OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci elektrik kesintilerinin sanayiye etkisini anlattı

OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, organize sanayi bölgelerinde yaşanan kademeli elektrik kesintilerinin ciddi anlamda üretimde aksaklıklar yaratacağını belirterek kesintilerin süreklilik arz etmesi durumunda ​birim maliyetlerinin arttıracağını bunun da ürün fiyatlarına yansıyacağını söyledi. Ekinci ayrıca devletin herhangi bir destek vermediğini belirtti.
Ankara Masası
|
24 Ocak 2022, Pazartesi - 14:28
OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci elektrik kesintilerinin sanayiye etkisini anlattı

İran tarafından yapılan doğal gaz kesintisinin ardından Türkiye Elektrik İletim A.Ş(TEİAŞ) tarafından alınan kararla sanayi bölgelerinde 24 Ocak Pazartesi saat 00.00’dan itibaren elektrik kesintisine gidildi.

Elektrik kesintilerinin uygulanacağı tarih ve saatler; 24.01.2022 Pazartesi saat 08:00-18:00 - 28.01.2022 Cuma saat 08:00-13:00 olarak açıklandı.

Sanayi bölgelerinde uygulanan elektrik kesintilerine ilişkin Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ekinci, Ankara Masası'na değerlendirmelerde bulundu.

"Sanayi maalesef haftada 3 gün çalışacak"

Ekinci ,kademeli elektrik kesintilerinin üretimi verimsiz hale getireceğinin altını çizerek "Bizim talebimiz bir gün çalışıp bir gün durmak bizi verimsiz hale getirir bu nedenle kaç gün kapatmak gerekiyorsa kapatalım çalışacağımız gün sayısını kesmeden üretime devam edelim dedik.Ancak kapsam dışında tutulan  gıda , sağlık, fırın gibi sektörler dışında kalan imalat sanayi maalesef haftada 3 gün çalışacak." ifadelerini kullandı.

"İster istemez ticaretler aksamaya başladı"

Sanayicilerin en büyük endişesinin elektrik kesintilerinin sürelerinin uzaması olduğunu dile getiren Ekinci,"İhracat yapan firmalarımız var. Gemisi bekleyen limanda yükleme bekleyen malzemeler var ancak yükleme yapılamıyor. Ya da tedarikçi kapalı üretici açık malzeme almak istiyor ama alamıyor. Çünkü her sanayi bölgesinde ayrı saatler ve ayrı günlerde bu uygulama yapılıyor. Bugün Sincan OSB çalışıyor başkent OSB çalışmıyor. Birbiriyle ilişkili ticaret yapan firmalarda da ister istemez ticaretler aksamaya başladı." dedi.

"Bu da ekstra masraf maliyet mesai demek"

Kesintilerin ; verimsiz çalışma ,dükkanları kapatma ve kısıtlama demek olduğunu vurgulayan Ekinci,"Taahhütlerimizde günlük yapmamız gereken kapasitelerimiz var elimizde işlerimiz var ve bir süremiz var. 3 gün üretimi durdurmamız gerektiği için bu açığı kapatabilmek adına  normale döndüğümüzde ek vardiya, gece vardiyası koymak durumunda kalacağız. Bu da ekstra masraf maliyet mesai demek." diye konuştu.

"Ürüne yansır ve nihai tüketiciye yansır"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in elektrik kesintilerine ilişkin "8-10 gün içerisinde çözmeyi düşünüyorum üretimlerinizi kısmen azaltın enerji tüketimini düşürün" sözünün sanayi üretiminde yüzde 2 civarında bir kayıp demek olduğunu söyleyen Ekinci,"Bu bir hafta gibi bir süreyle sınırlı kalırsa Türkiye'nin üretim kabiliyeti yüksek olduğu için bu durumu çok fazla hasar almadan  hızlı bir şekilde toparlayabiliriz. Şuanda elimizde stoklarımız var ancak süreklilik arz ederse birim maliyelerini arttırır. Bu da ister istemez ürüne yansır ve nihai tüketiciye yansır." şeklinde konuştu.

Ekinci sözlerine şöyle devam etti;

"3 gün çalışmayın deniyor fakat bu süreç için herhangi bir destek söz konusu olmadı. Şuan tamamen müteşebbisin kendi inisiyatifine kalmış bir durum. Sizin bu süreçte üretiminizin mi var ihracatınız mı var taahhüttünüz mü var bu tamamen şuan sanayicinin kaderiyle baş başa kaldığı bir durum. Enerjiyle ilgili alternatifimiz olmadığı için maalesef böyle bir yola gidildi. Biz Bakan beye de söyledik bir an öce yenilenebilir enerjiye dönülmesi lazım."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1258755/osiad-baskani-suleyman-ekinci-elektrik-kesintilerinin-sanayiye-etkisini-anlatti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.