Kargo ve hızlı teslimatta zam krizi devam ediyor

Kargo ve hızlı teslimat alanında çalışanların ücret zamlarında düzeltme yönündeki talepleri sürüyor.
Ankara Masası
|
02 Şubat 2022, Çarşamba - 16:41
Kargo ve hızlı teslimatta zam krizi devam ediyor

Pandemiyle e-ticaretin toplam içerisindeki payı katlanarak artarken, buna bağlı olarak iş yükü artan hızlı teslimat sektöründe çalışanlar ile işverenler arasında sözleşme gerilimi yaşanıyor.

E-ticaretin 2020-2024 yılları arasındaki büyüme tahminleri incelendiğinde Türkiye'de e-ticaretin her yıl ortalama yüzde 23,7 oranında büyüyerek 4 yılda 2,3 katına çıkması bekleniyor.

Türkiye'de e-ticaret 2020 yılında pandeminin de etkisiyle 226 milyar TL büyüklüğe ulaştı ve yüzde 66 oranında büyüme gösterdi.

İşveren ile büyük ölçüde sözleşmeli çalışan kuryeler ve kendi aracıyla sözleşmeli teslimat yapanlar önerilerin zam tekliflerini kabul etmeyerek kontak kapama yoluna gidiyor.

24 Ocak’ta Trendyol Express çalışanları yüzde 11'lik zammı kabul etmeyerek kısmen iş bırakma yoluna gitmiş ardından aracıyla teslimat yapan çalışanların aylık hakedişleri için planlanan 10 bin TL'lik rakam 12 bin 500 TL'ye yükseltilmişti.

Trendyol'un ardından Yemeksepeti, Yurtiçi Kargo, Aras Kargo, Hepsijet, Sürat Kargo ve Scotty çalışanları da kontak kapattı. Bunların bazılarında anlaşma sağlanırken, bazı şirketlerde ise uzlaşmazlık sürüyor.

Yemeksepeti

İşverenin yüzde 32,7 zam teklifiyle net ücreti 4 bin 600-4 bin 800 TL'ye çıkarmayı önermesi üzerine Yemeksepeti çalışanları kontak kapatarak itiraz etti.

8 bin dolayında kadrolu kuryenin bulunduğu Yemeksepeti'nde çalışanlar net 5 bin 500 TL ücret talep ediyor. Tüm Taşıma İşçileri Sendikası Başkanı Kenan Öztürk, Yemeksepeti'nde halen az sayıda olan aracıyla sözleşmeli çalışanların sayısının artırılması konusunda çalışanlara baskı yapıldığını ifade etti. Öztürk, "Bakanlıktan toplu sözleşme izni çıktı ama şirkette esnaf kurye zorlaması var" dedi.

Scotty

Yüzde 22 zammı kabul etmeyen şirket çalışanları kontak kapattı. Yüzde 40 zam isteyen çalışanlar, Scotty genel merkezi önünde bir araya geldi. Çalışanların Trendyol'da anlaşma sağlanan yakıt, bakım ve sigorta masrafı dahil aylık 12 bin 500 lira ücreti talep ettiği belirtiliyor.

Aras Kargo

Yüzde 10 dolayında zam teklifine karşılık 5 bin üye adına yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde brüt yüzde 39,87, netten nete ise yüzde 50'nin üzerinde zamda anlaşma sağlandığı ifade edildi. TÜMTİS Başkanı Öztürk, "Bir iki ilde esnaf kuryede küçük problem vardı, görüşmeyle çözüldü" dedi.

HepsiJet

HepsiJet kuryeleri kontak kapattıktan sonra, sözleşmeli olarak aracıyla çalışanların bireysel olarak görüşmeye çağrılıp anlaşma sağlandığı öğrenildi.

Yurtiçi Kargo

Sözleşmeli çalışan esnaf kargoların bir kısmının İstanbul Anadolu yakasındaki şirket binasında bekleyişlerinin devam ettiği belirtildi.

Sürat Kargo

Sürat Kargo çalışanları, yüzde 10’luk zammı protesto etmek kontakları kapattı. Çalışanların söz konusu zamma tepkilerinin devam ettiği öğrenildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1275230/kargo-ve-hizli-teslimatta-zam-krizi-devam-ediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.