CHP ve EYT'liler 81 ilde meydana indi

CHP, EYT'lilerin sorunlarının çözümü için 81 ilde eş zamanlı açıklama yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ilk seçimde iktidara gelmeleri halinde EYT'lilerin sorununu derhal çözeceklerini belirterek "EYT'liler iktidardan bir lütuf, bir bahşiş istemiyor. İşe girerken hak ettikleri haklarını istiyorlar. Anayasal haklarını istiyorlar. " açıklamasında bulundu.
Ankara Masası
|
14 Ocak 2022, Cuma - 15:50
CHP ve EYT'liler 81 ilde meydana indi

CHP Ankara İl Başkanlığı, Ankara EYT Sosyal Yardımlaşma Derneği üyeleri ile Ulus Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) iktidardan bir lütuf değil, haklarını istediklerini söyledi.

"EYT'liler lütuf istemiyor"

Bazı sendikaların da destek verdiği etkinlikte konuşan Ağbaba, CHP'nin muhalefeteyken halkın sorunlarını çözen tek parti olduğunu savundu.
"Yapılacak ilk seçimde iktidara geldiğimizde EYT'lilerin sorununu derhal çözeceğimizi buradan söylemek istiyorum." diyen Ağbaba, şöyle konuştu:
"Nasıl ki geçmiş yıllarda 'taşerona kadro' dedik, kadro verildiyse, nasıl ki 'emekliye 2 ikramiye' dedik yetmese de ikramiye verildiyse, muhtarların maaşlarını düzelttiysek, asgari ücrete yüzde 70 zam yapıldıysa 2015 yılında, bunun sebebi iktidar değil, bunun sebebi CHP'dir, Kemal Kılıçdaroğlu'dur. CHP olarak söylüyoruz, sevgili EYT'liler maç başlarken kural değişti. EYT'liler lütuf istemiyor, EYT'liler hakkını istiyor. EYT'liler iktidardan bir lütuf, bir bahşiş istemiyor. İşe girerken hak ettikleri haklarını istiyorlar. Anayasal haklarını istiyorlar. O nedenle EYT'lilerin talepleri analarının ak sütü gibi haktır. İktidara geldiğimizde yapacağımız ilk iş, EYT meselesini çözmek olacak."

"Emekli maaşını asgari ücret kadar yapacağız"

Türkiye'nin AB'deki en düşük emekli maaşına sahip ülke olduğunu da belirten Ağbaba, "Bizi kıskanan Almanya bizim 8 katımız alıyor. Fransa'sı, Hollanda'sı bizim 6-7 katımız alıyor. Maalesef açlık sınırının 4 bin 13 lira olduğu bir ülkede en düşük emekli 2 bin 500 lira alıyor. Sözümüz söz, en düşük emekli maaşını asgari ücret kadar yapacağız. Hiç umutsuzluğa kapılmayın, az kaldı." diye konuştu.
Bugün 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yapıldığını hatırlatan Veli Ağbaba, tüm katılımcılara teşekkür ederek, EYT'liler için mücadele etmeye devam edeceklerini bildirdi.

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı da EYT’lilerin 22 yıldır anayasal hakları olan emeklilik haklarını karşı mücadele verdiğini belirtti. 1999 yılında yapılan değişiklikler ve 2008 yılında yürürlüğe giren Emeklilik Yasası ile emeklilik gün ve prim sayısının kademe kademe artırıldığını belirten Akıllı, bu değişiklik sonucunda ülke tarihinin en büyük hak gasplarından bir tanesinin ortaya çıktığını söyledi. “EYT’liler yaş engeliyle birlikte bir de AK Parti ve MHP’nin eline düşmüş durumda” diyen Akıllı, CHP olarak EYT’lilerle ilgili getirdikleri bütün kanun tekliflerinin AK Parti ve MHP tarafından reddedildiğini hatırlattı ve şunları kaydetti: “İktidar EYT mağdurlarına 'daha gençsin emekli olamazsın' diyor. Öte yandan işverenler ‘sen yaşlısın sana iş veremem diyor.’ İktidarın kurduğu bu düzen adeta 5 milyona yakın insana ‘sen yoksun’ diyor. Emeklilik hakkı elinden alındığı için halen çalışmak zorunda olan vatandaşlarımız, iş cinayetlerinde can vermeye devam ediyor. 2013 yılından bu güne emeklilik yaşı gelmiş olmasına rağmen çalışan 2 binden fazla işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. EYT’liler sadece açlıkla değil, iş kazaları ve iş cinayetleri ile de sınanıyor. Bu ağır tabloya karşın AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT’lileri hedef göstermeyi tercih ediyor. Erdoğan, emeklilik hakkını isteyen vatandaşlarımızı ülke ekonomisini çökertecek bir yük olarak gördüğünü söylüyor. 20 yılda faiz lobilerine her ay 2 milyar 271 milyon 284 bin dolar pay biçen iktidar, söz konusu emeklilik hakkını isteyen vatandaşlar olunca ülke ekonomisinin çökeceğini söylüyor. 46 yaşında emekli olan AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, milyonlarca vatandaşa mezarlıkta emekliliği reva görüyor. 38 yaşında emekli olan biri, 40 sene devlette maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1237832/chp-ve-eytliler-81-ilde-meydana-indi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.