Prof. Dr. Arslanoğlu'ndan Ankara Masası'na özel ekonomik analiz

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, kendisini “iyimser bir iktisatçı” olarak niteledi ve ekledi “Ancak birkaç yıllık zor bir süreç bizi bekliyor kanaatindeyim”
Büşra Bayrak
|
31 Ağustos 2020, Pazartesi - 18:49
Prof. Dr. Arslanoğlu'ndan Ankara Masası'na özel ekonomik analiz

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, canlı yayında Ankara Masası’ndan Gökhan Gökyıldırım’ın sorularını cevapladı.

Dünyada son 90 yılın en sert “arz yönlü” daralmasının yaşandığına işaret eden Prof. Dr. Aslanoğlu, “Yüzde otuzlara kadar çıkan Amerika’dan başlarsak 20’ler, 25’ler, 15’ler, hani bu anlamda Türkiye’nin daralma oranı görece iyi kalmış durumda” dedi.

Prof. Dr. Aslanoğlu, üçüncü çeyrekte ekonomik büyümenin ikinci çeyrekteki kaybı telafi edeceğini söyledi.

Son çeyrekte faizlerdeki yükseliş, vergilerdeki artışın etkileriyle yavaşlama olabileceğini anlatan Prof. Dr. Aslanoğlu, son 3 aylık dönemde sıfır civarında bir büyüme rakamı görülebileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu şöyle konuştu: “Geçen yılda son çeyrek %6 civarında artı ve büyümemiz olduğu için, yani üçüncü çeyrek artı kalabilir, dördüncü çeyrekte sıfırlar civarındaki bir rakam ile geçersek yani sıfır, artı bir ,eksi bir, bir buçuk arası bir sayımla yılı kapatırız gibi görünüyor ama çok büyük bir belirsizlik var. Yani pandeminin gidişatıyla ilgili tam da resmi net görmemizi engelleyen bir tablo var şu anda karşımızda.”

Prof. Dr. Aslanoğlu, bu tabloyu Türkiye açısından pozitif olarak değerlendirdi.

“Ben genelde iyimser bir iktisatçıyımdır.” diyen  Prof. Dr. Aslanoğlu, ama dünya ekonomisinin zorlu bir süreçte olduğunu ve o zorlu süreçlerin Türkiye’ye de etkisi olabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Aslanoğlu şöyle devam etti: “O açıdan çok kolay bir dönemin bizi beklemediği kanaatindeyim. Ama artı gelişmeleri de tabi ki görmemiz gerekiyor. Beklentilerimizi ona göre şekillendirmemiz gerekiyor. Objektif olmakta fayda var kanaatindeyim. Ben dünya ekonomisini de Türkiye ekonomisini de orta vadede bazı sorunları çözerek daha pozitif bir yere gideceği kanaatindeyim. Ama kısa vadede özellikle dünyadan da kaynaklı bizim de çözmemiz gereken bir takım yapısal sorunlar var. Hani birçok şey siyasi jeopolitik belki ekonomiyle ilgili o hamleleri geciktiriyor, işte pandemi de bazı noktalarda engel oluşturuyor. Bazı gelişmelerin yaşanacağını, önümüzdeki dönemlerde ve daha pozitif bir döneme gireceğimizi düşünüyorum. Ama belki bunun biraz aylarla değil de birkaç yıllık zor bir süreç bizi bekliyor kanaatindeyim dünya genelinde ve bize yansıması olarak.”

Prof. Dr. Aslanoğlu, altın fiyatları ve döviz kurlarının yönüyle ilgili tahminlerini de yayında paylaştı.

Hepsi ve daha fazlası bir tık ötede…

http://www.ankaramasasi.com/haber/124061/prof-dr-arslanoglundan-ankara-masasina-ozel-ekonomik-analiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.