım etmeye çalıştığını söylüyor.

Raslan, 58 cinayetin yanı sıra tecavüz ve cinsel saldırıyla; ayrıca 2011 ile 2012 yılları arasında en az 4 bin kişiye işkence yapmakla suçlanıyordu.

Davanın detayları

Almanyalı insan hakları avukatları, bir ülkede işlenen suçların başka bir yerde yargılanmasına izin veren evrensel yargı ilkesini kullanarak bu iddiaları mahkemeye taşıyabildi.

Davayı yürüten Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi Başkanı Wolfgang Kaleck, yüz binlerce insanın işkence gördüğü ve bunun sonucunda da on binlerce insanın öldüğü düşünüldüğünde, adaletten bahsetmenin zor olduğunu söylüyor.

İşkencelerden sonra hayatta kalan 50 kişi Koblenz'deki mahkemede ifade verdi ve 24'ü davacı olarak yer aldı.

Bu davanın bir parçası olarak geçen yıl başka bir Suriyeli yetkilinin mahkûm edilmesi, davacılara cesaret verdi. İşkence gören ve öldürülen protestocuların tutuklanmasına yardım eden Eyad-al-Gharib de insanlığa karşı suçlara yardım etmekten dört buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Öte yandan Beşar Esad da davayı takip ettiğini belirterek kendisi ve hükümetinin  işkence yapmak veya zorla "kaybetmek" suçlamalarını tekrar reddetti.

İlk olarak 2011 yılında gözaltına alınan ve şu anda Almanya'da yaşayan Wassim Mukdad da hayatta kalan ve duruşmada delil sunan davacılardan:

"Şu an duyamadığımız pek çok başka hikaye var. Ya şu anda hâlâ tutuklu oldukları için duymuyoruz ve biz konuşurken gözaltı merkezlerinde işkence görüyorlar ya da öldürüldükleri için."

Mukdad ayrıca Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken denizde boğularak ya da sınırlarda donarak ölenlerin olduğunu da ekliyor.

    http://www.ankaramasasi.com/haber/1236864/suriyeli-istihbaratci-enver-raslan-omur-boyu-hapse-carptirildi
    İlginizi Çekebilir

    Yorumlar (0)

    Yorumunuz İletilmiştir.