Dr. Naim Babüroğlu: Putin masada kazandı...

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu, Ankara Masası'na konuk oldu.
Samet Dirican
|
02 Şubat 2022, Çarşamba - 11:51
Dr. Naim Babüroğlu: Putin masada kazandı...

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu, Ankara Masası'nda Fatih Atik'in sorularını cevapladı.

Babüroğlu, Rusya - Ukrayna gerilimindeki aktörleri, son gelişmeleri ve olası bir durumda Türkiye'nin nasıl bir yol izleyeceği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu'nun değerlendirmeler şu şekilde;

Putin masada kazandı

Bu olayın adını koymak çok önemli. Bu olay Ukrayna-Rusya gerginliği değil. Bu olay Rusya, ABD ve NATO gerginliğidir. Burada Ukrayna arada kalmış bir durumdadır. Putin ve Rusya'nın amacı Ukrayna ile ilgili değil. Onun amacı ABD'nin Doğu Avrupa'ya yayılmasını önlemektir. Bu aşamada Putin, ABD'den ve NATO'dan istediğinin büyük çoğunluğunu almış durumda.

ABD ve NATO tarihte ilk defa bu kadar aciz kaldı. ABD'nin asker için ayırdığı bütçe 750 milyar dolar iken Rusya'nın ise 60 milyar dolardır. Rusya ABD'den 12-13 kat daha az askeri harcama yapıyor ama Suriye'de Libya'da Ukrayna'da ABD ve NATO'nun önüne geçti. Durum üstünlüğü Rusya'nın elinde. Bu açıdan bakıldığında Rusya kazanmıştır. ABD ve NATO'da ise, Putin'in ne yapacağını bilmedikleri için bir belirsizlik vardır.

Sıcak çatışma olur mu?

''Yapılan hamleler savaşa dönüşür mü?'' sorusunun cevabı hayırdır. Çok sınırlı bir çatışma olur ve bu çatışmada çok kısa sürer. Putin'in savaşa ihtiyacı yok. Zaten masada istediği çoğu şeyi almış durumda.

NATO müdahale eder mi?

Dikkat edersek ülkeler bireysel olarak devreye giriyorlar. ABD, İngiltere asker gönderelim derken, Almanya silah sevkiyatını durdurdu. Fransa arabuluculuk peşinde. Rusya Ukrayna'ya harekat başlattı diyelim. NATO askeri güç göndermez. Çünkü Washington Anlaşmasının 14 maddesinin 5. maddesi der ki; '' NATO'daki bir ülkeye yapılan saldırı bütün müttefik ülkelere yapılmış sayılır.'' Ukrayna NATO ülkesi değil. Bu durumda NATO müdahale edemez. NATO'nun müdahale olasılığı sıfırdır.

Türkiye ne yapmalı?

Türkiye Ukrayna'yı Rusya karşısında savunucu bir duruma düşmemelidir. Türkiye önemli bir adım atmıştır. Tarafsız kalma açısından arabulucu olma isteğini iletmesi diplomatik olarak önemlidir. Bu aşamada Türkiye tarafsız kalmayı başarmalıdır. Bu başarıldığı zaman gergin olmayan olumlu bir atmosfere neden olur.

Türkiye'nin elinde önemli bir anahtar var. Bu anahtarda Montrö'dür. Türkiye bu anahtarı esnetmemelidir. Esnetilmeye de bu ortamda karşı durmalıdır.

Türkiye coğrafi konumu itibariyle dev bir ülke. Karadeniz'de hem Rusya ile hem de Ukrayna ile sınırlarımız var. Karadeniz'deki olumlu bir hava Türkiye'yi doğrudan etkiler.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1273727/dr-naim-baburoglu-putin-masada-kazandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.