TZOB Başkanı Bayraktar'dan Rusya-Ukrayna kriziyle ilgili kritik uyarı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan sorunun buğday ithalatını etkileyebileceğini belirterek, ekmek ve gıda fiyatlarına zam gelebileceği uyarısında bulundu.
Ankara Masası
|
07 Şubat 2022, Pazartesi - 10:39
TZOB Başkanı Bayraktar'dan Rusya-Ukrayna kriziyle ilgili kritik uyarı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin 2021 yılındaki buğday ithalatının yüzde 86.6'sını gerçekleştirdiği Rusya ve Ukrayna arasındaki krize dikkat çekti.

Krizinin derinleşmesi durumunda buğday ithalatında yaşanacak sorunların ekmek ve gıda fiyatlarında bir artışa neden olabileceğinin altını çizdi.

"Fabrikaların çalışmamasına sebep olacaktır"

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemiz, 2021 yılında toplam buğday ithalat miktarının yüzde 86,6’sını Rusya ve Ukrayna’dan gerçekleştirdi. Ayrıca arpa ithalat miktarının yüzde 79,4’ü, ayçiçeği ithalat miktarının yüzde 11,4’ü ve soya ithalat miktarının ise yüzde 13,3’ü yine bu ülkelerden gerçekleşti. Bu ülkelerden en yüksek ithalat buğdayda yaşandı. Diğer yandan Türkiye, buğday ithalatının önemli bir kısmını dahilde işleme rejimi kapsamında un ve undan mamul ürünlere dönüştürerek ihraç ediyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki buhrandan dolayı ithalatta sorun çıkması, başta ekmek olmak üzere gıda fiyatlarını olumsuz etkileyecektir. Ürün bulunamaması önemli ölçüde buğdayın işlenmiş ürünlerinin ihracatının kısıtlanmasına ve fabrikalarının çalışmamasına sebep olacaktır”

"Önlem alın çağrısı"

Bu konuya ilişkin tedbirlerinin şimdiden alınması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Diğer yandan Türkiye ayçiçeğinde yüzde 60 oranında yeterlilik derecesine sahiptir. Ayçiçeği de buğday ve arpa gibi ciddi anlamda destek verildiğinde ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilebilecek bir üründür.
Ayçiçeği üretim potansiyelimiz yeterlidir, ancak destekler artırılarak bu potansiyelin harekete geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Soyada yüzde 4,7 olan yeterlilik oranının, bu ürünün önemli ölçüde ithalini gerektirdiğini söyleyen Bayraktar, Ukrayna’dan yapılan ithalatın diğer ülkelere kaydırılması gerektiğini aktardı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1287512/tzob-baskani-bayraktardan-rusya-ukrayna-kriziyle-ilgili-kritik-uyari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.