TSÜMB Başkanı Tevfik Keskin: Süte zam yolda

Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkanı Tevfik Keskin, süt fiyatlarında talep ettikleri desteklerin karşılık bulmaması durumunda ​ zam isteyeceklerini belirtti. Keskin, bakanlık yetkililerinin taleplerini Cumhurbaşkanı'na ilettiğini yakında bir açıklama beklediklerini söyledi.
Ankara Masası
|
21 Ocak 2022, Cuma - 12:40
TSÜMB Başkanı Tevfik Keskin: Süte zam yolda

Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkanı Tevfik Keskin 8 Aralıktan itibaren konseyin açıklamış olduğu çiğ süt referans fiyatının sonrası yem ve enerjiye gelen zamların çiğ süt fiyatlarında dalgalanmalara neden olduğunu anlattı.

Yem ve enerjiye gelen zamların üreticiyi zor durumda bıraktığını belirten Keskin, "yem fiyatları düştü tekrar zam geldi.1 litre sütün maliyeti yaklaşık 4.70 civarında. Üreticiler zararına üretim yapıyorlar. Tekrar zam gelmesini biz de istemiyoruz ama yem, enerjiye gelene zamlar  maliyetlerin çok yüksek olduğunu görüyoruz." dedi.

"Karşılık gelmemesi durumunda zam talep edeceğiz"

Hazine ve Maliye Bakanlığına desteklerin artmasına yönelik talepte bulunduklarını dile getiren Keskin, "Taleplere karşılık gelmemesi durumunda zam talep edeceğiz. Bu sefer süt fiyatları artmış olacak ve tüketiciye yansıyacak. Bu nedenle zam gelmemesi için tüketiciye yansımaması adına üreticiyi koruyarak devletin desteklemeleri arttırması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Fatura kaçakçılığı oluşuyor"

Desteklemenin düşük olması halinde de fatura kaçakçılığının oluştuğuna dikkat çeken Keskin," Şuanda 20 kuruş destekleme veriliyor sütte KDV yüzde 8. Yani yaklaşık 40 TL KDV oluyor. Destekleme düşük kaldığında kimse fatura kesmiyor ve  faturasız satışlar oluşuyor bunun nedenle de devletin burada bir kaybı oluşuyor." şeklinde konuştu.

"1 lira destek talep ediyoruz"

Taleplere karşılık gelmesi durumunda fiyatları dengede tutacaklarının altını çizen Keskin," Desteği 1 lira diyoruz ancak 50 kuruş olması durumunda da üreticiyi rahatlatacağını düşünüyorum. Desteklemenin arttırılması gündemimizde. Cumhurbaşkanına taleplilerimizin iletildiği bilgisini edindim. Üreticilerimizin de nefes alması için yakın zamanda Cumhurbaşkanından açıklama bekliyoruz. Zam gelmesini bizde istemiyoruz çünkü tüketiciler mağdur oluyor marketler ve sanayiciler bizi bahane gösterip çok zam yapıyor. Ama üreticiler yüksek bir destekleme alırsa sadece üretici değil devlette tüketici de üretici de kazanır. "dedi.

"Küçük üreticiye destek verilmeli"

Keskin son olarak çiğ sütün maliyetinin belli paritede tutulmadığı takdirde üreticiler üretimden kaçtıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı, "Bu duruma dayanamayanlar inek kesimi yapıyor. Bu böyle devam ederse önlem alınmazsa ilerde bu durumları yaşarız. Daha önce bu durumları yaşadık. 3-5 ineği olan aile işletmelerine destek verilmediği takdirde köydeki ineklerini bırakıp şehirlere göç ediyorlar. Biz bu aile işletmelerini köyde tutamazsak para kazanmalarını sağlayamazsak ileride büyük sıkıntılara yol açacağını düşünüyorum. Büyük çiftliklerin yanı sıra küçük üreticiye destek ve önem verilmesini istiyoruz."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1252256/tsumb-baskani-tevfik-keskin-sute-zam-yolda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.