Ankaralı çiçekçilerde "Sevgililer Günü" hareketliliği yaşanıyor

Ankara'da Sevgililer Günü dolayısıyla çiçekçilerde yoğun mesai yaşanıyor. Bu yıl ülke genelinde yaşanan soğuk hava ve yoğun kar yağışı aşkın çiçeği gülleri de etkiledi. Soğuk hava nedeniyle gül üretimindeki azalış fiyatlara yansıyarak tanesi 30-35 liradan satışa sunuluyor.
Büşra Bayrak
|
07 Şubat 2022, Pazartesi - 20:00
Ankaralı çiçekçilerde "Sevgililer Günü" hareketliliği yaşanıyor

14 Şubat Sevgililer Günü'nün yaklaşmasıyla çiçek seralarında ve mezatlarda hareketlilik başladı. Ankaralı çiçekçiler, Gölbaşı Taşpınar köyündeki mezata gönderilen rengarenk çiçekleri açık artırma usulüyle satın almak için kıyasıya yarışıyor. 

Sektörün en özel günlerinden biri olan Sevgililer Günü için en çok tercih edilen kırmızı gül, karanfil ve nergis gibi çiçekler için  rağbet gösteriliyor.

Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Emin Çimen, Ankara Masası'na yaptığı açıklamada, Sevgililer Günü dolayısıyla çiçek satışlarında artış yaşanmasını beklediklerini vurgulayarak esnafın 14 Şubat hazırlığı yapmaya başladığını söyledi.

Yoğun kar yağışları ve soğuk havalar gül fiyatını etkiledi

Sevgililer Günü, Dünya Kadınlar Günü, Anneler Günü ve Öğretmenler Günü gibi dönemlerde yılda 4 gün sadece çiçek satışlarının arttığını aktaran Çimen, "Genel olarak mevsim şartları dolayısıyla satışlarda bir azalma var. Bu nedenle üreticisinden satıcısına çiçekçilere bir can suyu olması adına sevenlerin sevdiğine çiçek almasını bekliyoruz. Fiyatlarda aşırı derecede bir artışımız yok. Bu yıl yaşanan yoğun kar yağışları ve soğuk havalar nedeniyle üreticinin açar diye beklediği güller açmadı, üretim kısıtlandı. Bu da fiyatlara yansıdı." diye konuştu. 

Gül 30 lira, orkide 100 lira oldu

Her zaman birinci sınıf ürün satmaya çalıştıklarını ve fırsatçılığa izin vermediklerini belirten Çimen,"14 Şubat'ta en çok ilgiyi sevginin, aşkın sembolü kırmızı gül görüyor.  Geçen yıl 20-25 liradan sattığımız gül bu yıl 30-35 liradan satılıyor. Fırsatçılık değil bu yanlış anlaşılmasın tamamen güllerin yetişmemesinden kaynaklanan üreticinin elinde ürün bulunmaması nedeniyle ufak bir artış yaşandı. Gülün kalitesine göre fiyatlarda değişkenlik yaşanabilir.  Kalite ve dayanıklık bakımından orkide de çok tercih ediliyor. Orkidenin fiyatları bu yıl, yerlisi 100-200 lira arasında, ithali de 300-400 lira arasında değişiyor.  Biz esnafımıza sürekli  'aldığınız çiçekleri satmaya bakın, gerekirse sermayesine verin' diyoruz.  Bir gün değil her gün satabilmemiz adına herkesin hediye alabilmesi için esnafımızı uyarıyoruz." dedi.

Geçen yıl 100 lira elektrik faturası ödüyorduk bu sene 350 lira ödüyoruz

Diğer ürünlere göre çiçek fiyatlarında fahiş bir artırım olmadığını söyleyen Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Emin Çimen, şöyle devam etti:

"Bir çok üründe fahiş zamlar yapıldı bu yüzden çiçek satışlarında bir artış olacağını düşünüyoruz. Ama şuana kadar yoğun bir talep yaşamadık. Belki bu haftadan sonra bir artış yaşanır diye bir umudumuz var. Mezatlarda satışlar devam ediyor üretici satabildi mallarını fakat esnaf aldığı malı satacak mı şuan için meçhul. Bu sene elektrik faturalarımızda da fahiş bir artış yaşıyoruz. Vatandaşlarımızdan rica ediyoruz bir gülü alırken 'neden 30 lira bu gül?' diye bize tepki göstermesinler. Çünkü biz gülleri soğuk hava depolarımızda saklıyoruz geçen yıl 100 lira elektrik faturası ödüyorduk bu sene 350 lira elektrik faturası ödüyoruz. Yılda 5 lira zam yapabiliyorken giderlerimiz yüzde 200 artmış durumda. Bizi eleştirmeden önce düşünmelerini rica ediyoruz. Bu sektörün ayakta kalabilmesi için yılda bir kere bile olsa Sevgililer Gününde sevdiklerinin çiçeksiz kalmaması için bir demet veya bir adet çiçekle evlerine gitmelerini umuyorum. Bu sayede esnafımıza da bir can suyu olmuş olurlar.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1287944/ankarali-cicekcilerde-sevgililer-gunu-hareketliligi-yasaniyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.